Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου η οποία ωστόσο ολοκληρώθηκε με μια απώλεια για την πλειοψηφία μετά την διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη ενώ ένταση επικρατεί και στο ΠΑΣΟΚ.
Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου η οποία ωστόσο ολοκληρώθηκε με μια απώλεια για την πλειοψηφία μετά την διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη ενώ ένταση επικρατεί και στο ΠΑΣΟΚ.
Μετά τη διαφοροποίηση Κακλαμάνη ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο προεδρείο, κάθισε δίπλα στον πρόεδρο, ζήτησε χαρτί και έγραψε ο ίδιος το κείμενο διαγραφής του κ. Κακλαμάνη από την κοινοβουλευτιή ομάδα της Ν.Δ.
Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο Νικήτας Κακλαμάνης κααφέρθηκε εναντίον του πλυνομοσχεδίου λέγοντας ότι οι διατάξεις αποτελούν εξόντωση της μεσαίας τάξης.
"Εγώ δεν μπορούσα να ψηφίσω κάτι το οποίο πρώτον βάναυσα καταπατούσε τις ιδεολογικές αρχές της παράταξής μου όπως αυτές καθορίστηκαν τον Οκτώβριο του 74' από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Δεύτερον για μια ακόμη φορά ποδοπατούσαν όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις δια στόματος Αντώνη Σαμαρά", είπε χαρακτηριστικά.
Ένταση πάντως επικρατεί και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετάξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπανδρέου που δεν ψήφισε τη διάταξη για τις τράπεζες.
Η διαφοροποίηση Παπανδρέου που ήρθε χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση του κόμματος προκάλεσε οξύτατη αντιπαράθεση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής πάντως έγινε σε κλίμα έντασης μετά την κατάθεση πρότασης μομφής από τον Αλέξη Τσίπρα εναντίον του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα που απερρίφθη από το προεδρείο.
Ακολούθησε κατάθεση νέας πρότασης από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά εναντίον του προεδρείου που θα συζητηθεί απόψε.
"Εάν λοιπόν το προεδρείο της Βουλής δεχθεί αυτή την καθόλα παράνομη, αντισυνταγματική πρόταση της κυβέρνησης να μην κάνει δεκτή την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών και να μην προχωρήσει άμεσα στην έναρξη της τριήμερης συζήτησης, ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι θα πρόκειται για ένα πρωτοφανές πραξικόπημα κοινοβουλευτικό, εμείς θα καταθέσουμε πρόταση μομφής κατά του προεδρείου με βάση το άρθρο 150 του κανονισμού της Βουλής", είπε χθες ο κ. Τσίπρας.
"Με εκβιάζετε; Το ηθικό για το οποίο εσείς τόσο κόπτεστε θα ήταν να περιμένετε την άποψή μου και εάν δεν σας άρεσε τότε να την κάνετε την πρόταση μομφής. Τι νομίζετε; Θα φοβηθώ την πρόταση μομφής; Ή νομίζετε ότι θα μου προκαλέσετε την απόφαση;", απάντησε ο κ. Μεϊμαράκης.
"Καταρχάς θέλω να συγχαρώ κ. πρόεδρε εσάς γιατί σωστά εντοπίσατε το ιταμό ύφος και τον αδιανόητο κοινοβουλευτικά και χυδαίο εκβιασμό που διατύπωσε προηγουμένως ο κ. Τσίπρας. Απείλησε τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων πως αν δεν συμμορφωθεί στις δικές του επιθυμίες, θα τον υποβάλλει στην προσωπική και θεσμική δοκιμασία της πρότασης μομφής. Αυτό είναι ασχημία κοινοβουλευτική και δημοκρατική. Και του απαντήσατε με σθένος, όπως πρέπει. Εκτός εάν η απάντησή σας εξελήφθη ως βροχή ενώ ήταν φτύσιμο. Αυτό που έπρεπε", ήταν η τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου.
"Ο υπουργός των Οικονομικών δεν υφίσταται, γιατί ο υπουργός των Οικονομικών οφείλει να χαίρει της στήριξης και της εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Αυτοί αρνήθηκαν να γίνει συζήτηση και ψηφοφορία επ' αυτού πρώτον γιατί τρέμουν τη δυνατότητα να διεξαχθεί ένας διάλογος με άνεση χρόνου για να ενημερωθεί ο λαός και δεύτερον δεν έχουν τη δυνατότητα να υπερψηφίσει η ίδια η κοινοβουλευτική τους ομάδα τον υπουργό της διάλυσης, τον υπουργό της καταστροφής, τον υπουργό της εκχώρησης του δημόσιου πλούτου στα συμφέροντα. Τους καταγγέλουμε. Λέμε όμως ότι είναι λίγες οι ώρες και οι μέρες τους. Ο λαός μας θα νικήσει. Αυτή η χώρα δεν θα γίνει προτεκτοράτο. Αυτή η χώρα και αυτός ο λαός έχει αξιοπρέπεια, έχει μέλλον, έχει προοπτική, γειας σας, καλούς αγώνες", είχε πει νωρίτερα έξω από τη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
"Ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει να χάνει. Το απέδειξε σήμερα. Επιδιώκει να υπονομεύσει την προσπάθεια για έξοδο από την κρίση με εξόφθλαμα ψέματα και με απειλές. Και απόψε επιχείρησε ένα άνευ προηγουμένου κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον του υπουργείου Οικονομικών. Για προσωπικούς λόγους; Όχι. Με έπιασε με τη γίδα στην πλάτη; Όχι. Είμαι σφετεριστής δημοσίου χρήματος; Όχι. Παίρνω επίδομα για την ενήλικη κόρη μου από την πρόνοια; Δεν παίρνω. Άρα λοιπόν, για ποιο λόγο; Γιατί κατέθεσα ένα νομοσχέδιο στο οποίο έχει άρθρα που δεν του αρέσουν", είχε αναφέρει από το βήμα της Βουλής ο Γ. Στουρνάρας.