"Πράσινο φως" για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα άναψαν από το Ζάππειο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η Αθήνα θα λάβει 6,3 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου και δύο δόσεις του 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, οι οποίες θα συνοδεύονται από έξι προαπαιτούμενα η καθεμία.
"Πράσινο φως" για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα άναψαν από το Ζάππειο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να ανακοινώνει ότι η Αθήνα θα λάβει συνολικά 8,3 δισ. ευρώ, σε τρεις δόσεις.
Τα 6,3 δισ. ευρώ θα δοθούν στα τέλη Απριλίου, και θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να καλύψει τις υποχρεώσεις της για την εξυπηρέτηση του χρέους της τον Μάιο, ενώ δύο δόσεις του 1 δισ. ευρώ θα καταβληθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και θα συνοδεύονται από έξι προαπαιτούμενα η καθεμία.
Αναφερόμενος στα προαπαιτούμενα αυτά, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως σε ό,τι αφορά τη μεγάλη δόση του Απριλίου, "είναι αυτά που ψηφίσαμε προχτές στο Κοινοβούλιο". Για τις μικρότερες δόσεις, είπε, "θα υπάρχουν και μια σειρά από μικρότερα προαπαιτούμενα, αυτά που λέγονται ορόσημα, και αφορούν αποφάσεις που έχουμε ήδη πάρει, είναι μέσα στη συμφωνία".
Από το κείμενο της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Καθημερινή", φαίνεται πως τα σημαντικότερα από τα προαπαιτούμενα είναι:
Η με νόμο μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών
Η ένταξη στο Επικουρικό Ταμείο του ιδιωτικού τομέα όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου
Η κατάργηση των Φόρων Υπέρ Τρίτων που χρηματοδοτούν επικουρικά ταμεία
Ο νόμος για τη "μικρή" ΔΕΗ και η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου στη ΔΕΗ
Ο νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων.
Για το χρέος
Για το θέμα της διευθέτησης του χρέους, στη βάση της δέσμευσης του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει μετά την πιστοποίηση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα από τη Eurostat στις 23 Απριλίου, εκτιμώντας ότι αυτή η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως το ελληνικό χρέος θα αποτελέσει "σημαντικό θέμα σε ένα από τα επόμενα Eurogroup, αφού η Eurostat επιβεβαιώσει το πρωτογενές πλεόνασμα" και πως "το Eurogroup θα αποφασίσει πότε θα ξεκινήσει αυτή η συζήτηση αμέσως μόλις επικυρωθούν τα στοιχεία".
Για την επόμενη αξιολόγηση
Σε ό,τι αφορά τα επόμενα στάδια της αξιολόγησης, οι επικεφαλής της τρόικα θα βρεθούν και πάλι στην Αθήνα τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, με τη νέα έκθεση για το ελληνικό πρόγραμμα να αναμένεται το Σεπτέμβριο. Μάλιστα ο επίτροπος Οικονομικών, Όλι Ρεν, αναφερόμενος στο θέμα είπε πως ελπίζει να τελειώσει η όλη διαδικασία μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου και αστειευόμενος είπε πως δεν επιθυμεί να βρίσκεται τα Χριστούγεννα στην Αθήνα.
Σε κάθε περίπτωση, μετά από τη συμφωνία για τη δόση, στόχος του στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης είναι η έναρξη των συζητήσεων για την περαιτέρω μείωση του χρέους στο Eurogroup του Μαϊου και η πρώτη έξοδος στις αγορές, από την οποία -σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Dow Jones- η Αθήνα προσδοκά έως και 5 δισ ευρώ, με δύο εκδόσεις ομολόγων 3 ή 5 ετών.
Με φόντο και το κλείσιμο του spread κάτω από τις 500 μονάδες, το Reuters σε εκτενές του άρθρο επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι πολύ κοντά στην επίτευξη μιας από τις ταχύτερες επανόδους που έχουν καταγραφεί ποτέ για χώρες που έχουν χρεοκοπήσει.
Αναγνώριση προσπαθειών, με μηνύματα για συνέχιση
Γενικώς, στη σημερινή άτυπη σύνοδο του Eurogroup στην Αθήνα, περίσσεψαν τα καλά λόγια για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος και οι δηλώσεις αναγνώρισης των προσπαθειών, τόσο από τους εκπροσώπους της τρόικα όσο και από τους υπουργούς Οικονομικών, ωστόσο δεν έλειψαν και οι παραινέσεις για απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων και για συνέχιση της πολλής δουλειάς που απομένει στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.
Για θετικό αποτέλεσμα μιας δύσκολης διεργασίας έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
"Η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίνεται αυτή τη στιγμή και μας είπε ότι θα ολοκληρώσει τις πολύ σημαντικές προσπάθειες τις οποίες έχει κάνει, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα δώσει κίνητρα αναπτυξιακά και αυτό συμπεριλαμβάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό συγκεκριμένα θέματα τα οποία αφορούν την φιλελευθεροποίηση των μεταφορών, θα ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα, θα ανοίξει η παροχή ενέργειας και θα υπάρξει και μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος των ακινήτων", είπε ο Ολλανδός πολιτικός.
Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο, ο ίδιος δήλωσε πως συμμερίζεται την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει τέτοια ανάγκη. Επισήμανε όμως ότι είναι ακόμα νωρίς και θα πρέπει να εξεταστούν οι εξελίξεις στην οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε πως το ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται πλήρως για το επόμενο δωδεκάμηνο.
"Έχω πει και στο παρελθόν ότι μόνο μέσω της ανάπτυξης θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση, θα μπορέσουμε να έχουμε αειφόρο ανάπτυξη και γι' αυτό το λόγο είχαμε μια ολοκληρωμένη συζήτηση σε σχέση με τις στρατηγικές τις οποίες ακολουθεί η Ελλάδα", είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ακόμη πως οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να στηρίξουν την Ελλάδα στη στρατηγική της για επιστροφή στην ανάπτυξη και πρόσθεσε πως ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να εξηγήσει στους εταίρους αυτή τη στρατηγική της εντός των επόμενων εβδομάδων.
"Έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά στην Ελλάδα για να ολοκληρώσουμε την τελευταία αξιολόγηση και το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις για να διευκολύνει τις εκταμιεύσεις σε σύντομο χρόνο. Βλέπουμε ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και ότι υπάρχουν πλέον καλύτερες προοπτικές για την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες πολίτες, μετά από πολλά οδυνηρά χρόνια γι' αυτούς" δήλωσε ο επίτροπος Όλι Ρεν.
Ο ίδιος ανέφερε ακόμη πως "σήμερα η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και αναμένουμε επιστροφή στην ανάπτυξη και σταδιακή ανάκαμψη στην απασχόληση, ξεκινώντας από φέτος", προσθέτοντας πως "για την ενίσχυση αυτής της ανάκαμψης και την ώθηση για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα είναι απαραίτητο η Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων".
Μάλιστα, σε δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας των ργασιών μαζί με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο Όλι Ρεν αναφέρθηκε στην ευχή "καλό κουράγιο" που είχε δώσει στους Έλληνες τον Μάρτιο του 2010 κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, λέγοντας ότι δεν ήθελε προσβάλλει κανέναν.
"Ξέρω ότι η κατάσταση ήταν οδυνηρή για πολλούς Έλληνες πολίτες. Αλλά μετά από χρόνια οικονομικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής, η ελληνική οικονομία πατάει πιο γερά στα πόδια της και βλέπουμε οικονομική ανάκαμψη εφέτος στην Ελλάδα. Η ανεργία σταμάτησε να αυξάνεται, θα υπάρξουν εφέτος ελαφρώς θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι θετικό" επισήμανε ο επίτροπος.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η Ελλάδα είναι "μια χώρα που έχει υποφέρει πολύ και τώρα αρχίζει να βλέπει τα πρώτα οφέλη του πολύ ουσιαστικού προγράμματος που εφαρμόζει, σημειώνοντας αξιοσημείωτη πρόοδο".