Σάλο και τριγμούς στην κυβέρνηση προκάλεσε η αποκάλυψη βίντεο με διάλογο του Παναγιώτη Μπαλτάκου, ο οποίος με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης, άφηνε να εννοηθεί μιλώντας με τον Ηλία Κασιδιάρη ότι υπήρξε κυβερνητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη ώστε να προφυλακιστούν στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Σάλο και τριγμούς στην κυβέρνηση προκάλεσε η αποκάλυψη βίντεο με διάλογο του Παναγιώτη Μπαλτάκου, ο οποίος με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης, άφηνε να εννοηθεί μιλώντας με τον Ηλία Κασιδιάρη ότι υπήρξε κυβερνητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη ώστε να προφυλακιστούν στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Οι αντιδράσεις ήταν έντονες από όλες ανεξαιρέτως τις πτέρυγες της Βουλής και οδήγησαν σε καταιγιστικές εξελίξεις με κατάληξη την παραίτηση του Παναγιώτη Μπαλτάκου.
Η καταγγελία Κασιδιάρη
Η θύελλα ξεκίνησε όταν από το βήμα της Βουλής, όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης, κατήγγειλε πως ο Τάκης Μπαλτάκος του είπε πως η κυβέρνηση παρενέβη στο έργο της Δικαιοσύνης επειδή η Χρυσή Αυγή είχε αυξημένα ποσοστά.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, που βρισκόταν εκείνη την ώρα στη Βουλή διαχώρισε τη θέση του λέγοντας πως από την πλευρά του δεν υπήρξε και δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στο έργο των δικαστικών λειτουργών.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, υπό την εξέλιξη αυτή ζήτησε την διακοπή της συζήτησης για την άρση ασυλίας πέντε χρυσαυγιτών βουλευτών, αίτημα που ωστόσο δεν έγινε δεκτό και στη συνέχεια η Ολομέλεια αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία την άρση της ασυλίας τους.
Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των υπολοίπων κομμάτων ζήτησαν την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης.
Δημοσιοποίηση του βίντεο & ντόμινο εξελίξεων
Λίγη ώρα μετά την καταγγελία Κασιδιάρη το βίντεο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και οι αντιδράσεις των κομμάτων πολλαπλασιάστηκαν. Το ΠΑΣΟΚ με μια σκληρή ανακοίνωση χαρακτήριζε τον Παν. Μπαλτάκο "παλιό πρόβλημα" και "ακροδεξιό θύλακα" στην κυβέρνηση ζητώντας την αποπομπή του ως "το λιγότερο" που έπρεπε να γίνει.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, είπε πως την κυβέρνηση δεν μπορεί να την "ξεπλύνει" η παραίτηση Μπαλτάκου, ενώ λίγα λεπτά μετά η βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, προανήγγειλε με τα όσα είπε την παραίτηση του μέχρι πρότινος γγ της κυβέρνησης.
Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης εξαιτίας όπως είπε των παρεμβάσεων της εκτελεστικής εξουσίας προς την δικαστική που συνιστούν συνταγματική εκτροπή. Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, τόνισε πως η ύπαρξη τέτοιων φαινομένων στην κυβέρνηση ήταν η αιτία της αποχώρησης του κόμματός του από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ ο Χρήστος Κατσιώτης του ΚΚΕ, είπε πως το σημερινό γεγονός αποκαλύπτει ότι υπήρχε κυβερνητική ανοχή στη δράση της Χρυσής Αυγής.
Αντίδραση Σαμαρά & παραίτηση Μπαλτάκου
Την ώρα της δημοσιοποίησης του βίντεο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, βρισκόταν σε κλειστή σύσκεψη στη γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και ενημερώθηκε από τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, για το τι ακριβώς είχε συμβεί. Ο κ. Σαμαράς ανέθεσε άμεσα τον χειρισμό της υπόθεσης στον κ. Σταμάτη εξουσιοδοτώντας τον να ζητήσει παραίτηση από τον Π. Μπαλτάκο.
Λίγη ώρα αργοτερα και ενώ το βίντεο βρισκόταν ήδη στο διαδίκτυο ο πρωθυπουργός ερωτηθείς από δημοσιογράφους στα γραφεία της Συγγρού είπε: "Δεν έχω γνώση του περιστατικού αν είναι όμως έτσι τα πράγματα ο κ. Μπαλτάκος δεν έχει πια θέση στην κυβέρνηση".
Αμέσως μετά ο Αντώνης Σαμαράς μετέβη στο μέγαρο Μαξίμου, όπου βρισκόταν και ο κ. Μπαλτάκος, τον οποίο όμως – σύμφωνα με πληροφορίες – ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να συναντήσει. Λίγο αργότερα δημοσιοποιήθηκε η δήλωση του κ. Μπαλτάκου με την οποία γνωστοποιούσε την παραίτησή του και ζητούσε συγγνώμη για την αναστάτωση.