Την κρισιμότητα που έχει για τη χώρα το διάστημα έως τις εκλογές υπογράμμισε ο Ευ. Βενιζέλος σε διακαναλική συνέντευξη. Χαρακτήρισε «απαράδεκτη και καταδικαστέα» τη συμπεριφορά Μπαλτάκου, απέφυγε να σηκώσει τους τόνους στα εσωκομματικά, επισήμανε αρκετές φορές ότι η συνεργασία με τη ΝΔ γίνεται για λόγους εθνικής ανάγκης, ενώ άσκησε κριτική στη στάση της αντιπολίτευσης.
Την κρισιμότητα που έχει για τη χώρα το επόμενο διάστημα έως τις εκλογές υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε διακαναλική συνέντευξη την Κυριακή.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε «απαράδεκτη, καταδικαστέα και αδιανόητη» τη συμπεριφορά Μπαλτάκου και «εγκληματική οργάνωση εν λειτουργία και εν δράσει» τη Χρυσή Αυγή, επισήμανε αρκετές φορές ότι η συνεργασία με τη ΝΔ στην κυβέρνηση γίνεται για λόγους εθνικής ανάγκης, άσκησε κριτική στη στάση της αντιπολίτευσης, ενώ απέφυγε να σηκώσει τους τόνους στα εσωκομματικά.
Για εκλογές και συνεργασία με ΝΔ
«Τους επόμενους 2 μήνες κρίνεται η στρατηγική κατεύθυνση της χώρας» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι σε αυτό το διάστημα κεφαλαιοποιούνται οι θυσίες του ελληνικού λαού, ότι «μπροστά μας ανοίγεται ο δρόμος της ανάκαμψης» και ότι η χώρα μπορεί να αποκαταστήσει τη φυσιογνωμία της και να κερδίσει το χαμένο έδαφος.
Υπογραμμίζοντας τους λόγους εθνικής ανάγκης από τους οποίους απορρέει η κυβερνητική συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επισήμανε τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές που χωρίζουν τα δύο κόμματα και που είναι – όπως είπε- πολύ σημαντικές σήμερα και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στις εκλογές, λέγοντας πως αν στηριχτεί ο προοδευτικός πόλος, οι συσχετισμοί μέσα στην κυβέρνηση θα είναι καλύτεροι για τον τόπο και τον λαό. Η Ελιά δεν είναι το πήρες σχήμα, αλλά ένα βήμα πολύ σημαντικό, ανέφερε.
Απαντώντας λίγο αργότερα σε ερώτηση για το αν το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών μπορεί να σημάνει πολιτικές εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών πρωτίστως γιατί δεν τις θέλει ο κόσμος, ο οποίος θέλει σταθερότητα. Βάζοντας δε στο στόχαστρο τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι μπορεί αν ανάγει τις κάλπες του Μαϊου σε δημοψήφισμα, «αλλά η στρατηγική της εφόδου έχει αποτύχει από τα αποδυτήρια».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί ένα ποσοστό και φαίνεται να μην έχει καμία ρίζα πουθενά, το ΠΑΣΟΚ είναι παράταξη, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυριακό όχημα διαμαρτυρίας αυτών που ενοχλήθηκαν από αλλαγές» σημείωσε.
Για Τάκη Μπαλτάκο και Χρυσή Αυγή
Για την υπόθεση Μπαλτάκου, σχολίασε πως είναι θλιβερό που ένα κυβερνητικό στέλεχος συμπεριφέρθηκε έτσι. «Είναι ακραίο και αδιανόητο αυτό που συνέβη με τον Μπαλτάκο» σημείωσε. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως ο ίδιος είχε προειδοποιήσει, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό και δεν τίθεται θέμα για την κυβέρνηση. Χαίρομαι γιατί ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε πολύ καθαρά και ανέλαβε την ευθύνη παρακολούθησης και πολιτικής οριοθέτησης των στελεχών της ΝΔ, δήλωσε.
Παράλληλα, πρόσθεσε πως το φαινόμενο είναι διπλό, γιατί από την άλλη υπάρχει η συμπεριφορά της ΧΑ, που έχει εγκληματική δράση και αποκαλύπτεται πλέον ότι υποκλέπτει και εκβιάζει, ενώ σημείωσε πως «ήταν τραγικό» αυτό που συνέβη με τις αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τις πρώτες μέρες, μέχρις ότου -όπως ανέφερε- να το σκεφτούν καλύτερα και να αντιληφθούν ότι εκτίθενται, καταγγέλλοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ποντάρει στις ψήφους της ΧΑ για να ρίξει κυβέρνηση και καυτηριάζοντας και τη στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Σε ερώτηση που δέχτηκε στη συνέχεια για το εάν είναι οχυρωμένη η δημοκρατία, ο ίδιος είπε πως υπάρχει «πρόβλημα πολιτικό, δημοκρατικό και θεσμικό στη χώρα» και αναφέρθηκε στη Χ.Α. που κρύβει στα σπλάχνα της μια εγκληματική οργάνωση, σε κόμματα που υποστηρίζουν ακροδεξιές συνωμοσιολογικές θεωρίες, σε κόμματα που φλερτάρουν με ακροδεξιές τάσεις, αλλά και σε μερίδα πολιτών που νιώθουν ότι δεν εκπροσωπούνται από τις πολιτικές δυνάμεις. Τόνισε, όμως, με το βλέμμα στις εκλογές, πως οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να προστατεύσουν τη δημοκρατία.
Για ΠΑΣΟΚ, εσωκομματικά και Γ. Παπανδρέου
Σε ό,τι αφορά την πορεία του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του κόμματος σημείωσε ότι η παράταξη ανέλαβε όλο το κόστος και αρχικά σήκωσε μόνη της ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος. Αν ανέβει η χώρα, που ανεβαίνει, θα ανέβει και το ΠΑΣΟΚ, είπε και πρόσθεσε πως αυτό που έχει σημασία τώρα είναι η επιλογή των πολιτών σχετικά με το πού θέλουν να εμπιστευτούν την πορεία της χώρας.
Στο σημείο αυτό μίλησε για συνθήκες πόλωσης και έθεσε το ερώτημα «είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει το νέο υποσχόμενος το παλιό;», για να συμπληρώσει: «Δεν καταλαβαίνουν οι πολίτες ότι κανείς δεν μπορεί να επαναφέρει τη χώρα στις προ του 2009 συνθήκες; Θέλει κανείς να ξαναζήσει την περιπέτεια, να διαγράψουμε τις θυσίες;».
Για τα εσωκομματικά και τις σχέσεις με τον Γ. Παπανδρέου, μετά και τη στάση του πρώην πρωθυπουργού στην ψηφοφορία για τις τράπεζες και τις πρόσφατες δηλώσεις του, ο κ. Βενιζέλος κράτησε πολύ χαμηλούς τόνους λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει και πως δεν υπάρχουν εσωκομματικά. Ό,τι ήταν να πούμε το είπαμε, δεν πρόκειται να ανοίξουμε εσωκομματική συζήτηση γιατί δεν υπάρχει αντικείμενο, το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τη χώρα, τόνισε.
Ερωτηθείς για την αναφορά που έκανε σε δήλωσή του για εκκρεμότητες του Γ. Παπανδρέου, εξήγησε ότι προφανώς εννοούσε πολιτικές εκκρεμότητες, καθώς ο κ. Παπανδρέου ήταν πρωθυπουργός τη στιγμή που μπήκε η χώρα στο μνημόνιο και άρα ο πρώτος που έχει πολιτικό και ιστορικό ενδιαφέρον να βγει η χώρα από το μνημόνιο και την κρίση. «Αυτή είναι η μεγάλη εκκρεμότητα με τη χώρα, να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια» ανέφερε.
Σε πολλά σημεία της τοποθέτησής του δε, ο κ. Βενιζέλος εξήρε τη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που -όπως είπε- σηκώνουν αγόγγυστα ένα τεράστιο βάρος και αναφορικά με την πρόσφατη ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου, παρά τις διαφοροποιήσεις Παπανδρέου και Κακλαμάνη, σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα και πως ο ίδιος δεν έχει επιβάλει ποτέ καμία απόφαση. Η ΚΟ αποφασίζει συλλογικά, τιμώ τη στάση των βουλευτών μας, ψήφισαν με βάση το εθνικό συμφέρον, είναι πολύ μεγάλη η συμβολή τους και απευθύνω χαιρετισμό αναγνώρισης και αγάπης γι’ αυτό που κάνανε, ιδίως οι νέοι, ανέφερε.
Για οικονομία, χρέος και έξοδο στις αγορές
Για το θέμα της οικονομίας, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η επιστροφή στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη, που είναι απόλυτη προτεραιότητα, στηρίζεται σε συγκεκριμένους πυλώνες που είναι η πολιτική σταθερότητα, τα δημοσιονομικά, ο αναπτυξιακός πυλώνας, ο κοινωνικός πυλώνας, το κανονικό θεσμικό κράτος και ο διεθνής και ευρωπαϊκός πυλώνας.
Ειδικότερα, και μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρχει υπευθυνότητα και αλήθεια στον πολιτικό λόγο και όχι «γκεμπελισμός», σημείωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι η πιστοποίηση της αλλαγής σελίδας της χώρας, αναφέρθηκε στη σημασία των επενδύσεων και της ρευστότητας στην οικονομία συνδέοντάς τις με νέες θέσεις εργασίας, μίλησε για μέτρα ανάσχεσης της ανεργίας και κοινωνική ασφάλιση για όλους, για μέτρα κατά της φτώχειας και για τη στήριξη των αναπήρων, για φορολογικές ελαφρύνσεις, ενώ αναφορά έκανε στο αίσθημα ασφάλειας για τους πολίτες αλλά και στην επιτυχημένη πορεία της ευρωπαϊκής προεδρίας.
Για την έξοδο στις αγορές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι θα είναι σταδιακή και προστατευμένη, προσδιόρισε ότι σε πρώτη φάση θα επιχειρηθεί με ποσά της τάξης των 2 δισ., υπογραμμίζοντας τον συμβολικό αλλά και ταυτόχρονα ουσιαστικό χαρακτήρα του εγχειρήματος. Όπως είπε, το να επανατοποθετηθεί η χώρα μετά την κρίση στις αγορές, με υψηλότερο βέβαια επιτόκιο απ’ ό,τι εκείνο που αφορά στο 80% του χρέους που κατέχουν θεσμοί, θα ωφεληθεί από το κέρδος της δυνατότητας να δανείζεται ισότιμα. «Τι να πει μετά η τρόικα όταν οι αγορές σε αντιμετωπίζουν με ισότιμο τρόπο;» σημείωσε.
Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε τη σημασία του «κουρέματος» του χρέους που υλοποιήθηκε επί υπουργίας του στο Οικονομικών. Δεν θυμάται κανείς ότι έχουμε απαλλάξει τις γενιές που έρχονται από 130 δισ. χρέους; Προστατεύσαμε τις καταθέσεις, διαψεύσαμε το κόμμα της δραχμής και τους μάγκες, είπε αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι είναι οι ίδιοι που κουνούν και τώρα εισαγγελικά το δάκτυλο για θέματα όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.