Αποδέκτης έντοντων παραπόνων από ανασφάλιστους και εργαζόμενους εγινε ο υπουργός υγείας Αδωνις Γεωργιάδης κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο Δράμας.
Αποδέκτης έντοντων παραπόνων από ανασφάλιστους και εργαζόμενους εγινε ο υπουργός υγείας Αδωνις Γεωργιάδης κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο Δράμας.
Όπως καταγγέλλουν, οι ελλείψεις σε γιατρούς και προσωπικό είναι μεγάλες, με αποτελεσμα αρκετές κλινικές να μένουν αρκετές ημέρες του μήνα εκτός εφημερίας και η μονάδα εντατικής θεραπείας να κινδυνευει με αναστολή λειτουργίας.
"Αν ψάχνεις για εγχείρηση στο ΕΣΥ δεν αφήνουμε κανέναν χωρίς, μην φωνάζετε", είπε σε διαμαρτυρόμενο πολίτη ο υπουργός Υγείας.
Όπως διαμηνύουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, αυτό μετρά 160 κενές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα τρείς κλινικές να μένουν αρκετές ημέρες του μήνα εκτός εφημερίας και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που εξυπηρετεί 140.000 κατοίκους να κινδυνεύει. όπως λένε, με αναστολή λειτουργίας. Όπως υπογραμμίζουν, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας εντατικολόγος, ενώ υποστηρικτικά υπάρχει βοήθεια έως τις 15 Απριλίου.
Πάντως, το νοσοκομείο της Δράμας συνεχίζει να λειτουργεί ως νοσοκομείο, και δεν υπάρχει σκέψη να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας, επισημαίνει ο υπουργός Υγείας. Όπως πρόσθεσε σχετικά, τα κέντρα Υγείας παραμένουν και αναβαθμίζονται, ενώ υπενθύμισε τη δέσμευσή του ώστε να βρεθεί λύση για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Στο μεταξύ, κραυγή αγωνίας στέλνουν και οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, καθώς η μονάδα μεταγγίσεων στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, η οποία εξυπηρετεί 300 ασθενείς, έμεινε με μια γιατρό από τις τρείς που είχε, καθώς οι άλλοι δύο βγήκαν σε διαθεσιμότητα.
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας Ελένη Μιχαλάκη επισημαίνει ότι πέραν των τακτικών μεταγγίσεων ενός ασθενή για τις οποιες ο ίδιος πρέπει να πηγαίνει στο νοσοκομείο κάθε 10 με 15 ημέρες, πρέπει να εξετάζονται και να παρακολουθούνται από γιατρό για ρύθμιση της αγωγής.
Υπενθυμίζεται ότι συνολικά σε όλη τη χώρα έχουν βγεί σε διαθεσιμότητα 369 γιατροί, οι οποίοι εντάχθηκαν στο ΕΣΥ από τα πρώην θεραπευτήρια του ΙΚΑ και τώρα καλούνται να επαντενταχθούν με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Σύμφωνα με τον διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας, άμεσα θα μετακινηθούν στη μονάδα του Ιπποκρατείου ένας παθολόγος και ένας παιδίατρος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Πάντως, λόγω της διαθεσιμότητας, και μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής θα δοκιμαστούν, αφού θα πρέπει να καλύψουν σημαντικά κενά που δημιουργούνται. Ενδεικτικά, το νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων βγήκε από την εφημερία καθώς δεν μπορεί να εξυπηρετήσει επιπλέον περιστατικά.