Να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που προκάλεσε η επαναφορά του διλήμματος "ναι ή όχι" στο ευρώ που προκάλεσε η ομιλία του Π. Λαφαζάνη στην ΚΕ επιχειρούν τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για την πολυφωνία στο εσωτερικό του κόμματος, κάνοντας λόγο για εσωκομματική δημοκρατία, ενώ ο Π. Λαφαζάνης τόνισε ότι υπερασπίζεται τις πλειοψηφικές απόψεις.
Να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που προκάλεσε η επαναφορά του διλήμματος "ναι ή όχι" στο ευρώ που προκάλεσε η ομιλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην Κεντρική Επιτροπή επιχειρούν τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην Κουμουνδούρου δεν θέλουν αυτές οι διαφορετικές απόψεις να κυριαρχήσουν στην προεκλογική περίοδο και να επηρεάσουν ενδεχομένως το αποτέλεσμα της κάλπης.
Ο ίδιος ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, που με τα στελέχη της μειοψηφίας ζήτησαν χθες εναλλακτικό σχέδιο για συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ, δήλωσε σήμερα πως στηρίζει την πλειοψηφική άποψη, που είναι η παραμονή στο ευρώ. Μιλώντας στον ρ/σ "Στο Κόκκινο", ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε χαρακτηριστικά:
"Όποτε εμφανίζομαι δημόσια, ποτέ δεν αναφέρομαι στην ιδιαίτερη προσωπική μου άποψη, αν και είναι γνωστή. Εγώ πάντοτε υπερασπίζομαι τις συλλογικές, πλειοψηφικές αποφάσεις και νομίζω ότι αυτός είναι ο κανόνας δημοκρατίας μέσα από τον οποίο πρέπει να λειτουργεί ένα δημοκρατικό κόμμα".
Από την Πάτρα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην πολυφωνία που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος, κάνοντας όμως λόγο για εσωκομματική δημοκρατία. Είπε σχετικά:
"Καταθέτουμε ελεύθερα και δημοκρατικά τις απόψεις μας σε αυτά τα όργανα. Αυτή είναι η διαφορά μας με τα κόμματα του κατεστημένου που μας οδήγησαν ως εδώ, τα κόμματα που τη δημοκρατία τη θεωρούν εμπόδιο και κίνδυνο, γιατί φοβούνται τον λαό, φοβούνται τις διαφορετικές απόψεις".
Αίσθηση, όμως, προκαλούν την ίδια ώρα οι δηλώσεις της υποψήφιας ευρωβουλευτή Σόφης Παπαδόγιαννη, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και το χρέος, σε περίπτωση αδιεξόδου. Μιλώντας στον ρ/σ Αθήνα 98.4, η κ. Παπαδογιαννη είπε χαρακτηριστικά πως "τίποτα δεν αποκλείεται" και πως στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει ότι θέλουν "ο ελληνικός λαός να είναι στο προσκήνιο".
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση αυτή, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Άννα Ασημακοπούλου σημείωσε: "Μετά την τοποθέτηση του κ. Λαφαζάνη για σχέδιο εξόδου από το ευρώ, έρχεται, σήμερα, και η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Παπαδόγιαννη, που ζητάει δημοψήφισμα για τη δραχμή. Πότε επιτέλους θα αποκαλύψουν στο ΣΥΡΙΖΑ τους πραγματικούς τους σκοπούς;".
Στον απόηχο των όσων είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ανακοινώθηκαν σήμερα τα πρώτα 34 ονόματα του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Από την ψηφοφορία για την εκλογή των ευρωβουλευτών δεν έλειψαν οι εκπλήξεις, αφού από τη δεκαπεντάδα των συνεργαζομένων προσώπων δεν εξελέγησαν οι πρυτάνεις Γιάννης Μυλόπουλος και Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.
Η αντίθεση, ωστόσο, μειοψηφίας – πλειοψηφίας αποτυπώθηκε και στη συζήτηση που υπάρχει για τα πρόσωπα. Η Αριστερή Πλατφόρμα διαφωνεί με το ενδεχόμενο υποψηφιότητας των Γιάννη Βαρουφάκη και Κρίτωνα Αρσένης, ενώ στελέχη της Πλατφόρμας έχουν επιφυλάξεις για τον καθηγητή οικονομικών Κώστα Λαπαβίτσα που θα ήθελε υποψήφιο η μειοψηφία.
Ο… Γόρδιος Δεσμός θα λυθεί στα μέσα της εβδομάδας, ενώ από τα άλλα συνεργαζόμενα πρόσωπα ξεχωρίζουν οι:
Συνταγματολόγοι Γιώργος Κατρούγκαλος και Κώστας Χρυσόγονος
Οι δημοσιογράφοι Στέλιος Κούλογλου και Νίκος Ξυδάκης
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης
Ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης
Η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου και
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Για τη διαπραγμάτευση, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται σίγουροι ότι σε περίπτωση που κληθούν εκείνοι να τη φέρουν σε πέρας, οι Ευρωπαίοι δεν θα θελήσουν να πάνε στην κατάσταση στα άκρα και ως εκ τούτου δεν θα υπάρξει ρήξη με τους εταίρους.