Περισσότερα από 12 εκατομμύρια ευρώ ζημιώθηκε το Δημόσιο, όπως αποκάλυψε η αστυνομία, καθώς συγγενείς θανόντων δικαιούχων εισέπρατταν παράνομα τις συντάξεις τους, επί σειρά ετών.
Περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ ζημιώθηκε το Δημόσιο, όπως αποκάλυψε η αστυνομία, καθώς συγγενείς θανόντων δικαιούχων εισέπρατταν παράνομα τις συντάξεις τους, επί σειρά ετών.
Ειδικότερα οι Αρχές μετά από πολύμηνη έρευνα και σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος αποκάλυψαν 179 περιπτώσεις παράνομης είσπραξης συντάξεων με πράξεις απάτης ή και υπεξαίρεσης, οι οποίες τελέστηκαν από το 1991 έως και το 2012. Η ζημιά που υπέστη το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται στα 12.864.730 ευρώ.
Η απάτη αφορούσε στις λεγόμενες υψηλές συντάξεις του Δημοσίου, ανώτατων υπαλλήλων δημόσιων υπηρεσιών και στρατιωτικών.
Οι Αρχές έφθασαν στα ίχνη των ατόμων που εξαπατούσαν το Δημόσιο ερευνώντας 92 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων, μετά από τον έλεγχο μη απογραφέντων συνταξιούχων του Δημοσίου. Είχε αποκαλυφθεί ότι επί σειρά ετών μετά τον θάνατο συνταξιούχων συνεχιζόταν η καταβολή σύνταξης. Από την έρευνα προέκυψε η ύπαρξη συνδικαιούχων στους τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους καταβάλλονταν οι συντάξεις και με εντολή εισαγγελέα ξεκίνησε έρευνα.
Σύμφωνα με την αστυνομία διερευνήθηκαν 179 περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβολής συντάξεων, σε όλη τη χώρα, η οποία έδειξε ότι σε 59 περιπτώσεις, 34 στην Αττική, 4 στην Αχαϊα, 5 στην Θεσσαλονίκη, 11 στη Λάρισα, 4 στην Κρήτη και μία 1 περίπτωση στην Κέρκυρα, συνδικαιούχοι είχαν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς θανόντων συνταξιούχων και λάμβαναν τις συντάξεις τους.
Από την μέχρι τώρα έρευνα δεν έχει προκύψει εμπλοκή υπαλλήλων και όλα δείχνουν ότι κάποιοι συνέχιζαν να εισπράττουν τις συντάξεις θανόντων, εκμεταλλευόμενοι το κενό ελέγχων και διασταυρώσεων του συστήματος.
Πάντως οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται καθώς υπάρχουν τραπεζικοί λογαριασμοί θανόντων, όπου οι συγγενείς συνέχιζαν να εισπράττουν τη σύνταξη χωρίς να είναι συνδικαιούχοι, αλλά εισέπρατταν τα χρήματα από μηχανήματα αυτόματης ανάληψης καθώς γνώριζαν τον κωδικό pin.