Υπέρ ενδεχόμενης υποψηφιότητας του Ταγίπ Ερντογάν στις άμεσες προεδρικές εκλογές του Μαΐου τάχθηκαν ανώτατα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, σε μυστική ψηφοφορία.
Υπέρ ενδεχόμενης υποψηφιότητας του Ταγίπ Ερντογάν στις άμεσες προεδρικές εκλογές του Μαΐου τάχθηκαν ανώτατα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, σε μυστική ψηφοφορία.
Η διαδικασία αυτή είχε προκριθεί ως άτυπη δοκιμασία για το επίπεδο της υποστήριξης που θα είχε μια υποψηφιότητα Ερντογάν εντός του κυβερνώντος κόμματος.
Όπως μετέδωσε ο Ανδρέας Ρομπόπουλος, από τους 24 βουλευτές στους οποίους μοιράστηκε ερωτηματολόγιο, οι 20 τάχθηκαν υπέρ της προεδρικής υποψηφιότητας και οι 4 κατά αυτής.
Ο κ. Ερντογάν είπε ότι δεν είναι σημαντικά τα πρόσωπα αλλά οι φορείς και όλα τα όργανα του κόμματος θα ερωτηθούν, όπως και ο λαός, κάτι που έγινε και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Σημείωσε ότι αυτή είναι πιο σημαντική εκλογή γιατί ο πρόεδρος ψηφίζεται για πρώτη φορά απευθείας από τον λαό.
Εάν έθετε πράγματι υποψηφιότητα, αυτό θα σήμαινε πως ο Ερντογάν θα χρειαζόταν να παραιτηθεί από το θώκο του προέδρου του AKP, αλλά αυτός και μόνο θα αποφασίσει, έχουν δηλώσει συνεργάτες του.
Στενοί του συνεργάτες του ωστόσο λένε ότι ο κ. Ερντογάν είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τη μάχη εναντίον του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και γι' αυτό το λόγο ίσως επιλέξει να παραμείνει πρωθυπουργός για τέταρτη θητεία.
"Μια συντριπτική πλειοψηφία εντός του κόμματος λέει ότι ο Ερντογάν θα έπρεπε να γίνει πρόεδρος και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας το απεικόνισαν αυτό", είπε ανώτερο στέλεχος του AKP στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Ο αντιπρόεδρος του κόμματος είπε σήμερα ότι η απόφαση θα ληφθεί το Μάιο αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο κανονισμός που απαγορεύει τέταρτη θητεία πρωθυπουργίας στον Ερντογάν. Στο παρασκήνιο πάντως γίνονται έντονες διαβουλεύσεις, ειδικότερα με το κουρδικό κόμμα.