Ιδιότυπη ανακωχή που γεννά ελπίδα για εξελίξεις την επόμενη εβδομάδα, επικρατεί στην Ουκρανία. Το Κίεβο ελπίζει να επικρατήσουν οι πιο ψύχραιμες φωνές. Οι ρωσόφωνοι εκτιμούν ότι το δημοψήφισμα της 11ης Μαΐου για την αυτονόμηση της περιοχής τους θα πρέπει να διεξαχθεί κανονικά.
Ιδιότυπη ανακωχή που γεννά ελπίδα για εξελίξεις την επόμενη εβδομάδα, επικρατεί στην Ουκρανία. Το Κίεβο ελπίζει να επικρατήσουν οι πιο ψύχραιμες φωνές, προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης. Οι ρωσόφωνοι εκτιμούν ότι η αδιαπραγμάτευτη στάση τους όλο αυτό το διάστημα θα γίνει αντιληπτή απ' όλους και θα στείλει ακόμα και αυτές τις ημέρες ξεκάθαρο μήνυμα ότι το δημοψήφισμα της 11ης Μαΐου για την αυτονόμηση της περιοχής τους θα πρέπει να διεξαχθεί κανονικά.
Στο Ντονιέτσκ, στη Μαριούπολη και το Σλαβιατσκ οι φιλορώσοι αυτονομιστές διατηρούν τις θέσεις τους και θα γιορτάσουν το Πάσχα στις καταλήψεις και τα οδοφράγματα, όπως μεταδίδει από την περιοχή ο απεσταλμένος του MEGA Σωτ. Δανέζης.
Για τους καταληψίες του κυβερνείου της Μαριούπολης, η συμφωνία της Γενεύης είναι σαν να μην έγινε ποτέ, όπως λένε οι ίδιοι και ζητούν από τη Ρωσία να τους βοηθήσει να οργανώσουν δημοψήφισμα. Οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές στη Μαριούπολη φοβούνται επίθεση από μέλη της φασιστικής οργάνωσης δεξιός τομέας και λαμβάνουν μέτρα. Για τους καταληψίες είναι σαφές πως δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής και επικοινωνίας με την "χούντα του Κιέβου" όπως αποκαλούν την ουκρανική μεταβατική κυβέρνηση.
Από την πλευρά της η ουκρανική ηγεσία στέλνει νέα φραστικά τελεσίγραφα, απειλώντας με κλιμάκωση της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, μετά το Πάσχα. Η πολιτική ηγεσία του Κιέβου υποσχέθηκε επισήμως δια των Τουρτσίνοφ και Γιατσενιούκ περιφερειακές εκλογές και αποκέντρωση εξουσίας, όμως οι εξεγερμένοι ρωσόφωνοι δεν δείχνουν να συμβιβάζονται με τίποτε λιγότερο από το δημοψήφισμα, κατά τα πρότυπα της Κριμαίας.
"Θα παραχωρήσουμε ειδικό καθεστώς στη ρωσική γλώσσα και θα το διαφυλάξουμε" υποσχέθηκε ο Αρσένι Γιάτσενουκ.
Συνέχιση των συνομιλιών υποσχέθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών Κέρι και Λαβρόφ που επικοινώνησαν και πάλι τηλεφωνικά, όμως ένα τείχος δυσπιστίας υψώνεται ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσιγκτον.
"Αναμένουμε και θα παρακολουθούμε εάν η Ρωσία τηρήσει ή όχι τη δέσμευσή της, ν' ασκήσει τη σημαντική επιρροή της για να χαλιναγωγήσει και να αποσύρει τους άτακτους ενόπλους απ' τα κτίρια και τους χώρους που έχουν καταλάβει" λέει η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Σούζαν Ράις.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε τις δυτικές θέσεις για το Ουκρανικό, λαϊκή αγορά υποκρισίας και ζήτησε να μην αντιμετωπίζεται η Ρωσία ως μαθήτρια, ομολογώντας ότι διατηρεί κοντά στα ουκρανικά σύνορα περί τις 40000 στρατού.
Ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας Ολ.Τσαρίοφ προειδοποιεί μέσα από την σελίδα του στο facebook τους Ουκρανούς ολιγάρχες της ανατολής και το νότο να αρχίσουν να συνομιλούν με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές διαφορετικά θα έχουν προβλήματα και απώλειες στις επιχειρήσεις τους. Και τους τονίζει ότι οι εξεγερθέντες διεκδικούν τα δικαιώματά τους και θα τους συμπεριφερθούν όπως και στην παράνομη κυβέρνηση του Κιέβου.
Την ίδια ώρα, η Γιούλια Τιμοσένκο ζήτησε αμερικανική στρατιωτική βοήθεια για να αντιμετωπίσει τον μεγάλο γείτονα. "Εάν η Ρωσική Ομοσπονδία μετά απ' όλες τις υποχρεώσεις και τις συνομιλίες δεν αποσύρει τις ειδικές δυνάμεις της η Ουκρανία θα αμυνθεί με τη χρήση των όπλων" είπε η υποψήφια πρόεδρος της Ουκρανίας.
Έτοιμος να ομαλοποιήσει τις σχέσεις με τη Δύση, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά ξαναθύμισε ότι δεν θα περιμένει ακόμη πολύ πριν απαιτήσει προπληρωμή του ουκρανικού φυσικού αερίου, και αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσουν τα γνωστά προβλήματα στη ροή του προς την Ευρώπη.