Κατατέθηκε προ ημερών η πρόταση του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για έρευνες υδρογονανθράκων σε χερσαία τμήματα της δυτικής Ελλάδας.
Κατατέθηκε προ ημερών η πρόταση του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για έρευνες υδρογονανθράκων σε χερσαία τμήματα της δυτικής Ελλάδας.
Ειδικότερα, το ενδιαφέρον της Enel Group εστιάζεται στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, με εξαίρεση το Κατάκολο, αφού υπάρχει ήδη ανάδοχος για τις έρευνες στο συγκεκριμένο σημείο, όπως και στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και στην ευρύτερη περιοχή Άρτας και Πρέβεζας.
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος είναι αισιόδοξοι, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον από ένα εκ των μεγαλυτέρων ονομάτων στον τομέα της Ενέργειας, τη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Ιταλίας και τη δεύτερη της ΕΕ. Αυτή δραστηριοποιείται ήδη σε 40 χώρες, απασχολεί 74.000 εργαζόμενους, εξυπηρετώντας περισσότερους από 61 εκατομμύρια πελάτες, ενώ η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται σε 38 δισ. ευρώ.
Η εταιρεία αυτή από το 2008 δραστηριοποιείται έντονα στο θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες και ήδη συμμετέχει σε έρευνες σε περίπου 10 οικόπεδα στην Ιταλία αλλά και σε οικόπεδα σε Αίγυπτο και Αλγερία.
Το επιτελείο του υπουργείου Περιβάλλοντος εκτιμά ότι μια τέτοια εταιρεία, δεδομένου ότι έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε επενδύσεις που αγγίζουν και τα 100 εκατ. δολάρια, θα έχει σοβαρές ενδείξεις για αξιόλογα κοιτάσματα στο συγκεκριμένο κομμάτι της χερσαίας Ελλάδας, που έχει πολλές γεωλογικές ομοιότητες και με Ιταλία και Αλβανία.
Η ελληνική πλευρά θα ανακοινώσει και επίσημα αυτές τις εξελίξεις στην ΕΕ και θα αναμένει 90 ημέρες ενδεχόμενο ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες για τα ίδια σημεία. Κατόπιν θα επιλέξει την καλύτερη προσφορά.
Την ίδια ώρα, αναμένει την πλήρη ερμηνεία των σεισμικών ερευνών σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, ώστε μέσα στο καλοκαίρι να προχωρήσει στο "κόψιμο" περόπου 10 οικοπέδων που θα βγούν στον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων.
Επιπλέον, είναι θέμα εβδομάδων η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου των συμβάσεων για έρευνες σε Ιωάννινα, Πατραϊκό κόλπο και Κατάκολο, όπου βάσει των εκτιμήσεων αναμένεται να είναι και το πρώτο σημείο που θα μπεί γεωτρύπανο.