Έξοδο από την κρίση και επιστροφή στην ανάπτυξη "βλέπει" η Κομισιόν στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα, προειδοποιώντας όμως ότι είναι ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις και επισημαίνοντας συγκεκριμένα "αγκάθια", οπως τα κόκκινα δάνεια και το ασφαλιστικό.
Έξοδο από την κρίση και επιστροφή στην ανάπτυξη "βλέπει" η Κομισιόν στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα, προειδοποιώντας όμως ότι είναι ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις και επισημαίνοντας συγκεκριμένα "αγκάθια", οπως τα κόκκινα δάνεια και το ασφαλιστικό.
Στην έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγράφει για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια επιστροφή στην ανάπτυξη στο 0,6% φέτος, στο 2,9% το 2015 και στο 3,7% το 2016 και αποδίδει εύσημα για την εντυπωσιακή -όπως τη χαρακτηρίζει- δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, το πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά και οι φετινοί στόχοι αναμένεται να επιτευχθούν χωρίς πρόσθετα μέτρα, ενώ η χώρα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενη. Παράλληλα, για πρώτη φορά αναφέρεται ότι εάν συνεχίσει η υπεραπόδοση στα έσοδα, το 2015 θα εξεταστεί η μείωση των ανώτατων φορολογικών συντελεστών.
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται δημοσιονομικό κενό 7,7 δισ. ευρώ στην τριετία, το οποίο κατανέμεται σε:
2 δισ. ευρώ το 2015
3,8 δισ. το 2016 και
1,9 δισ. το 2017.
Η κυβέρνηση, πάντως, διευκρινίζει ότι το ποσό αφορά απόκλιση σε σχέση με το προβλεπόμενο πλεόνασμα, προσθέτοντας μάλιστα ότι ούτε αυτά τα ποσά θα επαληθευτούν και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα που αφορούν σε μισθούς, συντάξεις και νέους φόρους.
Από το υπουργείο Οικονομικών τόνιζαν ότι "η Ελλάδα κατάφερε τα τελευταία δύο χρόνια να πάει καλύτερα από τις προβλέψεις και από το πρόγραμμα" και πρόσθεταν: "Το ίδιο θα συνεχίσει από δω και μπρος. Η χώρα μας γυρίζει πλέον σελίδα και μπαίνει στο δρόμο της ανάκαμψης. Το παραδέχονται πια και επίσημα οι πιο αυστηροί κριτές, με τα πιο συντηρητικά κριτήρια".
Στην έκθεσή της πάντως η Κομισιόν:
Χτυπά καμπανάκι για τα οργανωμένα συμφέροντα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα και τις μεταρρυθμίσεις
Κρούει τον κώδωνα για την αύξηση των "κόκκινων" δανείων
Ζητά νέο ασφαλιστικό από την 1/1/2015
Ζητά ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στα εργασιακά
Επαναλαμβάνει τη δέσμευση της κυβέρνησης για αποχώρηση 10.000 δημοσίων υπαλλήλων από εκείνους που έχουν ήδη ενταχθεί στην κινητικότητα, χωρίς όμως να ζητά νέες απολύσεις και
Ζητά τη σύνδεση των μισθών στο Δημόσιο με την παραγωγικότητα και την αξιολόγηση.
Σε ό,τι αφορά στο χρηματοδοτικό κενό έως το 2015, εκτιμάται σε 14,9 δισ. ευρώ και -σύμφωνα με την Κομισιόν- μπορεί να καλυφθεί:
Μέσω της αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών από τις τράπεζες
Με εσωτερικό δανεισμό του Δημοσίου από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης σε ποσό πάνω από 3 δισ ευρώ, καθώς και
Με νέα έξοδο στις αγορές.
Το "μαξιλάρι" του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν ολοκληρωθούν τα stress tests της ΕΚΤ, προς το τέλος του έτους.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, κατά την παρουσίαση της έκθεσης, έστειλε στους Έλληνες πολιτικούς το μήνυμα ότι δεν φταίει η τρόικα για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, λέγοντας: "Οι πολιτικοί συνηθίζουν να ρίχνουν το φταίξιμο στις Βρυξέλλες ή στους ξένους για μέτρα που δεν είναι δημοφιλή. Καλό θα ήταν οι Έλληνες πολιτικοί να είχαν δράσει εγκαίρως επιχειρηματολογώντας για την αναγκαιότητα της προσαρμογής, αντί να κατηγορούν την τρόικα για τα μέτρα".