Εύσημα για την εντυπωσιακή, όπως τη χαρακτηρίζει, δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας αποδίδει η Κομισιόν στην έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, που καταγράφει για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια επιστροφή στην ανάπτυξη Cστο 0,6% φέτος, 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016.
Εύσημα για την εντυπωσιακή, όπως τη χαρακτηρίζει, δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας αποδίδει η Κομισιόν στην έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, που καταγράφει για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια επιστροφή στην ανάπτυξη Cστο 0,6% φέτος, 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, το πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά και οι φετινοί στόχοι αναμένεται να επιτευχθούν χωρίς πρόσθετα μέτρα, ενώ η χώρα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενη.
Παράλληλα, αφήνει παράθυρο εάν συνεχιστεί η υπεραπόδοση στα έσοδα το 2015 να εξεταστεί η μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή.
Στην έκθεση αναφέρεται δημοσιονομικό κενό 7,7 δισ. ευρώ στην τριετία, το οποίο κατανέμεται σε 2 δισ. ευρώ το 2015, 3,8 δισ. το 2016 και 1,9 δισ. το 2017.
Η κυβέρνηση πάντως, διευκρινίζει ότι το ποσό αφορά απόκλιση σε σχέση με το προβλεπόμενο πλεόνασμα προσθέτοντας μάλιστα ότι ούτε αυτά τα ποσά θα επαληθευτούν.
"Η Ελλάδα κατάφερε τα τελευταία δύο χρόνια να πάει καλύτερα από τις προβλέψεις και από το πρόγραμμα. Το ίδιο θα συνεχίσει από δω και μπρός. Η χώρα μας γυρίζει πλέον σελίδα και μπαίνει στο δρόμο της ανάκαμψης. Το παραδέχονται πια και επίσημα οι πιο αυστηροί κριτές, με τα πιο συντηρητικά κριτήρια", επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών.
Η Κομισιόν χτυπά ωστόσο καμπανάκι για τα οργανωμένα συμφέροντα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα και τις μεταρρυθμίσεις.
Επαναλαμβάνει παράλληλα τη δέσμευση της κυβέρνησης για αποχώρηση 10.000 δημοσίων υπαλλήλων από εκείνους που έχουν ήδη ενταχθεί στην κινητικότητα, χωρίς όμως να ζητά νέες απολύσεις, ενώ ζητεί και τη σύνδεση των μισθών στο δημόσιο με την παραγωγικότητα και την αξιολόγηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο", ανέφερε ότι οι απολύσεις δεν θα συνδέονται πια με την κινητικότητα, ενώ προανήγγειλε πιλοτική εφαρμογή από φέτος του νέου μισθολογίου, με σύνδεση μισθών -παραγωγικότητας.
"Πάντα μπορούν να γίνουν απολύσεις και στη συνέχεια, στα πλαίσια της συνεχόμενης αξιολόγησης δομών το κράτος επιλέξει να συρρικνώσει μια συγκεκριμένη δομή", είπε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν άλλοι ποσοτικοί στόχοι και έκανε λόγο για πριμ παραγωγικότητας για τους καλούς υπαλλήλους.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από την τρόικα στην ανησυχητική αύξηση των κόκκινων δανείων και ζητείται από τις τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος να λάβουν μέτρα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Παράλληλα, τίθεται θέμα μεγαλύτερης ευελιξίας στα εργασιακά, αλλά και νέου ασφαλιστικού από την 1 Ιανουαρίου του 2015.
Σε ό, τι αφορά στο χρηματοδοτικό κενό έως το 2015, εκτιμάται σε 14,9 δισ. ευρώ και -σύμφωνα με την Κομισιόν- μπορεί να καλυφθεί μέσω της αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών από τις τράπεζες, με εσωτερικό δανεισμό του Δημοσίου από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης σε ποσό πάνω από 3 δισ ευρώ, καθώς και με νέα έξοδο στις αγορές, ενώ το μαξιλάρι του ΤΧΣ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν ολοκληρωθούν τα στρες τεστ της ΕΚΤ, προς το τέλος του έτους.