Τον δρόμο για τη ρύθμιση της χοληστερόλης, που αποτελεί βασική αιτία για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, φαίνεται να ανοίγει μια ανακάλυψη Αμερικανών επιστημόνων. Στο συνέδριοτης ΕΛΙΚΑΡ επίσης ένας νέος τρόπος αντιμετώπισης της ανθεκτικής υπέρτασης, δηλαδή αυτής που επιμένει να είναι σε υψηλά επίπεδα παρά τη φαρμακευτική θεραπεία.
Τον δρόμο για τη ρύθμιση της χοληστερόλης, που αποτελεί βασική αιτία για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, φαίνεται να ανοίγει μια ανακάλυψη Αμερικανών επιστημόνων.
Ερευνητές του πανεπιστημίου Johns Hopkins δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, τα οποία δεν είχαν μια πρωτεϊνη που διασπά τα λίπη, έτσι είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να δημιουργήσουν αθηρωματική πλάκα. Στη συνέχεια, επί τρεις μήνες τους έδιναν λιπαρές τροφές, ταυτόχρονα όμως τους χορηγούσαν μια ουσία που παρασκεύασαν η οποία διαπιστώθηκε ότι τα προστάτευσε από τον σχηματισμό χοληστερόλης στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων.
Μπορεί η έρευνα αυτή -που παρουσιάστηκε στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας- να είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο, η επιστημονική κοινότητα ωστόσο τη χαρακτηρίζει ελπιδοφόρα.
Όπως εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Τούτουζας, "αναστέλλοντας τη λειτουργία ενός γονιδίου, το οποίο ελέγχει τη χοληστερόλη, έχουν πολύ μεγάλη μείωση της χοληστερόλης στα πειραματικά μοντέλα και αύξηση της καλής χοληστερόλης".
Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Τούτουζας, "αυτό που είδαν οι ερευνητές στα δύο μοντέλα που το έλεγξαν αυτό, δεν υπήρξε καθ' όλου αθήρωμα στις αρτηρίες".
Πρωτοποριακή μέθοδος για την αντιμετώπιση της υπέρτασης
Στο ίδιο συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, ανακοινώθηκε επίσης ένας νέος τρόπος αντιμετώπισης της ανθεκτικής υπέρτασης, δηλαδή αυτής που επιμένει να είναι σε υψηλά επίπεδα παρά τη φαρμακευτική θεραπεία.
Η μέθοδος αυτή λέγεται νεφρική απονεύρωση και ήδη έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε πάνω από 60 ασθενείς στην Ελλάδα. Εξηγώντας τον τρόπο εφαρμογής της, ο καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Τσιούφης αναφέρει ότι με έναν καθετήρα, οι ειδικοί οδηγούνται στη νεφρική αρτηρία και εκεί γίνεται χορήγηση υψίσυχνου ρεύματος, το οποίο καταλύει τα συμπαθητικά νεύρα.
Όπως αναφέρει ο καθηγητής κ. Τσιούφης, πρόκειται για μία μέθοδο "ασφαλή, που δεν χειροτερεύει τη νεφρική λειτουργία και δεν έχει αγγειακές επιπλοκές".
Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί, μεταξύ άλλων, να προκαλέσει οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ακόμη και καρδιακή ανεπάρκεια.