"Το σημερινό Σύνταγμα έχει κλείσει τον κύκλο του, όπως έκλεισε τον κύκλο της και η εποχή των μνημονίων και η χώρα χρειάζεται μια καινούργια αρχιτεκτονική" δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζοντας τις προτάσεις της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση.
"Το σημερινό Σύνταγμα έχει κλείσει τον κύκλο του, όπως έκλεισε τον κύκλο της και η εποχή των μνημονίων και η χώρα χρειάζεται μια καινούργια αρχιτεκτονική" δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζοντας τις προτάσεις της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η ΝΔ θέτει την ατζέντα και είναι ανοιχτή στον διάλογο με όλα τα κόμματα και τον καθέναν, με στόχο στις 3 Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει και επίσημα η συνταγματική διαδικασία, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική. "Η αναθεώρηση πρέπει να ξεκινήσει από αυτή τη Βουλή και να ολοκληρωθεί στην επόμενη, αλλιώς θα χαθούν και άλλα πολύτιμα χρόνια" σημείωσε.
"Σήμερα εμείς τολμάμε, δεν βιάζεται η πράταξή μας, η Ελλάδα βιάζεται" τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι "καλούμαστε να κάνουμε το επόμενο ιστορικό άλμα, να αλλάξουμε την πολιτειακή και αναπτυξιακή ταυτότητας της Ελλάδας".
Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πολλές φορές ότι η χώρα γυρίζει σελίδα και ζήτησε "ψήφο εμπιστοσύνης" από τους πολίτες προκειμένου να κάνει πραγματικότητα τη "νέα Ελλάδα", λέγοντας:
"Ζητώ να δώσετε στην παράταξή μας τη δύναμη, αυτό να το κάνουμε πραγματικότητα. Ζητώ να δώσετε στην παράταξή μας τη δύναμη να παραμερίσουμε τα εμπόδια και τους νοσταλγούς του χθες, να νικήσουμε οριστικά όσους θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα πίσω, τη δύναμη για να πετύχουμε το μεγάλο άλμα στο αύριο".
Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας ότι πολιτικά απέναντι στη ΝΔ βρίσκονται δυνάμεις της αδράνειας που επενδύουν στο λαϊκισμό, στο φόβο και στον διχασμό, εκείνοι που -όπως είπε- νοσταλγούν τις εποχές που οι δρόμοι της Αθήνας καίγονταν, οι κουκουλοφόροι οργίαζαν, που κυριαρχούσαν οι ανεξέλεγκτες συντεχνίες και οι αυθαιρεσίες μικρών, λίγων αλλά οργανωμένων ομάδων.
Οι προτάσεις της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση
Οι προτάσεις της ΝΔ, που ομαδοποιούνται κάτω από την "ομπρέλα" συγκεκριμένων αρχών, αφορούν μεταξύ άλλων σε εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, καθιέρωση μικρού και ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος με θέσπιση μόνιμων υφυπουργών πενταετούς θητείας, σε περιορισμούς στη θητεία του πρωθυπουργού, τοπικών αρχόντων και συνδικαλιστών, σε μείωση του αριθμού των βουλευτών, σε ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του υπουργού και του βουλευτή, σε αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και σε ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός διατύπωσε αποφασιστικότητα για αναθεώρηση του άρθρου για τη δημιουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικώνπανεπιστημίων, ώστε -όπως ανέφερε- η γνώση να συνδεθεί με την παραγωγή και την αγορά και να μην παραμείνει ένα αντιπαραγωγικό μονοπώλιο στα χέρια των λίγων, ξεκαθαρίζοντας ότι το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κράτους. "Δεν μπορεί η Ελλάδα να παραμένει η μόνη χώρα στην Ευρώπη που συνταγματικά απαγορεύει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια" ανέφερε.
Ειδικότερα, οι προτάσεις της ΝΔ, που όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός δεν απαιτούν όλες αλλαγή συντάγματος αλλά κάποιες αποτελούν θεσμικές τομές, είναι:
ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ
Ενίχυση ρυθμιστικού ρόλου του ΠτΔ και την άμεση εκλογή του από τους Έλληνες πολίτες
Σταθερό εκλογικό σύστημα, που θα μπορεί να αλλάζει μόνο με ισχυρές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες από τα 3/5 της Βουλής, ώστε να υπάρχουν, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, ισχυρές εγγυήσεις για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβοβουλευτικής περιόδου
Θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος, με απόφαση 3/5 Βουλής
Ευέλικτη, μικρή κυβέρνηση, με θεσμοθέτηση 3 μόνιμων υπηρεσιακών υφυπουργών, Εξωτερικών, Άμυνας και Προϋπολογισμού, με 5ετή θητεία
Κατάργηση πολλών γενικών γραμματέων των υπουργείων, με θέσπιση ενός σε κάθε υπουργείο, και αντίστοιχη αναβάθμιση του ρόλου των γενικών διευθυντών
ΙΣΟΝΟΜΙΑ – ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ
Αναθεώρηση διάταξης που προσδιορίζει την ποινική ευθύνη υπουργών
Αναθεώρηση διάταξης για την ασυλία των βουλευτών, αυτή να περιοριστεί αποκλειστικά στα όρια άσκησης κοινοβουλευτικών καθηκόντων
Ουσιαστικός εκδημοκρατισμός πολιτικών κομμάτων, με αξιόπιστες εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους
Κατάργηση βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του βουλευτή
Εξορθολογισμός των διατάξεων για τα ΜΜΕ, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η αντικειμενικότητά τους
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΞΟΥΣΙΩΝ
Ασυμβίβαστο αξιώματος υπουργού με εκείνο του βουλευτή
Αναθεώρηση άρθρου 90 ώστε να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και να περιοριστεί η διακριτική ευχέρεια της εκτελεστικής εξουσίας ως προς την επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης
Ειδικό και μόνιμο δικαστικό σώμα που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη να ελέγχει τη συνταγματικότητα
Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία πρωθυπουργού, περιφερειαρχών, δημάρχων και συνδικαλιστών
Μείωση αριθμού των βουλευτών
Ενίσχυση του ρόλου των βουλευτών σε νομοθετικό και ελεγκτικό επίπεδο
ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Υποχρεωτική σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας για μεγάλα δημόσια έργα και σημαντικές προμήθειες Δημοσίου
Οριοθέτηση δικαιοδοσίας Ελεγκτικού Συνεδρίου επί των δημοσίων συμβάσεων ώστε να μην συγκρούεται με εκείνη του ΣτΕ
Ίδρυση ειδικού τμήματος στο ΣτΕ για γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημοσίων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων
Αναμόρφωση της οικονομικής θεματικής του Συντάγματος
Σύνδεση αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας με οικονομική ανάπτυξη και εξασφάλιση ωφέλειας για κοινωνικό σύνολο
Σαφείς χρονικοί περιορισμοί στη δέσμευση ακινήτων με σκοπό την απαλλοτρίωση
Προτάσεις που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος
Αναθεώρηση άρθρου για τη δημιουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αναθεώρηση διατάξεων για δημοψηφίσματα, ώστε να προβλέπεται δυνατότητα διενέργειας και με λαϊκή πρωτοβουλία
Εξορθολογισμός διατάξεων για λειτουργία ανεξάρτητων αρχών
Προτεραιότητα στην ασφάλεια του πολίτη
Κατοχύρωση δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης όλων και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στην εργασία τους ώστε να μην διαταράσσεται συνεχώς η κοινωνικοοικονομική ζωή από την αυθαιρεσία ατόμων ή μικρών ομάδων
Προστασία εθνικής ταυτότητας και γλώσσας.