Σε μία σημαντική ανακάλυψη που μπορεί να φέρει την επανάσταση στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς προχώρησαν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι "οικοδόμησαν" μια ανθρώπινη καρδιά με έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή!
Σε μία σημαντική ανακάλυψη που μπορεί να φέρει την επανάσταση στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς προχώρησαν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι "οικοδόμησαν" μια ανθρώπινη καρδιά με έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή!
Στην τρισδιάστατη βιοεκτύπωση καρδιάς, όπως ονομάστηκε η μέθοδος, θα χρησιμοποιηθούν τα επόμενα χρόνια κύτταρα του ασθενούς, στον οποίο θα μπορεί να μεταμοσχευθεί το όργανο.
Ακριβώς επειδή είναι σύνθετο όργανο, η καρδιά δεν μπορεί, προς το παρόν τουλάχιστον, να εκτυπωθεί ολόκληρη όπως είναι. Έτσι, οι επιστήμονες εκτύπωσαν όλα τα μέρη που την αποτελούν, τα συναρμολόγησαν και έτσι προέκυψε ολόκληρο το όργανο.
Σ' ένα επόμενο βήμα, οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν την περίπτωση ενός παιδιού στις ΗΠΑ, που γεννήθηκε πρόσφατα με τρύπα στην καρδιά, με εκτύπωση του τμήματος που του είναι απαραίτητο, για το οποίο θα χρησιμοποιήσουν κύτταρα από το λίπος του.
"Η δημιουργία της βιοφυσικής καρδιάς θα πλησιάζει στην ολοκλήρωση της μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια όταν θα έχουμε δημιουργήσει μια ολόκληρη καρδιά και θα τη μελετήσουμε εκτός του ανθρώπινου σώματος" αναφέρει ο Στιούαρτ Γουίλιαμς, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Louisville.
Με την τρισδιάστατη βιοεκτύπωση καρδιάς, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα "Τα Νέα", γίνεται ένα μεγάλο άλμα στον τομέα της επάρκειας οργάνων.
Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Κερμίδη, από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, η ανακάλυψη "θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν γέφυρα μέχρι να γίνει η μεταμόσχευση, εκτός πια προς εκπλήξεως είναι τόσο τέλεια, που στο πολύ απώτερο μέλλον ενδεχόμενα θα αντικαταστήσει μια ανεπαρκούσα καρδιά".
Να σημειωθεί ότι σήμερα οι τεχνικές τρισδιάστατων εκτυπώσεων χρησιμοποιούνται όχι μόνο για ιατρικούς και οδοντιατρικούς σκοπούς, αλλά σε μηχανολογικές και αρχιτεκτονικές εφαρμογές, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι "στο άμεσο μέλλον θα παίξει ρόλο στην καθημερινότητά μας".