Συνέντευξη σε πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες -μεταξύ των οποίων και στη Süddeutsche Zeitung - έδωσαν οι δύο κεντρικοί υποψήφιοι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς.
Συνέντευξη σε πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες -μεταξύ των οποίων και στη Süddeutsche Zeitung – έδωσαν οι δύο κεντρικοί υποψήφιοι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς.
Μια από τις πρώτες ερωτήσεις αφορά στον τρόπο που σκέπτονται να πάρουν "πόντους" από τους λαϊκιστές και τις ακραίες δυνάμεις.
"Είναι κάτι που λέμε συνεχώς", απάντησε ο Γιούνκερ. "Όποιος ψηφίσει τους λαϊκιστές, ψηφίζει λόγο χωρίς περιεχόμενο. Πρόκειται για χαμένες ψήφους", πρόσθεσε και τάχθηκε υπέρ της θέσπισης κατώτατου μισθού.
Στην ερώτηση προς τον Σουλτς για το τι διαφορετικό θα έκανε για να αντιμετωπίσει την ευρωκρίση ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παραδέχεται πως δεν υπήρχαν πολλές εναλλακτικές.
"Κοιτώντας στο παρελθόν πρέπει να παραδεχθώ ότι το Συμβούλιο δεν θα μπορούσε να δράσει διαφορετικά, διότι βρίσκονταν σε κατάσταση άμυνας και ανάγκης. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν παίρνει κανείς τις συμφωνίες της ΕΕ υπό μάλης και τρέχει στους διαδρόμους, θα πρέπει να δράσει", τόνισε.
Άρα, επέμεινε ο δημοσιογράφος, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως πρώην επικεφαλής του Γιούρογκρουπ έπραξε ορθά ό,τι έπραξε.
"Όχι", απάντησε ο Σουλτς, "η υιοθέτηση της γραμμής ότι πρώτα θα πρέπει να εξυγιανθούν οι προϋπολογισμοί για να έρθουν στη συνέχεια οι επενδυτές και η οικονομική ανάπτυξη, οδήγησε στην όξυνση της κρίσης, η πολιτική λιτότητας αποτέλεσε την κατευθυντήρια γραμμή της Ευρώπης και δεν λειτούργησε, χρειαζόμαστε επενδύσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη".
"Πρέπει να τηρούνται τα όρια για το έλλειμμα και το χρέος αλλά πρέπει να διαχωρίζεται τι είναι κρατικό χρέος και τι επένδυση για το μέλλον", είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, οι χριστιανοδημοκράτες της λιτότητας και οι σοσιαλιστές της γενναιόδωρης κοινωνικής πολιτικής, αλλά ο χωρίς εναλλακτική εξορθολογισμός των προϋπολογισμών, σε συνδυασμό με μια πολιτική προσανατολισμένη στην ανάπτυξη.
Στην ερώτηση αν θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ιταλία και τη Γαλλία για να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους, ο Γιούνκερ απαντά αρνητικά με κατηγορηματικότητα.
Ο Μάρτιν Σουλτς, χωρίς να αμφισβητεί την αναγκαιότητα για μείωση του χρέους προς όφελος ολόκληρης της ΕΕ, με παράλληλη πολιτική ανάπτυξης, υποστήριξε ότι θα πρέπει να εξεταστεί πρώτα τι ακριβώς χρειάζονται οι δύο χώρες.
"Κι αν τελικά αποδειχθεί ότι χρειάζονται ένα ακόμη χρόνο, θα ήμουν πρόθυμος να τους τον δώσω", συμπλήρωσε.
Από εκεί και πέρα, χαρακτήρισαν ως "αχτίδα φωτός" το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης του Ελβετού προέδρου και προεδρεύοντος του ΟΑΣΕ, Ντιντιέ Μπουρχάλτερ με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και την προτροπή του προς τους αυτονομιστές να αναβάλουν το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής για την ανεξαρτητοποίηση της ανατολικής Ουκρανίας.