Από τον Ιανουάριο του 2012 μια ομάδα αξιωματούχων εκπονούσε το σχέδιο "Ζ" το οποίο προέβλεπε όλες τις κινήσεις που θα έπρεπε να γίνουν στην περίπτωση κατάρρευσης της Ελλάδας και εξόδου της από το ευρώ, σύμφωνα με τους Financial Times.
Από τον Ιανουάριο του 2012 μια ομάδα αξιωματούχων εκπονούσε το σχέδιο "Ζ" το οποίο προέβλεπε όλες τις κινήσεις που θα έπρεπε να γίνουν στην περίπτωση κατάρρευσης της Ελλάδας και εξόδου της από το ευρώ, σύμφωνα με τους Financial Times.
Υπό άκρα μυστικότητα ετοίμαζαν το Σχέδιο
Το σχέδιο προέβλεπε την ανασυγκρότηση της υποδομής της Ελλάδας από το μηδέν, ωστόσο ο φόβος ότι η έξοδος της χώρας μας από την ευρωζώνη θα είχε τραγικές συνέπειες και για τους υπόλοιπους εταίρους έκανε τους τεχνοκράτες να μην σχεδιάσουν έναν "οδικό χάρτη" εξόδου από το ευρώ.
Μεταξύ εκείνων που εκπονούσαν το σχέδιο "Ζ" ήταν ο Γιοργκ Άσμουσεν (Ευρωπαϊκή Κέντρική Τράπεζα), ο Μάρκου Μπούτι (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ο Τόμας Βίζερ (πρόεδρος του Euroworking Group) και ο Πόλ Τόμσεν (ΔΝΤ).
Οι συζητήσεις – σύμφωνα με τους Financial Times – διεξάγονταν υπό άκρα μυστικότητα και χωρίς να τις γνωρίζει κάποιος Έλληνας αξιωματούχος. Μάλιστα για να μην υπάρξει διαρροή των σχεδίων, δεν γινόταν μεταξύ των στελεχών ανταλλαγή emails.
Η εφημερίδα δεν δίνει κανένα στοιχείο για το ποιος είχε δώσει την εντολή εκπόνησης του σχεδίου ούτε εάν η Ευρώπη ήταν έτοιμη να αντέξει το Grexit, αλλά αναφέρει πως λίγο πριν τις εκλογές του Ιουνίου, που όλα έδειχναν πως θα κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούσε την κατάργηση του μνημονίου, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί βρίσκονταν σε "κόκκινο συναγερμό" και τότε αποφάσισαν να φτάσουν το σχέδιο μέχρι τέλους.
Το σχέδιο προέβλεπε ένα νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα από το μηδέν για την Ελλάδα, τα ΑΤΜ θα έκλειναν, θα γίνονταν αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα για την αποτροπή διαρροής κεφαλαίων, ενώ ως προσωρινό νόμισμα θα χρησιμοποιούνταν τα IOUs δηλαδήα τα ειδικά χρεωστικά σημειώματα.
Ένα μέλος της ομάδας "Ζ" είπε στους Financial Times: "Οι άνθρωποι που θα ήταν επιφορτισμένοι με το να τραβήξουν τον διακόπτη, θα λάμβαναν έγκαιρα ένα πακέτο οδηγιών για το τι θα ακολουθούσε".
Οι εκλογές και η αγωνία των Ευρωπαίων
Στις 15 Ιουνίου πάντως, 2 ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, ο Κεντρικός Τραπεζίτης της χώρας Γιώργος Προβόπουλος, μαθαίνει ότι οι εκκροές καταθέσεων μόνο εκείνη την ημέρα αγγίζουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Γ. Προβόπουλος, όπως περιγράφει ο αρθρογράφος της εφημερίδας, όταν ακούει την είδηση χλωμιάζει, αφού φοβάται μια γενικευμένη τραπεζική κατάρρευση. Σύμφωνα με τους FT ο κ. Προβόπουλος αναφέρει για το θέμα: "Ήταν ζήτημα ημερών να ξεσπάσει μια εκτεταμένη τραπεζική κρίση".
Το Σαββατοκύριακο των εκλογών και με την αγωνία να "χτυπάει κόκκινο" διεξάγεται και η σύνοδος των G20 στο Μεξικό, όμως ο Όλι Ρεν ακυρώνει το ταξίδι του και αποφασίζει να παραμείνει στις Βρυξέλλες. Σε ετοιμότητα βρίσκονται επίσης ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, που βρίσκεται στη Φραγκφούρτη, ενώ σε ανοιχτή επικοινωνία μαζί τους είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που ταξίδευε προς τη χώρα της λατινικής Αμερικής.
Οι επτά Ευρωπαίοι ηγέτες, που μετείχαν στη Σύνοδο αποφάσισαν μέσω τηλεδιάσκεψης να κρατήσουν σκληρή γραμμή έναντι της χώρας μας με τους FT να αναφέρουν χαρακτηριστικά: "Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης οι επτά Ευρωπαίοι ηγέτες που κατευθύνονταν στο Λος Γκάμπος για τη σύνοδο του G20 συμφώνησαν να μείνουν σε μια κοινή γραμμή. Θα συνέχιζαν να στηρίζουν την Ελλάδα μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συμμορφωνόταν με τους όρους της συμφωνίας. Δεν υπήρχε καμία περίπτωση επαναδιαπραγμάτευσης".
Όπως αναφέρει η εφημερίδα εάν άλλαζε η κυβέρνηση και δεν προχωρούσε σε σύγκρουση τότε η ΕΕ θα σταματούσε την όποια βοήθεια. Χωρίς χρηματοδότηση από το πρόγραμμα η Αθήνα δεν θα ήταν πλέον σε θέση να πληρώσει τους λογαριασμούς της ούτε την αποπληρωμή χρέους 3,1 δισ. ευρώ στις 20 Αυγούστου με αποτέλεσμα να πλησιάζει επικίνδυνα η χρεοκοπία.
Η Μέρκελ και το μήνυμα Μπαρόζο
Η θέση όμως του Αντώνη Σαμαρά περί επαναδιαπραγμάτευσης είχε ανησυχήσει την Άγκελα Μέρκελ κάτι που είχε συζητήσει και με τον Ζοζέ Μπαρόζο. Στη γερμανική καγκελαρία, η σύμβουλοι της κ. Μέρκελ είχαν χωριστεί, σύμφωνα με τους Financial Times, σε δύο στρατόπεδα. Στη μια πλευρά βρίσκονταν αυτοί υπό τον Άσμουσεν, που ανησυχούσαν για τον κίνδυνο του "φαινομένου ντόμινο", το ενδεχόμενο δηλαδή να πυροδοτήσει το Grexit κλιμάκωση της κρίσης σε άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης.
Στην άλλη πλευρά ήταν εκείνοι που υποστήριζαν ότι έπρεπε να ακρωτηριαστεί το "άρρωστο πόδι", δηλαδή η Ελλάδα, ώστε να επανέλθει σε υγιή κατάσταση η υπόλοιπη Ευρωζώνη. Επικεφαλής της ομάδας αυτής ήταν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Είναι η περίοδος που ο τότε Αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ δήλωνε δημοσίως ότι το Grexit δεν πρέπει να μας τρομάζει. Τον Ιούλιο του 2012, ο Μπαρόζο επισκέπτεται τον Αντ. Σαμαρά στην Αθήνα και τον συμβουλεύει να μην θέσει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης, γιατί η χώρα θα κινδυνεύσει να βρεθεί εκτός του ευρώ.
Την ίδια στιγμή η Μέρκελ δεν λαμβάνει μια ξεκάθαρη απάντηση από τους συμβούλους της για τις επιπτώσεις της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, και αποφασίζει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και λέει στους συνεργάτες: "Όλοι μου λέτε δεν ξέρω. Εάν δεν ξέρετε δεν μπορώ να αναλάβω το ρίσκο". Τέσσερις μήνες αργότερα η Άγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε την Αθήνα δίνοντας "σήμα" η επιλογή Grexit δεν υπήρχε πλέον.