Τα όσα αναφέρουν οι Financial Times σχετικά με την επιλογή πρωθυπουργού της τρικομματικής κυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ) προκαλούν νέα πολιτική αντιπαράθεση. Απορρίπτει τα σενάρια περί παρεμβάσεων ο Ευ.Βενιζέλος. Για "Μπαρόζο - Φρειδερίκη" και "νέο παλάτι" κάνει λόγο ο Αλέξης Τσίπρας.
Απορρίπτει ο Ευ. Βενιζέλος τα σενάρια περί παρέμβασης Μπαρόζο αναφορικά με την επιλογή πρωθυπουργού της τρικομματικής κυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ) και με συνέντευξή του στο STAR αναφέρει πως όσα ονόματα έπεφταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ήταν επιλογής του τότε πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου.
Θέλοντας να τονίσει πως κανείς από το εξωτερικό δεν επέβαλε κανένα πρόσωπο, είπε:
"Ο κ. Παπανδρέου όταν συμφώνησε μετά τις Κάννες με τον κ. Σαμαρά και πάλι να κάνουν από κοινού κυβέρνηση και πήραν και τον κ. Καρατζαφέρη με τον ΛΑΟΣ ο κ. Παπανδρέου διάλεξε τον πρωθυπουργό που ήθελε. Στην αρχή σκέφτηκε τον κ. Διαμαντούρο, μετά τον κ. Ρουμελιώτη, μετά πρότεινε τον Απόστολο Κακλαμάνη, ο οποίος δεν δέχθηκε και μετά όπως θυμάστε πρότειναν τον κ. Πετσάλνικο και τελικώς αποφάσισε τον κ. Παπαδήμο. Του τον επέβαλε ο κ. Μπαρόζο; Ή του τον επέβαλε η CIA;"
Ωστόσο τα σενάρια που έφερε στο φως της δημοσιότητα η εφημερίδα Financial Times δίνουν την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για υπόγειο παιχνίδι με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει μιλώντας στο Αντέννα:
"Αυτό που βγαίνει είναι ότι υπάρχει ένα απίστευτο παρασκήνιο που θυμίζει παλάτι της δεκαετίας του '60 και σε θέση Φρειδερίκης ήταν ο κ. Μπαρόζο. Αλλά από εκεί και πέρα για να αποδεχθεί κανείς τις απαιτήσεις του νέου παλατιού του ευρωπαλατιού πρέπει να έχει και πολιτική ηγεσία που να θέλει να τις δεχθεί αυτές τις πιέσεις".
Πάντως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης με ανακοίνωσή του τονίζει πως στις 8 Νοεμβρίου 2011, ο Γ. Παπανδρέου τον είχε καλέσει στο γραφείο του στη Βουλή και του είχε ανακοινώσει πως υπήρχε κατ'αρχήν συμφωνία με τον Αντ. Σαμαρά ώστε εκείνος να αναλάμβανε την πρωθυπουργία.
Όπως τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος, ο ίδιος ο κ. Κακλαμάνης φεύγοντας από τη Βουλή, του είχε αποκαλύψει ότι θα μετέβαινε στον κ. Σαμαρά για να συζητήσουν.
Ακολούθως ο κ. Κακλαμάνης επέστρεψε στη Βουλή, όπου είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές και πάλι με τον Αντ. Σαμαρά. Μάλιστα ο ίδιος αναφέρει στην ανακοίνωσή του για την κατάληξη της πιθανότητας να αναλάβει πρωθυπουργός:
"Μέχρι τα μεσάνυχτα της ημέρας εκείνης αναλωθήκαμε με τον κ. Σαμαρά σε αλλεπάλληλες από τηλεφώνου συζητήσεις, επιμένοντας εκείνος μεν να προτείνει διάφορα αξιόλογα πρόσωπα, εγώ δε για να τον πείσω πρωτίστως ότι δεν γίνεται να συμμετέχει σε μία κυβέρνηση και να είναι ταυτοχρόνως αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν επεκτείνομαι, για ευνόητους λόγους, σε άλλα συναφή θέματα ή λεπτομέρειες. Αργά, περί τα μεσάνυχτα, σε μία ακόμα επικοινωνία μας με τον κ. Σαμαρά, επανέλαβα την άρνησή μου, υπό τις συνθήκες αυτές, να αποδεχθώ την τιμητική πρότασή τους".