Συνέχεια για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την κρίση χρέους της Ευρώπης με επίκεντρο την Ελλάδα και πως την αντιμετώπισαν οι ηγέτες της ηπείρου ρίχνει ντοκιμαντέρ της γαλλικής τηλεόρασης με πρωταγωνιστή τον Ντομινίκ Στρος Καν.
Συνέχεια για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την κρίση χρέους της Ευρώπης με επίκεντρο την Ελλάδα και πως την αντιμετώπισαν οι ηγέτες της ηπείρου ρίχνει ντοκιμαντέρ της γαλλικής τηλεόρασης με πρωταγωνιστή τον Ντομινίκ Στρος Καν.
Ο κ. Στρος Καν αναφέρθηκε εκτενώς στις επαφές που είχε με τον Γ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε μαζί του λέγοντας ότι με όσα έβλεπε στην Ελλάδα το 2009 η χώρα θα χρειαζόταν τη βοήθεια του ΔΝΤ.
"Μου είπε ο Γ. Παπανδρέου, Ντομινίκ από αυτά που βλέπω εδώ θα έχουμε ανάγκη από ένα σχέδιο του ΔΝΤ. Και εγώ του απάντησα χωρίς αμφιβολία, αλλά εδώ υπάρχει και ένας επιπλέον παράγοντας που είναι η ΕΕ. Άρα θα πρέπει να κάνεις το γύρο των Ευρωπαίων εταίρων σου, ώστε να είναι σίγουροι ότι το ΔΝΤ θα έρθει για να ασχοληθεί με τις υποθέσεις της Ελλάδας. Και λέει ο Παπανδρέου: Α ναι, το πιστεύεις; Ναι το πιστεύω, ήταν η απάντησή μου", είπε.
Παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη και ελήφθησαν αποφάσεις με 6 ή 12 μήνες καθυστέρηση, επιδεινώνοντας όπως είπε κατ' αυτό τον τρόπο την κρίση, μετέδωσε η Μαρία Δεναξά από το Παρίσι.
Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουέν, που επιβεβαίωσε το δημοσίευμα των Financial Times περιγράφοντας και εκείνος την πίεση που δέχθηκε ο κ. Παπανδρέου από την Άγκελα Μέρκελ και το Νικολά Σαρκοζί στη σύνοδο των Καννών για το προτεινόμενο δημοψήφισμα.
"Φυσικά είσαι ελεύθερος να κάνεις το δημοψήφισμά σου αλλά δεν μπορείς να θέσεις το ερώτημα για το εάν είναι αποδεκτά τα χρήματα που σου δανείζουμε. Η ερώτηση που θα υποβάλλεις στους Έλληνες και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο, διαφορετικά δεν θα σου δανείσουμε τα χρήματα, θα είναι ναι ή όχι στην παραμονή της χώρας στο ευρώ", είπαν οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας στον τότε Έλληνα πρωθυπουργό.
Στο ντοκιμαντέρ μίλησε και ο πρώην συνεργάτης του Νικολά Σαρκοζί, Ενρίκ Γκενό, που αποκάλυψε ότι η Άγκελα Μέρκελ ήθελε μόνο το ΔΝΤ να συμβάλλει στην διάσωση της Ελλάδας, όχι όμως και η Ευρώπη όπως επιθυμούσαν οι Γάλλοι γιατί η Γερμανία θα έπρεπε τότε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Χρειάστηκε όπως είπε η δραματική συμβολή του Μπαράκ Ομπάμα.
"Ο κύριος Ομπάμα ξύπνησε τη Μέρκελ ένα βράδυ εξηγώντας της ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα της Ελλάδας και ποιος θα τη βοηθούσε γιατί η στάση της Μέρκελ δεν έβαζε σε κίνδυνο μόνο την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο ολόκληρο", επισήμανε.