Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ζημιών εν μέσω διαμόρφωσης του θλιβερού απολογισμού των νεκρών από τις φονικές πλημμύρες στα Βαλκάνια, όπου μέχρι στιγμής 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε Βοσνία, Σερβία και Κροατία.
Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ζημιών εν μέσω διαμόρφωσης του θλιβερού απολογισμού των νεκρών από τις φονικές πλημμύρες στα Βαλκάνια, όπου μέχρι στιγμής 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε Βοσνία, Σερβία και Κροατία.
Παράλληλα, το Κέντρο για την Ανάπτυξη του διαδικτύου δημιούργησε μια ειδική ιστοσελίδα με τους πολίτες να δηλώνουν τα στοιχεία συγγενών και φίλων των οποίων τα ίχνη έχουν χαθεί.
Συνολικά 30.873 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες από τις καταστροφικές πλημμύρες περιοχές της Σερβίας, σύμφωνα με το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών.
Δύσκολη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στον δήμο Ομπρένοβατς, απ' όπου έχουν φύγει 13.603 κάτοικοι και συνεχίζεται η εκκένωση του πληθυσμού ενώ εδώ και μέρες δεν υπάρχει πόσιμο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και είναι μεγάλες οι ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι οι διαστάσεις της καταστροφής που έπληξε τη Σερβία είναι δέκα φορές πιο έντονες απ' ό,τι στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής και εξέφρασε την ελπίδα να μην ισχύσει αυτό και όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων.
Οι αρχές διέταξαν την εκκένωση 12 χωριών κατά μήκος του ποταμού Σάβα. Οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι ενώ αυτοκίνητα είναι βυθισμένα στα νερά.
Οι πλημμύρες έχουν επηρεάσει τουλάχιστον 600 χιλιάδες ανθρώπους, δεκάδες χιλιάδες έχουν μεταφερθεί σε καταφύγια.
Ο πρωθυπουργός Βούτσιτς έκανε λόγο για ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων, ενώ εξέφρασε ανησυχία και για το μεγαλύτερο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο της χώρας, κοντά στο Βελιγράδι.
Ανησυχία προκαλεί και η άνοδος της στάθμης του Δούναβη, αν και οι αρχές ελπίζουν ότι τα αναχώματα θα αντέξουν.
Εικόνες καταστροφής και στη Βοσνία
Εικόνες βιβλικής καταστροφής παρατηρούνται και στη Βοσνία όπου τα νερά έχουν καλύψει δρόμους, σπίτια και ολόκληρα χωριά. Με ελικόπτερο, διασώστες απομακρύνουν μια φοβισμένη υπερήλικη από το σπίτι της, στην πόλη Σάματς στα βορειοανατολικά.
Συνολικά 4 χιλιάδες συμπολίτες της αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τις περιουσίες τους για να σωθούν. Μια σφοδρή κατολίσθηση σε κοντινή περιοχή κατάπιε πολλά σπίτια και οι αρχές διέταξαν εκκένωση για να μην θρηνήσουν θύματα.
Οι χωρικοί είναι σε απόγνωση, καθώς τα αγροκτήματά τους έχουν στην κυριολεξία θαφτεί κάτω από τις λάσπες. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι, το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας, έχουν πληγεί από τις πλημμύρες και το χειρότερο, δεν έχουν πόσιμο νερό.
Σε κάποια χωριά, οι διασώσεις γίνονται με βάρκες. Ορισμένοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και περιμένουν προμήθειες σε είδη πρώτης ανάγκης και όχι μόνο. Αλλά δεν είναι μόνο οι πλημμύρες που έχουν σημάνει συναγερμό.
Οι αρχές ανησυχούν και για τις εκτεταμμένες κατολισθήσεις, συγκρίνοντας τις καταστροφές με τον εμφύλιο της δεκαετίας του '90. Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στην περιοχή Μπόσανσκα Ποσάβινα, όπου ο ποταμός Σάβα υπερχείλισε και τα νερά απειλούν την πόλη Οράσιε.
Τα νερά του ποταμού έχουν σπάσει τα αναχώματα σε δύο σημεία και έχουν ήδη πλημμυρίσει μεγάλες εκτάσεις.