Ο θρίαμβος του Εθνικού Μετώπου της Μαρί Λεπέν στη Γαλλία αλλά και του αντιευρωπαϊστή Νάιτζελ Φάραντζ στη Βρετανία προκάλεσε πολιτικό "σεισμό" στην Ευρώπη. Για σοκ που ξεπερνά τα όρια της Γαλλίας και θα έχει συνέπειες για όλη την Ευρώπη, μιλά το σύνολο του ευρωπαϊκού Τύπου.
Ο θρίαμβος του Εθνικού Μετώπου της Μαρί Λεπέν στη Γαλλία αλλά και του αντιευρωπαϊστή Νάιτζελ Φάραντζ στη Βρετανία προκάλεσε πολιτικό "σεισμό" στην Ευρώπη.
Στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο έλαβε ποσοστό 25% ενώ το συντηρητικό κόμμα έλαβε 21%, και το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Ολάντ βρέθηκε στην τρίτη θέση με 14%. Ακολουθούν οι Κεντρώοι, οι Πράσινοι και το Μέτωπο της Αριστεράς. Η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν ζήτησε ήδη βουλευτικές εκλογές.
"Ο λαός απαιτεί μια πολιτική, την πολιτική των Γάλλων για τους Γάλλους. Δεν θέλουν πια να τους κυβερνούν απ' έξω, να υπακούν σε νόμους που δεν έχουν ψηφίσει ούτε να υπακούν σε επιτρόπους που δεν έχουν εκλεγεί από το λαϊκή νομιμοποίηση" τόνισε σε δηλώσεις της ο Λεπέν.
Για σοκ που ξεπερνά τα όρια της Γαλλίας και θα έχει συνέπειες για όλη την Ευρώπη, μιλά το σύνολο του ευρωπαϊκού Τύπου.
Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ "λυπάται" για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη αλλά επιμένει στη γνωστή συνταγή. "Όσον αφορά στην καλή επίδοση των λαϊκιστών και των ακροδεξιών είναι αξιοσημείωτη, αλλά και λυπηρή, αλλά το θέμα είναι να κερδίσουμε πίσω τους ψηφοφόρους, αυτό ισχύει και για τη Γαλλία… Και θεωρώ ότι μια πορεία που εστιάζει στην ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας είναι η καλύτερη απάντηση στους απογοητευμένους" υποστήριξε σε δηλώσεις της.
Για πρώτη φορά στην Γερμανία ευρωβουλευτή εξέλεξε και το νεοναζιστικό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ οι ευρωσκεπτικιστές έφτασαν το 7%.
Στη Βρετανία πρώτη δύναμη αναδείχθηκε το αντιευρωπαϊκό λαϊκιστικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας με ποσοστό πάνω από 27%, άνοδο σημείωσε το Εργατικό Κόμμα, ενώ ηττήθηκε το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Κάμερον και καταποντίστηκαν οι συγκυβερνώντες Φιλελεύθεροι.
Στην Αυστρία άνοδο επτά μονάδων κατάφερε η ακροδεξιά, ενώ στη Δανία νικητής αναδείχθηκε το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα με 27%.
Στην Ισπανία το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις ευρωεκλογές ενώ οι Σοσιαλιστές σημείωσαν απώλειες και ο ηγέτης τους Ρουμπαλκαμπα εξήγγειλε έκτακτο συνέδριο που θα αναδείξει τον διάδοχό του. Στην Πορτογαλία ο συντηρητικός κυβερνητικός συνασπισμός βρέθηκε στη δεύτερη θέση πίσω από τους Σοσιαλιστές.
Στην Ιταλία μεγάλη νίκη πέτυχε το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα με 41%, ποσοστό διπλάσιο από εκείνο του Μπέπε Γκρίλο. Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις. Η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με μεγάλες απώλειες βρέθηκε στην τρίτη θέση, ενώ 3 ευρωβουλευτές εκλέγει η Άλλη Ευρώπη με τον Αλέξη Τσίπρα.
Πάντως στη νέα Ευρωβουλή πρώτη δύναμη αναδεικνύεται το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με 213 έδρες έχοντας υποστεί απώλειες, όπως και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα που αναμένεται ότι θα έχει 190 έδρες. Οι Φιλελεύθεροι φτάνουν τις 64, οι Πράσινοι τις 53 και η Αριστερά τις 42 έδρες. Σημαντική είναι η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών, της ακροδεξιάς και άλλων σχηματισμών που αποτελούν αθροιστικά σχεδόν το ένα τρίτο της Ευρωβουλής.
Ο υποψήφιος του Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπενθύμισε ότι το συμβούλιο κορυφής πρέπει να λάβει υπόψη τους λαούς της Ευρώπης. "Έχοντας κερδίσει αυτές τις εκλογές θεωρώ ότι δικαιούμαι απολύτως να γίνω ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν" σημείωσε.