Στον απόηχο των πρωτοφανών συναισθημάτων που προκάλεσαν σε όλες τις χώρες τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και σύμφωνα με τα οποία οι δυνάμεις της ακροδεξιάς ενισχύθηκαν σημαντικά, συνέρχεται σήμερα ατύπως το συμβούλιο των αρχηγών κρατών - μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Στον απόηχο των πρωτοφανών συναισθημάτων που προκάλεσαν σε όλες τις χώρες τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και σύμφωνα με τα οποία οι δυνάμεις της ακροδεξιάς ενισχύθηκαν σημαντικά, συνέρχεται σήμερα ατύπως το συμβούλιο των αρχηγών κρατών – μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Κοινή συνισταμένη είναι η εξαγωγή ενός μηνύματος ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα τηρούν τη δημοσιονομική πειθαρχία αλλά πρώτιστο μέλημα θα αναχθεί η οικονομική ανάπτυξη της ηπείρου.
Τη συγκεκριμένη προοπτική φαίνεται πως υποστηρίζει έστω και διακριτικά η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ αλλά και ο Φρανσουάλ Ολάντ με τον μεγάλο νικητή των ευρωεκλογών, τον Ιταλό Ματέο Ρέντσι.
Δεύτερο βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η επιλογή του επόμενου προέδρου της Κομισιόν, σε ένα ζήτημα περισσότερο σύνθετο παρά ποτέ. Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων θα καταλήξουν σε ένα πρόσωπο, το οποίο όμως θα πρέπει να εγκρίνει η Ευρωβουλή.
Υπό αυτό το πρίσμα θα συνεδριάσουν σήμερα οι "πολιτικές οικογένειες" του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από τη μία με την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά και των Σοσιαλιστών από την άλλη παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Κατόπιν θα συνεδριάσουν σε επίπεδο κορυφής οι αρχηγοί των κρατών για να αποφασίσουν εάν το πρόσωπο αυτό θα είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που έχει και την σχετική πλειοψηφία.
Σήμερα ωστόσο δεν θα αποφασιστεί τίποτα οριστικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και έχουν προθεσμία μέχρι τις 25/6. Η Άγκελα Μέρκελ έχει αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αλλά ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει εκφράσει την πρόθεση να δημιουργήσει ομάδα μειοψηφίας που θα μπλοκάρει την υποψηφιότητα Γιούνκερ.
Σε επίπεδο Ευρωβουλής, ο κ. Γιούνκερ έχει τονίσει ότι είναι ο πρώτος των εκλογών και ως εκ τούτου θα πρέπει εκείνος να είναι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, όμως Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι ισχυρίζονται ότι δεν μετράει η σχετική πλειοψηφία αλλά η απόλυτη πλειοψηφία μέσω συσχετισμών και άρα θα μπορούσε τη θέση του προέδρου να καταλάβει τόσο ο Μάρτιν Σουλτς ή ο Γκι Φερχόφστατ.