Σκέψεις να θέσει στην τρόικα ζήτημα αύξησης των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο σε 48 υπάρχουν στους κόλπους του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες.
Σκέψεις να θέσει στην τρόικα ζήτημα αύξησης των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο σε 48 υπάρχουν στους κόλπους του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες.
Την κίνηση αυτή πυροδοτεί η αναποτελεσμάτικοτητα στο εισπρακτικό κομμάτι, καθώς έχει σημειωθεί μηνιαία αύξηση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές που φθάνει στα 500 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς καν να έχει ξεκινήσει η καταβολή του φόρου εισοδήματος.
Η ανταπόκριση των οφειλετών του Δημοσίου από 1/1/2013 όταν έγινε και η ρύθμιση είναι αναιμική, κάτι που επισημαίνουν σε εκθέσεις τους τόσο η Κομισιόν όσο και το ΔΝΤ.
Από την άλλη, η τρόικα δεν θέλει τις αλλαγές στα πλαίσια των ρυθμίσεων που της παρουσιάζει κατά καιρούς το υπουργείο Οικονομικών ενώ και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο υπάρχει σαφής αναφορά ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην επεκτείνει τα χρονικά όρια στις ρυθμίσεις που ήδη τρέχουν και να μην φέρει γενικώς αλλαγές που επηρεάζουν στόχους.
Από το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, διαρρέεται ότι θα αναμένουν τα στοιχεία Μαΐου και Ιουνίου ώστε όταν επιστρέψει η τρόικα να τεθεί εκ νέου το θέμα των ρυθμίσεων.
Αντίστοιχες εισηγήσεις για αύξηση των δόσεων, έως και 120, υπάρχουν και για την ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σήμερα μόνο σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ οι οφειλές φτάνουν το ποσό των 15 δισ. ευρώ. Στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και οι άνθρωποι της αγοράς χαρακτηρίζουν ως "νεκρό" τον περσινό νόμο ρύθμισης των ασφαλιστικών εισφορών καθώς τα αποτέλεσματά του χαρακτηρίζονται πενιχρά.
Σύμφωνα με στοιχεία το ΙΚΑ από τους 300.000 οφειλέτες που χρωστούν μπήκαν στην ρύθμιση της "νέας αρχής" μόνο 11.173 επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα είναι από τα 8 δισ. ευρώ που χρωστούν στο ΙΚΑ να ρυθμιστούν μόνο τα 440 εκατ. ευρώ. Στελέχη του οργανισμού εκτιμούν ότι εάν οι δόσεις αυξηθούν από 36 που είναι σήμερα στις 120 όπως για παράδειγμα στην Ιταλία τότε θα αυξηθούν τα έσοδα του κατά 2 δισ. ευρώ το χρόνο.