Πρόσκληση για νέες επενδύσεις απηύθυνε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας παρουσία του Κινέζου Πρωθυπουργού, στο ελληνοκινεζικό φόρουμ οικονομικής συνεργασίας. Ο κ. Σαμαράς επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Κίνας για το "Ελευθέριος Βενιζέλος" και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα γίνεται πλέον επενδυτικός προορισμός.
Πρόσκληση για νέες επενδύσεις απηύθυνε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας παρουσία του Κινέζου Πρωθυπουργού, στο ελληνοκινεζικό φόρουμ οικονομικής συνεργασίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού εξήρε τη συνεργασία των δύο χωρών στο λιμάνι του Πειραιά ανακοίνωσε ότι η συνεργασία αυτή μπορεί να επεκταθεί, αναφερόμενος στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος αλλά και το Καστέλι Ηρακλείου. Τα δύο αυτά έργα αποτελούν αντικείμενο επενδυτικού και κατασκευαστικού ενδιαφέροντος, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως η Ελλάδα είναι πλέον ένας ιδιαίτερα ελκυστικός, επενδυτικός προορισμός.
Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συνεργασία και στα ενεργειακά καθώς η Ελλάδα εκτός του ότι διαθέτει ενεργειακά αποθέματα μπορεί να αξιοποιηθεί και ως χώρα ασφαλούς μεταφοράς των ενεργειακών χώρων, άλλων χωρών από θαλάσσιους δρόμους. Η Ελλάδα μπαίνει σε ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, υποστήριξε ο κ. Σαμαράς και σημείωσε πως έχουμε ανακτήσει όλο το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.
"Η Ελλάδα είναι πια ένας αξιόπιστος και ιδιαίτερα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Χάρις στις θυσίες του Ελληνικού λαού, αλλά και χάρις και στη στήριξη φίλων και εταίρων της, η Ελλάδα βγαίνει σήμερα από την οδυνηρή κρίση της τελευταίας πενταετίας. Ενώ έχει πια 'κλειδώσει' οριστικά η παραμονή μας στο ευρώ… Τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα του χθες έχουν γίνει σημερινά πρωτογενή πλεονάσματα. Που επίσημα προβλέπεται πια ότι θα μεγαλώνουν συνεχώς τα επόμενα χρόνια! Η οικονομία μας θα κλείσει τη φετινή χρονιά με θετικό ρυθμό αύξησης, Ανάπτυξης, δηλαδή περνάει στην Ανάκαμψη, για πρώτη φορά μετά από 6 ατέλειωτα χρόνια, μίας επώδυνης, ατελείωτης ύφεσης! Κι από την επόμενη χρονιά, μπαίνουμε πλέον σε ταχείς ρυθμούς. Ταχείς ρυθμούς Ανάπτυξης για όλα τα επόμενα χρόνια, από τους ταχύτερους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχουμε πλέον επιστρέψει στις αγορές, έχουμε ανακτήσει όλο το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας από τον καιρό που μπήκαμε στο ευρώ" είπε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός της Κίνας επανέλαβε ότι η χώρα του είναι σταθερός επενδυτής στην ελληνική οικονομία, πως στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα, και πως οι σκιές της κρίσης διαλύονται σταδιακά ενώ τόνισε πως ήδη διαφαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα από τις μεταρρυθμίσεις.
"Πάντα υποστηρίζουμε ότι η Κίνα θα είναι σταθερός επενδυτής του ευρωπαϊκού ομολόγου, βέβαια και συμπεριλαμβανομένης και της φίλης χώρας μας της Ελλάδος. Παρατήρησα ότι οι σκιές της κρίσης αυτής διαλύονται σταδιακά ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν δείξει ήδη τα πρώτα αποτελέσματα. Η εμπιστοσύνη για την ελληνική οικονομική προοπτική έχουν ενισχυθεί προφανώς. Η Κίνα νοιώθει εγκάρδια ευχαρίστηση για τα επιτεύγματα της Ελλάδας και θα κάνει ότι μπορεί για να υποστηρίξει την Ελλάδα. Όταν ξύσουμε την επιδερμίδα ενός Έλληνα θα βρούμε έναν Κινέζο. Αν ξύσουμε έναν Κινέζο θα βρούμε έναν Έλληνα" ανέφερε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το μεσημέρι παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Κινέζου πρωθυπουργού. Υποδεχόμενος τον Κινέζο πρωθυπουργό στο προεδρικό μέγαρο ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε ότι "οι χώρες μας, χώρες δύο μεγάλων πολιτισμών που έδωσαν πάρα πολλά στον κόσμο βρίσκονται σήμερα και συνεργάζονται εγκάρδια για την προώθηση κοινών συμφερόντων. Χαιρόμαστε γιατί είστε σήμερα εδώ, γιατί σηματοδοτείτε ακριβώς αυτή τη θέληση και των δύο μερών μας να προχωρήσουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη σχέση".
Ο Λι Κετσιάνγκ εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Ελλάδα, "μια μεγάλη χώρα με πανάρχαια ιστορία και λαμπρό πολιτισμό. Αυτές τις δυο μέρες ήδη έχω νοιώσει από κοντά αυτή την ιστορική βάση της διμερούς φιλίας. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιώ προς τις νότιες ευρωπαϊκές χώρες ως Πρωθυπουργός και πάντα είχα έντονη την επιθυμία να επισκεφθώ τη μεγάλη χώρα σας λόγω της βαθιάς παραδοσιακής φιλίας. Αλλά έχω και έναν προσωπικό λόγο: επειδή θαυμάζω τον ελληνικό πολιτισμό".
Νωρίς το πρωί ο Κινέζος πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης συνοδευόμενος από τον Αντ. Σαμαρά και τις συζύγους τους. Αμέσως μετά μετέβησαν στον Πειραιά όπου ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της COSCO.