Αίσθηση προκαλούν στη Δύση τα προπαγανδιστικά βίντεο των τζιχαντιστών του Ιράκ και της Συρίας, όμως για πολλούς αναλυτές φαίνεται να ήταν αναμενόμενα, καθώς οργανώσεις που εμπνέονται από την Αλ Κάιντα στρατολογούν επί χρόνια μαχητές από ευρωπαϊκές χώρες.
Αίσθηση προκαλούν στη Δύση τα προπαγανδιστικά βίντεο των τζιχαντιστών του Ιράκ και της Συρίας, όμως για πολλούς αναλυτές φαίνεται να ήταν αναμενόμενα, καθώς οργανώσεις που εμπνέονται από την Αλ Κάιντα στρατολογούν επί χρόνια μαχητές στη Βρετανία, στη Γαλλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γερμανία, στην Αλβανία και σε άλλες χώρες. Ορισμένοι τζιχαντιστές απευθύνονται σε άπταιστα αγγλικά στους συμπατριώτες τους.
Την ίδια ώρα πολλοί από τους εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες που πήγαν για ιερό πόλεμο στη Μέση Ανατολή, επιστρέφουν στις πατρίδες τους εμπειροπόλεμοι.
Αίσθηση προκάλεσε στη Βρετανία η δήλωση βετεράνου αξιωματούχου της αντιτρομοκρατικής ότι εκατοντάδες τζιχαντιστές έχουν επιστρέψει από τα μέτωπα του Ιράκ και της Συρίας, και αποτελούν απειλή για τη χώρα, δηλώσεις που έγιναν πρωτοσέλιδο σε πολλές βρετανικές εφημερίδες. Ένα από τα βασικά μέσα στρατολόγησης είναι τα κοινωνικά δίκτυα.
Εν τω μεταξύ στο πεδίο των μαχών, η οργάνωση Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε κατέλαβε συνολικά 4 πόλεις κοντά στα σύνορα με τη Συρία, και στην κοιλάδα του ποταμού Ευφράτη όπου απειλούν ένα σημαντικό φράγμα. Οι κυβερνητικές δυνάμεις με αεροπορικές επιδρομές προσπαθούν να ανακόψουν την προέλαση των σουνιτων ανταρτών.
Πάντως η επίδειξη δύναμης των Σιιτων με τις παρελάσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτοφυλάκων στη Βαγδάτη, ενισχύει μεν τη συσπείρωση τους, όμως αποδυναμώνει την παραπαίουσα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλ Μαλίκι και αποξενώνει περαιτέρω τους Σουνίτες, στρέφοντας ακόμη και τους μετριοπαθείς προς τους τζιχαντιστές. Από την πλευρά τους οι Σιίτες που υποστηρίζονται από το Ιράν λένε ότι δεν θέλουν καμία βοήθεια από τους Αμερικανούς.
Στην Ουάσιγκτον ήδη ξεκίνησαν διαδηλώσεις έξω από το Λευκό Οίκο εναντίον ενός νέου πολέμου της Αμερικής στο Ιράκ.