Με άγριες διαθέσεις εμφανίστηκε από το πρώτο κιόλας ραντεβού με τον υπουργό Oικονομικών η τρόικα, βάζοντας φρένο στη συζήτηση για μειώσεις φόρων και αποκατάστασης των αδικιών.
Με άγριες διαθέσεις εμφανίστηκε από το πρώτο κιόλας ραντεβού με τον υπουργό Oικονομικών η τρόικα, βάζοντας φρένο στη συζήτηση για μειώσεις φόρων και αποκατάστασης των αδικιών.
Ωστόσο, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist απάντησε στους δανειστές ότι θα προχωρήσει με συγκεκριμένο πλάνο φοροελαφρύνσεων.
"Να αρχίσουμε να μειώνουμε τις φορολογικές επιβαρύνσεις. Χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τα πλεονάσματα που πετύχαμε… Αλλά κάθε χρονιά που περνάει από δω μια μπρος, οι φόροι πιστεύω ότι πρέπει να υποχωρούν: Για να φτάσουμε στο 15%, το flat rate tax, για τα επιχειρηματικά κέρδη. Και για να φτάσουμε στο 33% ανώτατο συντελεστή εισοδήματος, από το 42% που είναι σήμερα. Και για να μειώσουμε σταδιακά το ΦΠΑ από το 23% που είναι σήμερα στους περισσότερους κλάδους, στο 15%", σημείωσε.
Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει:
Την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 15% για τα επιχειρηματικά κέρδη
τη σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή εισοδήματος από το 42 στο 33%
τη σταδιακή μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 15% και ακόμη παρακάτω εάν υπάρχει δυνατότητα
τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης
τη μείωση και σταδιακά την εξάλειψη της εισφοράς αλληλεγγύης
την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και, τέλος, την ολοκλήρωση των συμψηφισμών οφειλών από και προς το Δημόσιο και πέραν του ΦΠΑ.
Στην ίδια γραμμή με τον πρωθυπουργό κινείται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχαν στο μέγαρο Μαξίμου. "Εμείς έχουμε συνολικό σχέδιο, συγκεκριμένο και με βάση αυτό θα προχωρήσουμε", είπε.
Οι πιέσεις των δανειστών συνεχίστηκαν και σήμερα στην πεντάωρη συνάντησή τους με τον Γιάννη Βρούτση, όπου άνοιξαν το σύνολο των θεμάτων στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό, δίνοντας ραντεβού τον Σεπτέμβρη για τα δύσκολα όπως το θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων που απορρίπτει η κυβέρνηση, την αλλαγή στο συνδικαλιστικό νόμο και την αλλαγή του πλαισίου για τις απεργίες, και την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και την ανταποδοτικότητα των εισφορών, ενώ δέχονται να συζητήσουν -υπό προϋποθέσεις- την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα.
Σε ό,τι αφορά στις προνοιακές δράσεις, όπως το φοιτητικό επίδομα, το επιδομα θέρμανσης και άλλες, περνούν όλες υπό τον έλεγχο του υπουργείου εργασίας, προκειμένου να συνδεθούν με την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από την 1η Σεπτεμβρίου.
Στενή παρακολούθηση ζήτησε η τρόικα και για τις δαπάνες υγείας, καθώς η φαρμακευτική δαπάνη στο πρώτο εξάμηνο είναι εκτός στόχου κατά 140 εκ. ευρώ, ο προϋπολογισμός για τις κλινικές επαρκεί έως τον Αύγουστο, ενώ ο προϋπολογισμός για τα διαγνωστικά κέντρα επαρκούσε έως τον Ιούνιο.
Παράλληλα, οι δανειστές ζητούν τον τριπλασιασμό στην κατανάλωση των γενόσημων φαρμάκων από το 18-20% σήμερα στο 60% έως το τέλος του έτους.