Εξελέγη και επίσημα πρόεδρος της Κομισιόν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που είχε ονομαστεί υποψήφιος επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν από τους 26 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί συνόλου 28 στις 27 Ιουνίου.
Εξελέγη και επίσημα πρόεδρος της Κομισιόν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που είχε ονομαστεί υποψήφιος επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν από τους 26 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί συνόλου 28 στις 27 Ιουνίου.
Εξασφάλισε 422 ψήφους έναντι 250 κατά, με 47 αποχές και 10 άκυρα, επί ενός συνόλου 729 εγκύρων ψήφων, ενώ χρειαζόταν να συγκεντρώσει 376 ψήφους που αποτελούν την απόλυτη πλειοψηφία.
Υπολογίζεται πάντως ότι από τον μεγάλο συνασπισμό των πολιτικών ομάδων στο ΕΚ, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), των Φιλελευθέρων και των κεντρώων που είχαν ταχθεί υπέρ του και διέθεταν ένα σύνολο 480 κοινοβουλευτικών, τουλάχιστον 60 αποσκίρτησαν.
"Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, η οποία στην ουσία ήταν κρίση χρέους, προσπαθούσαμε να επιδιορθώσουμε ένα αεροπλάνο που είχε πιάσει φωτιά εν πτήσει. Δεν ήταν εύκολο. Έπρεπε να δράσουμε έξυπνα και διπλωματικά. Δεν φαινόταν πάντα καλό αυτό που έπρεπε να κάνουμε, αλλά καταφέραμε να κρατήσουμε την Ευρωζώνη ζωντανή, κρατήσαμε το αεροπλάνο στον αέρα", σημείωσε ο κ. Γιούνκερ αναφερόμενος στην κρίση του ευρώ.
Εμφανίστηκε παράλληλα ενωτικός και βαθιά Ευρωπαίος πριν την ψηφοφορία και χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
"Πριν από έναν χρόνο, οι κερδοσκόποι από κάθε γωνιά της γης γελούσαν και πόνταραν στην κατάρρευση της ευρωζώνης. Αυτό όμως δεν συνέβη. Στις χρηματαγορές πόνταραν σε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Έκανα ό,τι μπορούσα και είναι περήφανος για να διασφαλίσω ότι αυτός ο εργατικός λαός και αυτή η σπουδαία χώρα παραμένουν ακόμα μέλη της Ευρωζώνης", είπε.
Ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε ότι χρειάζεται να γίνει πιο δημοκρατικός ο θεσμός της τρόικα και τόνισε χαρακτηριστικά ότι το ευρώ έσωσε την ήπειρο από νομισματικό πόλεμο.
"Αν κατά τη διάρκεια των γεγονότων στην Ουκρανία, αν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που μας χτύπησε και έφερε την Ευρώπη στο επίκεντρο μίας παγκόσμιας μάχης, είμασταν ακόμη στο παλιό ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα, η Ευρώπη σήμερα θα βρισκόταν σε νομισματικό πόλεμο. Η Γαλλία απέναντι στη Γερμανία, η Γερμανία απέναντι στην Ιταλία, η Ιταλία απέναντι στην Πορτογαλία και την Ισπανία", ανέφερε.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν οι επενδύσεις, η ανταγωνιστικότητα, να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και να αντιμετωπιστεί η ανεργία, την οποία χαρακτήρισε την 29η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόσθεσε ότι επιθυμεί την αποδέσμευση 300 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υπήρξε φραστικό επεισόδιο με τον ευρωβουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος, Κώστα Παπαδάκη, που επιχείρησε να θέσει διαδικαστικό θέμα, ενώ ένσταση επί της διαδικασίας είχε και ο Βρετανός επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος, UKP, Νάιτζελ Φάρανζ ο οποίος είπε ότι ζητείται από το σώμα να ψηφίσει ενώ υπάρχει ένας μόνο υποψήφιος.
"Ο κ. Φάρατζ δεν ήθελε οι ψηφοφόροι του να ξέρουν ότι με ψήφισε, γι'αυτό και η ψηφοφορία θα είναι μυστική", απάντησε ο κ. Γιούνκερ.
Επιθετική από τη μεριά της εμφανίστηκε και η ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, Μαρίν Λε Πεν. "Επέλεξαν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Όχι στην Ευρώπη των Βρυξελλών, όχι στην κατάσχεση της δημοκρατίας, όχι στην ηλιθιότητα των υφεσιακών πολιτικών, όχι στον παροπλισμό, όχι στη μαζική οργανωμένη μετανάστευση", τόνισε.
"Δε θέλω να έχω σχέση με αυτούς που απορρίπτουν, που μισούν, που αποκλείουν. Σας ευχαριστώ που δε με ψηφίζετε", ήταν η σχετική απάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.