Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου αναμένεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση το σχέδιο για τη συνολική αντιμετώπιση του χρέους των ιδιωτών, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο.
Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου αναμένεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση το σχέδιο για τη συνολική αντιμετώπιση του χρέους των ιδιωτών, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο.
Στην ευρεία σύσκεψη του συμβουλίου διαχείρισης ιδιωτικού χρέους με την τρόικα αποφασίστηκε η ρύθμιση να εφαρμοστεί πρώτα για τις επιχειρήσεις και στη συνέχεια για τα νοικοκυριά.
Πρόκειται για έναν εξωδικαστικό μηχανισμό, που θα αφορά τις επιχειρήσεις που κρίνονται βιώσιμες και θα συγκεντρώνει τα χρέη τους σε τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τους προμηθευτές της επιχείρησης.
Όλοι οι πιστωτές θα κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τον οφειλέτη και θα αναζητούν τον καλύτερο τρόπο για τη ρύθμιση των οφειλών του και τους τρόπους αποπληρωμής, οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν: περισσότερες δόσεις, χαμηλότερα επιτόκια,διαγραφή προστίμων, ακόμη και τη συμμετοχή των πιστωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης.
Οι πιστωτές θα μπορούν να ζητούν και να σχεδιάζουν μαζί με τον οφειλέτη ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της επιχείρησης, το οποίο θα μπορεί να περιλαμβάνει τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, τη μείωση προσωπικού ή την αλλαγή του μανατζμεντ.
Οι διαδικασίες με τις οποίες θα αποφασίζεται το σχέδιο ρύθμισης σε κάθε περίπτωση, θα είναι γρήγορες, ενώ σε καμία περίπτωση δεν συζητείται η λύση του κουρέματος.
"Δεν πρόκειται να κάνουμε τον άνθρωπο ο οποίος πραγματικά μέσα στην κρίση μπόρεσε και πλήρωσε τις υποχρεώσεις του από πάνω να αισθανθεί και κορόιδο, αυτό θα είναι ανεπίτρεπτο, από την άλλη όμως πρέπει να συμφωνήσουμε ότι όλο αυτό το σύστημα των κόκκινων δανείων δεν μπορεί να μείνει έτσι, δεν είναι μόνο ότι είναι αδύνατο να συντηρηθεί, είναι ότι εγκλωβίζονται μέσα σε αυτή την κατάσταση πάρα πολλές υγιείες δυνάμεις οι οποίες πρέπει να απελευθερωθούν", σημείωσε ο Ν. Δένδιας.
Η αντιμετώπιση του φαινομένου των κόκκινων δανείων κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου να αρχίσει η αγορά να τροφοδοτείται με ρευστότητα, καθώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών αγγίζουν πλέον τα 160 δισ. στο σύνολο της οικονομίας, με τα κόκκινα τραπεζικά δάνεια να ανέρχονται σε 77 δισ. ευρώ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία να φθάνουν τα 67 δισ. ευρώ και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία να διαμορφώνονται σε 16 δις. ευρώ.
Η λέξη κούρεμα, θεωρείται απαγορευμένη σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, ανέφερε πως η κυβέρνηση θα αποφασίσει όχι μόνο έναντι των δεσμεύσεων απέναντι στην τρόικα, αλλά και με πολιτικά κριτήρια.
"Κανένας δεν θέλει να καταστρέψει την αγορά. Από τη μία είναι η τρόικα, αλλά από την άλλη είναι η ευθύνη μας απέναντι στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία", ήταν τα λόγια του στελέχους.