Σχέδιο διορθωτικών κινήσεων στη φορολογία στα ακίνητα ώστε να αντιμετωπισθούν οι αντιδράσεις που προκάλεσε ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων επεξεργάζεται η κυβέρνηση
Σχέδιο διορθωτικών κινήσεων στη φορολογία στα ακίνητα ώστε να αντιμετωπισθούν οι αντιδράσεις που προκάλεσε ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων επεξεργάζεται η κυβέρνηση, καθώς για τις αναγκαίες διορθώσεις στο Φόρο Ακινήτων, δεν αρκεί η έκδοση Υπουργικής Απόφασης ή εγκυκλίου, αλλά απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, γεγονός που αναδεικνύει τις δομικές στρεβλώσεις του ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι έως την Παρασκευή να έχουν εντοπιστεί τα πεδία όπου χρειάζεται παρέμβαση, αλλά με δεδομένο ότι οι νέες διατάξεις θα απαιτήσουν χρόνο προκειμένου να μην επαναληφθούν τα ίδια προβλήματα, εξετάζεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και βουλευτών της ΝΔ για μεταφορά της καταβολής της πρώτης δόσης, στο τέλος Σεπτεμβρίου. Πάντως όπως ξεκαθαρίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, από τις όποιες παρεμβάσεις δεν μπορεί να θιγεί ο στόχος της είσπραξης 2,650 δισ. ευρώ.
Από τις καταγγελίες πολιτών και βουλευτών, φαίνεται ότι τα οικόπεδα εντός οικισμών σε 457 περιοχές της Ελλάδας έχουν επιβαρυνθεί υπέρμετρα. Για παράδειγμα, στο Δ.Δ. Δάφνης Ευβοίας, πέρσι η αξία οικοπέδου υπολογιζόταν στις 10.000 ευρώ/ στρέμμα, ενώ φέτος υπολογίζεται στις 60.000 ευρώ/ στρέμμα. Στο Αυλωνάρι Ευβοίας, πέρσι η αξία οικοπέδου υπολογιζόταν από το υπουργείο Οικονομικών στις 7.000 ευρώ/ στρέμμα, ενώ φέτος υπολογίζεται στις 70.000 ευρώ/ στρέμμα. Στο Γραμπιά Καρύστου, πέρσι η αξία οικοπέδου υπολογιζόταν στις 35.000 ευρώ/ στρέμμα, ενώ φέτος υπολογίζεται στις 85.000 ευρώ/ στρέμμα.
Χθες κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δεσμεύτηκε ότι θα γίνει προσπάθεια διόρθωσης, αναγνωρίζοντας τα πολλά λάθη που έχουν γίνει.
Το πρόβλημα προέκυψε, όπως όλα δείχνουν, από τον λανθασμένο υπολογισμό της αξίας οικοπέδων και του φόρου, σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος, καθώς χρησιμοποιήθηκαν συντελεστές και τιμές ζώνης όμορων περιοχών αντί των τιμών που ορίστηκαν το 2013 για τον υπολογισμό του ΦΑΠ, οι οποίες ήταν πολύ πιο χαμηλές.
Επιπλέον, πληθαίνουν οι καταγγελίες για υπολογισμό ολόκληρου του φόρου σε ημιτελή κτίσματα, όπου κανονικά εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης 0,4.
Με ερώτηση τους προς τον υπουργό Οικονομικών, 27 βουλευτές της ΝΔ αναδεικνύουν, επίσης, το θέμα της τεράστιας διαφοράς αντικειμενικών- εμπορικών τιμών, αλλά και των ανεκμετάλλευτων κατοικιών, που πλέον δεν απαλλάσσονται από το Φόρο Ακινήτων.
"Άμεσα πρέπει να υπάρξει διόρθωση. Γνωρίζουμε τις περιοχές, έχουμε παραδείγματα, τεκμηριωμένα στοιχεία και μπορούμε να βοηθήσουμε το υπουργείο Οικονομικών σε μια αναγκαία και επιβεβλημένη διορθωτική παρέμβαση" υποστήριξε από το βήμα ης Βουλής, ο βουλετής της ΝΔ, Απ. Βεσυρόπουλος.
"Θεωρούμε ότι εδώ χρειάζεται άμεση παρέμβαση. Δράση τώρα στο υπουργείο Οικονομικών. Η γενική γραμματέας Εσόδων δεν είναι σε ασυλία. Οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μπει τάξη στα οικονομικά" τόνισε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κων/νος Τριαντάφυλλος.
Όμως πυρά δέχεται και η νέα γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, καθώς βουλευτές επισημαίνουν ότι η προειδοποίηση για τα λάθη των φορολογούμενων έπρεπε να έχει γίνει πριν από την εκκαθάριση του φόρου και πως θα έπρεπε να έχει προηγηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο έκδοση της Απόφασης για τρίτεκνους – πολύτεκνους και χαμηλά εισοδήματα, που απαλλάσσονται από το φόρο.
"Καλούνται πολίτες να πληρώσουν δυσβάσταχτα ποσά, τα οποία υπερβαίνουν το εισόδημά τους" επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κοντονής.
"Οι πολλοί θα πληρώσουν ακόμα περισσότερα. Για την μικρή ακίνητη περιουσία την οποία έχουν. Και δεν μιλάω μόνο για τα ακραία παραδείγματα τα οποία και σεις τα ξέρετε. Τα διορθώσατε αυτά κ. Υπουργέ;" αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.