Xιλιάδες Ιάπωνες, επιζώντες με τις οικογένειές τους, αξιωματούχοι και μέλη ξένων αντιπροσωπειών ανάμεσα τους και η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιαπωνία Καρολάιν Κένεντι, τήρησαν ενός λεπτού σιγή σήμερα για την 69η επέτειο του βομβαρδισμού της πόλης Ναγκασάκι, στις 9 Αυγούστου 1945, τρεις ημέρες μετά τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα.
Xιλιάδες Ιάπωνες, επιζώντες με τις οικογένειές τους, αξιωματούχοι και μέλη ξένων αντιπροσωπειών ανάμεσα τους και η πρεσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιαπωνία Καρολάιν Κένεντι, τήρησαν ενός λεπτού σιγή σήμερα για την 69η επέτειο του βομβαρδισμού της πόλης Ναγκασάκι, στις 9 Αυγούστου 1945, τρεις ημέρες μετά τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα.
Η καμπάνα ήχησε στις 11.02 τοπική ώρα, ακριβώς τη στιγμή που η δεύτερη ατομική βόμβα στην ιστορία της ανθρωπότητας έπεφτε για να αφανίσει την πόλη της δυτικής Ιαπωνίας, σκοτώνοντας 70.000 ανθρώπους.
Έξι ημέρες μετά, η Ιαπωνία παραδόθηκε, βάζοντας έτσι τέλος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο δήμαρχος της πόλης κάλεσε την ιαπωνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε να εγκαταλείψει το σχέδιο τροποποίησης του Συντάγματος που θα επέτρεπε στον ιαπωνικό στρατό να έχει μεγαλύτερο παρεμβατικό ρόλο στο εξωτερικό.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ζήτησαν ποτέ συγγνώμη για τη χρήση των πυρηνικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και κανείς αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επισκεφθεί τις δύο μαρτυρικές πόλεις.
Σύμφωνα όμως με διπλωματικά τηλεγραφήματα που έχουν διαρρεύσει, η Ουάσινγκτον φαίνεται ότι πρότεινε το 2009 την πραγματοποίηση επίσκεψης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Χιροσίμα, όπου επρόκειτο να ζητήσει επίσημα συγγνώμη, αλλά η πρόταση συνάντησε την άρνηση της Ιαπωνίας.