Να σταματήσει την στρατιωτική δράση στην Ουκρανία κάλεσε τη Ρωσία το μεσημέρι της Παρασκευής ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Ράσμουνσεν σε έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού.
Να σταματήσει την στρατιωτική δράση στην Ουκρανία κάλεσε τη Ρωσία το μεσημέρι της Παρασκευής ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Ράσμουνσεν σε έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού.
Ο κ. Ράσμουνσεν τόνισε ότι σέβεται απόλυτα το δικαίωμα της Ουκρανίας στην προάσπιση της ασφάλειάς της.
Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας εξέφρασε την πρόθεση της χώρας του να επανεκκινήσει τη διαδικασία ένταξής της στο ΝΑΤΟ καθώς έχει βρεθεί όπως είπε ενώπιον της "ρωσικής επιθετικότητας".
Από τη μεριά του ο Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε εικασίες τις κατηγορίες ότι Ρώσοι στρατιώτες πολεμούν στην ανατολική Ουκρανία.
"Ακούμε ποικίλες εικασίες, όχι για πρώτη φορά, αλλά ούτε μία φορά δεν μας έχουν παρουσιασθεί οποιαδήποτε γεγονότα", δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Είπε ότι οι εικασίες αυτές λέγονται λόγω αδυναμίας των Ουκρανών στο στρατιωτικό μέτωπο και τόνισε ότι η προέλαση των ανταρτών θα σώσει πολλούς αμάχους.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι έχει έγκριση από το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας για το δεύτερο ανθρωπιστικό κομβόι.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας που αποτελείται από τους συμμάχους των Ρώσων (5-6 κράτη) δήλωσε ότι είναι έτοιμο για δράση εφόσον αυτό αποφασίσουν οι ηγέτες. Επιπρόσθετα, το ελληνικό προξενείο της Ουκρανίας μεταφέρεται από τη Μαριούπολη για να μην είναι κοντά στις εμπόλεμες ζώνες.
Οι δηλώσεις του κ. Λαβρόφ γίνονται στον απόηχο των εξελίξεων που φέρνουν ρωσόφωνους αντάρτες να εδραιώνουν τις θέσεις τους στην παραλιακή πόλη Νοβοαζόφσκ και σφίγγουν τον κλοιό γύρω από αποκομμένους θύλακες με χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες χωρίς ανεφοδιασμό.
Το Κίεβο επιμένει ότι οι επιτυχίες οφείλονται σε ρωσική εισβολή και ζητά οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες, που δεν βιάζονται όμως να προστρέξουν.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τους αντάρτες της Νοβορωσίας, όπως είπε για πρώτη φορά επισήμως το Κρεμλίνο, να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους και να επιτρέψουν στους άνδρες του Κιέβου να υποχωρήσουν ζωντανοί για να αποφευχθούν τα άσκοπα θύματα.
Οι αντάρτες δέχθηκαν ζητώντας να εγκαταλείψουν το βαρύ οπλισμό. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Ποροσένκο ζήτησε ενότητα και αφοσίωση, όμως πανικός μοιάζει να έχει καταλάβει και την ηγεσία της χώρας.
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας έγινε το βράδυ η 24η συνεδρίαση για το ουκρανικό.
Οι ρωσικές θέσεις σφυροκοπήθηκαν από την Αμερικανίδα και τον Ουκρανό αντιπρόσωπο, που ζήτησε άμεση αποχώρηση των στρατιωτικών, που η Μόσχα αρνείται ότι έχει σε ουκρανικό έδαφος.
Μέρκελ και Ομπάμα μίλησαν τηλεφωνικά και συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη η ρωσική κλιμάκωση, όμως για πρώτη ίσως φορά η θέση της Δύσης και ειδικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μοιάζει να μην ταυτίζεται επακριβώς με εκείνη του Κιέβου, όπως έδειξαν οι σχετικά αόριστες διατυπώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ.
Οι αντάρτες δεν κρύβουν ότι έχουν ως στόχο τους τη Μαριούπολη και ειδικά τις αποθήκες σιτηρών, που θα μπορούσαν να θρέψουν τη λεγόμενη Νοβορωσία το διάστημα του χειμώνα, που μοιάζει η πλέον κρίσιμη περίοδος για το κράτος της Ουκρανίας.