Αν η Σκωτία ψηφίσει τελικά υπέρ της απόσχισής της απο τον Ηνωμένο Βασιλέιο θα έχει στη διάθεσή της 18 μήνες - μέχρι τις 24 Μαρτίου 2016 για να διαχειριστεί μια σειρά ζητημάτων όπως το νόμισμα, τα πετρέλαια της βόρειας Θάλασσας, το μέρος του χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου που θα επωμιστεί, εάν θα μείνει ως ανεξάρτητο κράτος στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και εάν η Ελισάβετ θα παραμείνει βασίλισσα και δική της.
Αν η Σκωτία ψηφίσει τελικά υπέρ της απόσχισής της απο τον Ηνωμένο Βασιλέιο θα έχει στη διάθεσή της 18 μήνες – μέχρι τις 24 Μαρτίου 2016 ημέρα επίσημης κήρυξης της ανεξαρτησίας της – για να διαχειριστεί μια σειρά ζητημάτων όπως το νόμισμα, τα πετρέλαια της βόρειας Θάλασσας, πόσο από το χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου θα επωμιστεί, εάν θα μείνει ως ανεξάρτητο κράτος στην ΕΕ, εάν θα υποβάλλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ και εάν η Ελισάβετ θα μείνει βασίλισσα και δική της.
Η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας θα ήθελε τη στερλίνα, αλλα το Λονδίνο ξεκαθαρίζει οτι πολιτικό διαζυγιο και στερλίνα δεν πανε μαζί. Άλλες εναλλακτικές για τη Σκωτία είναι το ευρώ ή το να δημιουργήσει ένα δικό της νόμισμα.
Από εκεί και πέρα, η Βρετανία είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 90% του πετρελαίου προέρχεται από περιοχές στη Σκωτία. Οι υπέρμαχοι της απόσχισης κάνουν λόγο για αποθέματα αξίας 1,5 τρισ. λίρων (1,8 τρισ. ευρώ), που θα χρηματοδοτήσουν μια ανεξάρτητη Σκωτία.
Για το χρέος, σε 130 δισεκατομμύρια λίρες εκτιμούν οι αναλυτές ότι ανέρχεται το μερίδιο του βρετανικού χρέους που αναλογεί στη Σκωτία. Προκειται για το 10 % του συνολικού χρέους του Ηνωμενου Βασιλείου.
Η ανεξάρτητη Σκωτία θα αντιμετωπιστεί ως νέο κράτος και θα πρέπει να θέσει υποψηφιότητα για ένταξη. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνια και τα 28 κράτη μέλη θα πρέπει να εγκρίνουν την ένταξη. Ορισμένες χώρες φοβούνται ότι θα ενθαρρύνει τα δικά τους αποσχιστικά κινήματα, όπως η Ισπανία.
Παρομοίως η Σκωτία θα πρέπει να υποβάλλει ξανά αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ ως νέο κράτος. "Αγκάθι" αναμένεται να αποτελέσει το γεγονός οτι οι Σκωτσέζοι εθνικιστές αντιτίθενται στη "φιλοξενία" των πυρηνικών υποβρυχίων σε ναυτική βάση στη δυτική ακτή της χώρας.
Τέλος, και οι δυο πλευρές συμφωνούν οτι η Ελισάβετ θα παραμείνει Βασίλισσα και της Σκωτίας. Ωστόσο άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με άλλα εθνικά σύμβολα όπως η σημαία. Είναι αξιοσημείωτο ότι η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστή και ως Union Jack, συνδυάζει τους σταυρούς της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.