Στοιχεία απ' όλους τους πελάτες της και από Έλληνες, ζητά η ελβετική τράπεζα UBS, που να αποδεικνύουν ότι οι καταθέσεις τους δεν είναι προϊόν φοροδιαφυγής. Υπολογίζεται ότι την περίοδο 2003 - 2011 βγήκαν από την Ελλάδα 261 δισ. δολάρια, που θεωρούνται προϊόν διαφθοράς, εγκληματικής δράσης και φοροδιαφυγής.
Στοιχεία απ' όλους τους πελάτες της και από Έλληνες, ζητά η ελβετική τράπεζα UBS, που να αποδεικνύουν ότι οι καταθέσεις τους δεν είναι προϊόν φοροδιαφυγής. Στην απόφαση αυτή έφθασε η τράπεζα μετά από μια ακόμα "καμπάνα", αυτή τη φορά από γαλλικό δικαστήριο, που έφτασε στο 1,1 δισ ευρώ και σχετίζεται με έρευνες για "ξέπλυμα" χρήματος.
Πάντως εντύπωση προκαλεί δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους της τράπεζας, ο οποίος είπε πως τα στοιχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του έτους, με εξαίρεση αυτά που αναμένονται από Ιταλία και Ελλάδα, χωρίς όμως να διευκρινίζει τον λόγο της καθυστέρησης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών, που αναλύουν τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία υπολογίζονται στα 60 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στις προσπάθειες της Αθήνας να αποκομίσει οφέλη από αυτές τις καταθέσεις, "πάγωσαν" μαζί με τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας εφάπαξ φορολόγησης τους κι όλα παραπέμπονται σε μια συνολική ευρωπαϊκή λύση. Οι διμερείς συμφωνίες για τη φορολόγηση "μαύρου" χρήματος, αν και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, χαρακτηρίζονται από εγχώριους και διεθνείς αναλυτές ως ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και όχι μόνο.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι την περίοδο 2003 – 2011 βγήκαν από τη χώρα 261 δισ. δολάρια, που θεωρούνται προϊόν διαφθοράς, εγκληματικής δράσης και φοροδιαφυγής.
Οι ορθάνοιχτοι δίαυλοι μεταφοράς "μαύρου" χρήματος παγκοσμίως και τα ασύλληπτα ποσά που διακινούνται μέσω νόμιμων, νομότυπων και παράνομων οδών, έχουν κινητοποιήσει τις Διεθνείς Διωκτικές Αρχές που προσπαθούν να δημιουργήσουν στεγανά και δικλείδες ασφαλείας.
Την ίδια ώρα Εκθέσεις Οργανισμών δείχνουν ότι ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως αυξάνεται, μαζί και ο πλούτος που διαχειρίζονται. Οι δισεκατομμυριούχοι με ελληνική ταυτότητα έχουν φτάσει στους 11, δηλαδή 2 παραπάνω από την περασμένη χρονιά. Η συνολική αξία της περιουσίας τους ανέρχεται στα 18 δισ. δολάρια από 16 δισ. δολάρια το 2013.
Στο στόχαστρο των διεθνών οργανισμών οαραμένει η Ελβετία καθώς οι δείκτες "αδιαφάνειας" δείχνουν στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας την Ελβετία. Υπολογίζεται ότι διαχειρίζεται στοιχεία ενεργητικού ύψους 2,8 τρισ. δολαρίων, δηλαδή το 1/4 παγκοσμίως, ενώ το ενεργητικό των τραπεζών ανέρχεται στο 820% του ΑΕΠ της χώρας.