Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Άγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία στο Βερολίνο.
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Άγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία στο Βερολίνο.
Τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχθηκε η κα Μέρκελ στις 13:30 ώρα Ελλάδας. Σε εξέλιξη οι δηλώσεις των δύο ηγετών. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και οι σύμβουλοι από κάθε πλευρά.
Η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες έθεσε στο υψηλότερο επίπεδο το ζήτημα της απεμπλοκής της χώρας από τα μνημόνια έως το τέλος του έτους.
Δεν επιθυμεί, ωστόσο, να θέσει το πλαίσιο αυτό σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γερμανία, αντιθέτως αυτό θέλει να το θέσει σε συμφωνία, με την παρουσίαση σχεδίου φοροελαφρύνσεων.
Το δεύτερο σκέλος των συζητήσεων φαίνεται ότι θα αφορά στη διευθέτηση του χρέους και εκτιμάται ότι θα δοθεί στην ελληνική πλευρά το "διαβατήριο" για τις αγορές, δηλαδή μια πιστοποίηση της βιωσιμότητάς του.
Πάντως, η κυβέρνηση έσπευσε από χθες να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών για την συνάντηση αυτή δια μέσου της Σοφίας Βούλτεψη. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αναμένονται καθαρές απαντήσεις αλλά περιμένει η ελληνική πλευρά να δει τον τόνο που θα χρησιμοποιήσει η Άγκελα Μέρκελ ως προάγγελος του αντίστοιχου των δανειστών, στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν.
Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος χθες στη σημερινή συνάντηση τόνισε ότι "η θέση της γερμανικής κυβέρνησης ήταν πάντα ότι μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος θα εξεταστεί εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια και, εάν ναι, ποια", ξεκαθαρίζοντας ότι "αυτή η εξέταση δεν θα γίνει διμερώς, αλλά μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, και αυτή η στιγμή δεν έχει έρθει ακόμη".
Ο κ. Ζάιμπερτ πάντως προέβλεψε ότι η ανάπτυξη επιστρέφει πλέον στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Παντελή Βαλασόπουλο από το Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος θα εμμείνει στην ανάγκη υλοποίησης των μεταρρρυθμίσεων παρά τις αιτιάσεις για φιλικη κουβέντα.
Συνεργάτες της Άγκελα Μερκελ κάνουν λόγο για συνάντηση ενημέρωσης και εστιάζουν στο γεγονός ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από την τροικα και όχι απο την Γερμανία.
Σημειώνουν ωστόσο ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί χαλαρωση στον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και διαμηνύει ότι το πρόγραμμα πρέπει να υλοποιηθεί πλήρως, με τις όποιες αποφασεις να λαμβάνονται μετά τη λήξη του.
Εκτιμούν ότι η κα Μέρκελ θα πει καλά λόγια για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας, αλλά δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι υπάρχουν αντιρρήσεις ιδιαίτερα για τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.
Επομένως, εκτιμάται ότι δεν θα γίνει δημοσίως κάποια δήλωση για χαλάρωση της λιτότητας στην Ελλάδα. Το Βερολίνο -αναφέρουν- θα ήθελε ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, διασαφηνίζουν ότι εύχονται να μην χρειαστει αλλά ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι αν τελικά αποφασιστεί ένα νέο πακέτο τότε αυτό θα συνοδευτεί από συνέχιση της επιτήρησης.