Εγκαταστάσεις διυλιστηρίων που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική Συρία βομβάρδισαν στη διάρκεια της νύχτας οι Ηνωμένες Πολιτείας και οι σύμμαχοί τους από τη Μέση Ανατολή.
Εγκαταστάσεις διυλιστηρίων που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική Συρία βομβάρδισαν στη διάρκεια της νύχτας οι Ηνωμένες Πολιτείας και οι σύμμαχοί τους από τη Μέση Ανατολή.
Προφανής στόχος των δυνάμεων του συνασπισμού είναι η διακοπή της κύριας πηγής χρηματοδότησης των τζιχαντιστών, οι οποίοι πωλούν το πετρέλαιο λαθραία δια μέσου μεσαζόντων σε γειτονικές χώρες, με κέρδος που μπορεί να αγγίξει και τα 2 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως.
Οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν συνολικά 13 στόχους –εκ των οποίων οι 12 ήταν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις- στην ανατολική Συρία, τόνισε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι στο CNN.
Ο δέκατος τρίτος στόχος ήταν ένα όχημα του Ισλαμικού Κράτους κοντά στο Ντέιρ Εζόρ το οποίο και καταστράφηκε.
Από τις επιδρομές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που παρακολουθεί τον πόλεμο, αλλά και τουλάχιστον πέντε άμαχοι.
Διαδήλωση τζιχαντιστών κατά Σαουδικής Αραβίας
Στην πόλη Χομς, οι τζιχαντιστές οργάνωσαν διαδήλωση με απειλές εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και των άλλων αραβικών κυβερνήσεων τις οποίες κατηγορούν ότι συμμετέχουν σε μια νέα σταυροφορία της Δύσης. Παράλληλα, στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν απειλητικά μηνύματα κατά Σαουδαράβων πιλότων μαχητικών, των οποίων οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στον τοπικό Τύπο. Μεταξύ των πιλότων είναι και μέλη της βασιλικής οικογένειας της χώρας.
Από τη μεριά του, ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε εκ νέου διεθνή συνεργασία για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών και προειδοποίησε για τον κίνδυνο κάποιοι από τους ξένους τζιχαντιστές να επιστρέψουν στις χώρες τους.
Από την άλλη, Ρωσία και Συρία επισημαίνουν τις αντιφάσεις της αμερικανικής πολιτικής και ειδικά του Μπαράκ Ομπάμα ενώ ο πρόεδρος του Ιράν κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι στηρίζει τρομοκράτες που θέλουν να ανατρέψουν το καθεστώς Άσαντ στη Συρία.
Για πρώτη φορά από την ισλαμική επανάσταση του 1979, συναντήθηκαν Ιρανός πρόεδρος και Βρετανός πρωθυπουργός. Η συνάντηση του Ροχανί με τον Κάμερον έγινε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Από το ίδιο βήμα, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να απαντήσει στις κατηγορίες ότι η Τουρκία ευθύνεται για την ενίσχυση των φανατικών ισλαμιστών.