Δύσκολη διαδικασία με πάρα πολλά θέματα στο τραπέζι χαρακτηρίζουν οι Βρυξέλλες την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, που άρχισε ήδη με τον έλεγχο από τεχνικά κλιμάκια, εν αναμονή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη.
Δύσκολη διαδικασία με πάρα πολλά θέματα στο τραπέζι χαρακτηρίζουν οι Βρυξέλλες την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, που άρχισε ήδη με τον έλεγχο από τεχνικά κλιμάκια, εν αναμονή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη.
Η αξιολόγηση είναι ιδιαίτερη κρίσιμη όχι μόνον γιατί η Ελλάδα βρίσκετε στο τέλος αλλά σε αυτή τη φάση οι υπηρεσίες της τρόικα θα πρέπει να εξετάσουν εάν η Ελλάδα έχει πράξει αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί. Εάν η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει σε ορισμένες ελαφρύνσεις, λένε στις Βρυξέλλες, θα πρέπει να βρει τρόπους να μην μεγαλώσει το χρηματοδοτικό κενό, το οποίο εκτιμούν στα 2 δισ. ευρώ για το 2015, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του MEGA στις Βρυξέλλες, Μαν. Σπινθουράκης.
Εν τω μεταξύ τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα έχουν ήδη ξεκινήσει τον έλεγχο, προετοιμάζοντας το έδαφος για τους επικεφαλής της αποστολής, που θα αναλάβουν δράση από τις 30 του μήνα. Όλα τα θέματα είναι ανοιχτά για την τρόικα, καθώς αυτή η αξιολόγηση θεωρείται η πιο σημαντική, αφού από το κλείσιμό της θα εξαρτηθεί τόσο η συζήτηση για το χρέος, όσο και για την πρόωρη απεμπλοκή του ΔΝΤ από την Ελλάδα.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, απαντώντας στον ανταποκριτή του MEGA στην Ουάσιγκτον Μιχάλη Ιγνατίου, σημείωσε ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος αίτημα της ελληνικής πλευράς για έξοδο από το πρόγραμμα του Ταμείου, συμπληρώνοντας ωστόσο, ότι εναπόκειται στις κυβερνήσεις να αποφασίζουν πότε θέλουν να αποχωρήσουν.
Την ανάγκη απεμπλοκής της χώρας από το ΔΝΤ επανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη χαρακτηρίζοντας σημαντικό πρώτο βήμα τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Άγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι το επίσημο αίτημα θα υποβληθεί μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίους. Η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα γίνει σε δυο φάσεις.
Από την προσεχή Τρίτη οι επικεφαλής θα αρχίσουν να βλέπουν τα μεγέθη του προϋπολογισμού, με την κυβέρνηση να δηλώνει αποφασισμένη να περάσει στο Προσχέδιο όλες τις φοροελαφρύνσεις για τις οποίες δεσμεύθηκε ο Α. Σαμαράς στην ΔΕΘ και πρώτο δείγμα γραφής τη μείωση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατα 30%. Το προσχέδιο θα κατατεθεί με πρόβλεψη πλεονάσματος περίπου 2,5%, δηλαδή όσο προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο και στόχος της κυβέρνησης παραμένει στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα να πέσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ, έτσι ώστε να εφαρμοστεί πλήρως ο σχεδιασμός για τις φοροελαφρύνσεις.
Η διαπραγμάτευση θα διακοπεί για να μεταβεί ο Γκίκας Χαρδούβελης κατ' αρχήν στην Ουάσιγκτον και εν συνεχεία στο Eurogroup, όπου το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται ψηλά στην λίστα των υπό συζήτηση θεμάτων. Λίγες ημέρες μετά ξεκινάει η σκληρή διαπραγμάτευση για τα προαπαιτούμενα, με τους εκπροσώπους των πιστωτών να επιμένουν για θέματα όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η ανάγκη νέων αλλαγών στο ασφαλιστικό, θέματα που για την Αθήνα χαρακτηρίζονται "κόκκινες" γραμμές, καθώς εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα θα περάσουν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δυο κομμάτων της συγκυβέρνησης.