Τους κανονισμούς για την αγορά ελληνικού και κυπριακού χρέους προτίθεται να αλλάξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με ενημέρωση της ιστοσελίδας EUObserver.com, που αναφέρεται στη σχετική πρωτοβουλία του Μάριο Ντράγκι.
Τους κανονισμούς για την αγορά ελληνικού και κυπριακού χρέους προτίθεται να αλλάξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με ενημέρωση της ιστοσελίδας EUObserver.com, που αναφέρεται στη σχετική πρωτοβουλία του Μάριο Ντράγκι.
Στόχος είναι να καταστεί δυνατή η αγορά ABS (Asset-Backed Securities) με κακή αξιολόγηση που έχουν εκδοθεί από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες.
Στην αυριανή του συνεδρίαση, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα ενημερωθεί από τον κ. Ντράγκι για το πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων και καλυμμένων ομολόγων.
Το δημοσίευμα βασίζεται σε σχετικό άρθρο των Financial Times, σχολιάζει, ωστόσο, ότι η κίνηση αυτή μάλλον δεν θα ικανοποιήσει τη Γερμανία.
Ήδη, ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, έχει ταχθεί κατά των σχεδίων της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος θα μετακυληθεί από τις ιδιωτικές τράπεζες στους φορολογούμενους.
Τι σημαίνει αυτό για τις τράπεζες
Επί της ουσίας, μια τράπεζα θα μπορεί να ομαδοποιεί πολλά δάνεια της ίδιας κατηγορίας (για παράδειγμα στεγαστικά) και να τα πουλάει στην ΕΚΤ, αντλώντας έτσι ζεστό χρήμα, που με τη σειρά του θα πέσει στην αγορά.
Αυτή τη στιγμή, οι τιτλοποιήσεις δανείων των ελληνικών τραπεζών δεν γίνονται αποδεκτές από την ΕΚΤ, αφού κατατάσσονται στην κατηγορία "σκουπίδια". Το ίδιο και τα καλυμμένα ομόλογα που μπορεί να εκδώσει μία ελληνική τράπεζα, καθώς ακολουθούν την αξιολόγηση της Ελλάδας, ως "junk".
Παράλληλα, με μία τέτοια κίνηση -εάν φυσικά γίνει αποδεκτή και ξεπεραστούν οι αντιδράσεις των Γερμανών- η Ελλάδα ξεπερνά και τον σκόπελο σύμφωνα με τον οποίο μπορεί να έχει βγει από το μνημόνιο και την αυστηρή επιτήρηση της τρόικας, αλλά επειδή η αξιολόγησή της από τους τρεις πιστοληπτικούς οίκους (Moody's, S&P, Fitch) θα παραμένει χαμηλή, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να βρουν χρηματοδότηση.
Το υπόλοιπο των δανείων στις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται σε περίπου 215 δισ. ευρώ, αν αφαιρεθούν ωστόσο τα περίπου 77 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το υπόλοιπο ποσό -δηλαδή 138 δισ. ευρώ- είναι η δεξαμενή η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την έκδοση καλυμμένων ομολόγων ή τιτλοποιήσεων.