Οι φωτιές που άναψε η μονομαχία Σαμαρά - Τσίπρα το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή για την εκλογή ΠτΔ, τις πρόωρες κάλπες και την έξοδο από το μνημόνιο συνεχίζουν να τροφοδοτούν την πολιτική αντιπαράθεση, με τους κυβερνητικούς βουλευτές να εκτιμούν ότι είναι εφικτή η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Οι φωτιές που άναψε η μονομαχία Σαμαρά – Τσίπρα το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή για την εκλογή ΠτΔ, τις πρόωρες κάλπες και την έξοδο από το μνημόνιο συνεχίζουν να τροφοδοτούν την πολιτική αντιπαράθεση, με τους κυβερνητικούς βουλευτές να εκτιμούν ότι είναι εφικτή η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καράμπελα, τα επόμενα μεγάλα βήματα της κυβέρνησης είναι η διευθέτηση του χρέους, οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές, φοροελαφρύνσεις και κόκκινα δάνεια, τα οποία και όπως λέει θα δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε να βρεθούν οι 180 βουλευτές.
Η Κουμουνδούρου από την πλευρά της εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα αποτύχει στην προσπάθεια αυτή, αφού δεν έχει τη δυνατότητα να διευρύνει την επιρροή της.
Όπως λέει ο Ν. Βούτσης, η κυβέρνηση βγήκε πολλαπλώς τραυματισμένη από τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης αφού δεν μπόρεσε να συσπειρώσει ούτε κατ' ελάχιστο έναν ευρύτερο αριθμό βουλευτών που θα προοιωνίζονταν το μαγικό αριθμό 180 μετά από μερικούς μήνες.
Η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί σήμερα 155 βουλευτές, υπολείπεται δηλαδή 25 για τον κρίσιμο αριθμό των 180 που απαιτούνται για την προεδρική εκλογή.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει ψήφους από μια δεξαμενή 23 ανεξάρτητων βουλευτών, από τους οποίους πάντως, επτά μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει πως δε θα ψηφίσουν Πρόεδρο.
Πρόκειται για το Πέτρο Τατσόπουλο, τη Θεοδώρα Τζάκρη, τον Οδυσσέα Βουδούρη, τον Πάρι Μουτσινά, το Θεόδωρο Παραστατίδη, το Μάρκο Μπόλαρη και τη Ραχήλ Μακρή.
Εάν εξαιρεθούν οι δυο ανεξάρτητοι βουλευτές Μπούκουρας και Αλεξόπουλος που προέρχονται από τη Χρυσή Αυγή μένουν 14 βουλευτές από το δημοκρατικό τόξο που μέχρι στιγμής δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για την προεδρική εκλογή.
Ακόμη κι αν τους πάρει, για να φτάσει η κυβέρνηση το μαγικό αριθμό των 180 θα χρειαστεί και την ψήφο βουλευτών άλλων κομμάτων, όπως της ΔΗΜΑΡ ή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι επικεφαλής των οποίων πάντως, έχουν δηλώσει πως δεν θα ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας.
Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα ωστόσο, μιλώντας στην Ελευθεροτυπία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, αφού υποστηρίζει ότι θα πρέπει να διαχωριστεί η εκλογή Προέδρου από τη διεξαγωγή εκλογών ενώ η ανεξάρτητη βουλευτής, Κατερίνα Μάρκου τόνισε στο MEGA Σαββατοκύριακο ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο το πρόσωπο και το τι θα κάνει η κυβέρνηση.
Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης που βρέθηκε σήμερα στη Φυλή και συνομίλησε με τους κατοίκους της περιοχής, χαρακτήρισε ντροπή το γεγονός ότι σκουπίδια φτάνουν εκεί ακόμη κι από τη Μύκονο, ενώ σχολίασε δεικτικά τις ομιλίες των δυο πολιτικών αρχηγών τη Βουλη .