Με τη θέση ότι δεν επιθυμεί ούτε νέο μνημόνιο αλλά και ούτε τα υπόλοιπα χρήματα των δόσεων του ΔΝΤ προσέρχεται σήμερα στην συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ το επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας στην Ουάσινγκτον.
Με τη θέση ότι δεν επιθυμεί ούτε νέο μνημόνιο αλλά και ούτε τα υπόλοιπα χρήματα των δόσεων του ΔΝΤ προσέρχεται σήμερα στην συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ το επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας στην Ουάσινγκτον.
Ουσιαστικά πρόκειται για τα εναπομείναντα 12 δισ. ευρώ που έχει η Ελλάδα λαμβάνειν μέχρι το Μάρτιο του 2016.
Αυτό που επιθυμεί, ωστόσο, η κυβέρνηση ώστε να βγει στις αγορές και να μην αντιμετωπίσει προβλήματα είναι ένα είδος "εγγύησης" από την πλευρά των επίσημων πιστωτών της χώρας και κυρίως των Ευρωπαίων για μια "προληπτική γραμμή στήριξης", σίγουρα όμως δίχως μνημόνιο.
Η Ελλάδα επίσης ζητάει να υπάρξει "χαλαρή εποπτεία" χωρίς ιδιαίτερους δεσμευτικούς όρους.
Από την πλευρά του το ΔΝΤ φαίνεται πως επεξεργάζεται δυο εκδοχές. Η μια προβλέπει την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης με χαλαρή όντως εποπτεία και η δεύτερη μια ενισχυμένη γραμμή χρηματοδότησης η οποία όμως θα περιλαμβάνει όρους.
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, η Κριστίν Λαγκάρντ θα μεταφέρει στην ελληνική αντιπροσωπεία τη θέση ότι το "συναινετικό διαζύγιο" είναι μια εφικτή λύση υπό κάποιους όρους, ωστόσο.
Οι όροι αυτοί θα αφορούν αρχικά στην επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, ώστε η Ελλάδα να εισπράξει τα εναπομείναντα 7,1 δισ. ευρώ που προβλέπονται και εν συνεχεία στην ύπαρξη μιας τουλάχιστον προληπτικής γραμμής στήριξης αλλά και στην εγγύηση από την μεριά των Ευρωπαίων ότι το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο μέσω ανάληψης αντίστοιχων δεσμεύσεων.
Ήδη, πάντως, η ελληνική πλευρά σχηματίζει ένα "μαξιλάρι" από τις εκδόσεις του 3ετούς και του 5ετούς ομολόγου ύψους 4,5 δισ. ευρώ, ενώ αναμένονται και άλλες εκδόσεις μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου το συνολικό ποσό του μαξιλαριού αυτού να ανέλθει στα 8 δισ. ευρώ.
Σχεδιάζεται επίσης αλλά και έχει ενταχθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού η έκδοση ομολόγων ύψους 9 δισ. ευρώ μέσα στο 2015, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ποσό αυτό τελικά μπορεί να ξεπεράσουν και τα 10 δισ. ευρώ.
Επιπρόσθετα, υπάρχουν τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα οποία η Ελλάδα εκτιμά ότι δεν θα απαιτηθούν εν τέλει από τις τράπεζες, γεγονός που θα καταστήσει εφικτή την περαιτέρω ενίσχυση του "κουμπαρά ασφαλείας" με 8 δισ. ευρώ περίπου.
Επίσης, μπορούν ενδεχομένως να συνυπολογιστούν οι επιστροφές των κερδών από τις κεντρικές τράπεζες και την ΕΚΤ, ποσό που επίσης ανέρχεται στα 8 δισ. ευρώ σε ορίζοντα ωστόσο μέχρι το 2022.
Στη Σύνοδο του ΔΝΤ, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ κ. Σαπέν είπε ειδικότερα για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ότι "η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και σήμερα βρίσκεται σε μια κατάσταση που αυτό είναι πολύ πιο εύκολο".
Πρόσθεσε ότι η χώρα μας "έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στις αγορές, αλλά πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο διότι αυτό που σήμερα είναι εφικτό πιθανότατα να μην είναι απαραίτητα εφικτό σε έξι μήνες ή σε ένα χρόνο".