Ως εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των πιο αδύναμων και για την επανένταξη στην κοινωνία όσων ανθρώπων κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο περιέγραψε ο Αντ. Σαμαράς το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που παρουσίασε σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο Ζάππειο.
Ως εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των πιο αδύναμων και για την επανένταξη στην κοινωνία όσων ανθρώπων κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο περιέγραψε ο Αντ. Σαμαράς το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που παρουσίασε σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο Ζάππειο.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αυτό έγινε εφικτό χάρη στα πλεονάσματα που βγάζει η Ελλάδα με τα οποία και καλύπτει με τις δικές της δυνάμεις τις ανάγκες της κοινωνίας.
Πρόσθεσε ότι "η κοινωνική δικαιοσύνη ευνοεί την ανάπτυξη και στεριώνει τη δημοκρατία στη χώρα μας".
"Σήμερα εγκαινιάζουμε στην Ελλάδα ένα 'εργαλείο' κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, για την καταπολέμηση της φτώχειας και για την επανένταξη εκείνων που κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο: Είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κοινωνικό εισόδημα. Υπάρχει το εργαλείο αυτό στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Τώρα έρχεται και στην Ελλάδα. Κι όπως ακούσατε, θα εφαρμοστεί πιλοτικά για έξι μήνες σε 13 δήμους απ’ όλες τις περιφέρειες της χώρας. Και στην πλήρη Ανάπτυξή του θα καλύπτει 700 χιλιάδες άτομα σε όλη την Ελλάδα. Το 7% του πληθυσμού μας", είπε στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός.
Από τη μεριά του, ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα "αλλάζει σελίδα" και οργανώνεται μετά το μνημόνιο, προσθέτοντας ότι το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα θα αποδώσει σύντομα αποτελέσματα.
Αναγνώρισε ότι αυτό είναι το ελάχιστο και δεν αρκεί και προέβλεψε ότι η εξέλιξη θα είναι "γεωμετρική" αρκεί η χώρα να είναι ενωμένη και αποφασισμένη.
Σημείωσε ότι τα μέτρα κοινωνικής πρόνοιας "δεν είναι φιλανθρωπία" και ότι "αυτός που έχει ανάγκες πρέπει να το ζητά το εγγυημένο εισόδημα και η Πολιτεία να το παρέχει".
Ο Γ. Βρούτσης χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση ως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει σε κοινωνικό επίπεδο ενώ παραδέχθηκε ότι αποτελεί απάντηση στις στρεβλώσεις, τα κενά και τις αντιφάσεις του συστήματος κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα που ήρθαν ως αποτέλεσμα της κρίσης. Πρόσθεσε ότι πλέον προστατεύονται "οι ανασφάλιστοι υπερήλικες" που αποτελούν "ίσως την πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα που έχει αυτή τη στιγμή ανάγκη την προστασία μας".
Όπως τόνισε από τη μεριά του ο Β. Κεγκέρογλου, η καταβολή θα είναι μηνιαία στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου και θα καταβάλλεται η διαφορά ανάμεσα στο κατώφλι εισοδήματος και το πραγματικό εισόδημα.
Οι δήμοι που θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα θα είναι της Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σάμου, Σύρου και Μαλεβιζίου Κρήτης.
Το ελάχιστον εγγυημένο εισόδημα προσδιορίζεται σε 200 ευρώ το μήνα για άγαμο και σε 300 ευρώ το μήνα για ζευγάρι προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί και κατά 100 ευρώ για κάθε ενήλικο παιδί.