Επεισοδιακή ήταν η σημερινή συνεδρίαση της συγκλήτου του πανεπιστημίου Αθηνών, όταν φοιτητές που αντιδρούν στο θέμα της φύλαξης και του ελέγχου της εισόδου στο πανεπιστήμιο, μπήκαν στην αίθουσα και ζήτησαν να συμμετέχουν στη συνεδρίαση.
Επεισοδιακή ήταν η σημερινή συνεδρίαση της συγκλήτου του πανεπιστημίου Αθηνών, όταν φοιτητές που αντιδρούν στο θέμα της φύλαξης και του ελέγχου της εισόδου στο πανεπιστήμιο, μπήκαν στην αίθουσα και ζήτησαν να συμμετέχουν στη συνεδρίαση.
Ειδικότερα περίπου 30-40 φοιτητές εισέβαλαν μέσα στην αίθουσα με αποτέλεσμα οι πρύτανης να τους ζητήσει να αποχωρήσουν, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η σύγκλητος. Οι φοιτητές απέκλεισαν τις πόρτες της αίθουσας με αποτέλεσμα ο πρύτανης να μην μπορεί να εξέλθει. Για πάνω από μια ώρα πρύτανης και μέλη της συγκλήτου βρίσκονταν αποκλεισμένοι μέσα στην αίθουσα. Μάλιστα ο πρύτανης κατηγόησε τους φοιτητές για άσκηση βίας εναντίον της συγκλήτου.
Ο κ. Φορτσάκης προειδοποίησε ότι αν συνεχίσουν τότε θα επέμβει η αστυνομία και θα εφαρμοστούν και πειθαρχικά μέτρα. Λίγο αργότερα άνοιξαν οι πόρτες, διεκόπη η συνεδρίαση της συγκλήτου και έφυγαν φοιτητές.
Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα φοιτητές είχαν μπει στο γραφείο του κ. Φορτσάκη ζητώντας να συμμετάσχουν και να έχουν λόγο στη συνεδρίαση της συγκλήτου. Τότε ο κ. Φορτσάκης είχε πει ότι δεν θα δεχόταν "μπουλούκια" φοιτητών αλλά εκπροσώπους αυτών. Και ενώ είχε προγραμματιστεί συνάντηση του κ. Φορτσάκη με αντιπροσωπεία φοιτητών το μεσημέρι εκείνοι μπήκαν στη συνεδρίαση και ζήτησαν να έχουν λόγο, όπως λένε στη λήψη των αποφάσεων της συγκλήτου.
Σύμφωνα με τον νόμο, στη συνεδριαση της συγκλήτου προβλέπεται να υπάρχει ένας εκπρόσωπος από τους προπτυχιακούς φοιτητές, ένας εκπρόσωπος από ους μεταπτυχιακούς φοιτητές και ένας εκπρόσωπος από τους υποψήφιους διδάκτορες. Καθώς τα τελευταία χρόνια δεν είχε οριστεί εκπρόσωπος φοιτητών και μια συμβιβαστική λύση ήταν αυτή που πρότεινε ο κ. Φορτσάκης να υπάρχουν αντιπρόσωποί τους.
"Τα όργανα πρέπει να λειτουργούν συντεταγμένα, σύμφωνα με το νόμο, όπως πρέπει για να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο. Αυτό, το να μπαίνει όποιος θέλει μέσα στη σύγκλητο και να μην αφήνει να λειτουργήσει νόμιμα είναι απαράδεκτο" δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Στάθης Ευσταθόπουλος.
"Η συνάντηση των πανεπιστημιακών δασκάλων έχει σταθεί στο πλευρό των φοιτητών θεωρώντας ότι οι διαμαρτυρίες τους για το δικαίωμά τους να μπορούν ελεύθερα να κινητοποιούνται μέσα στο πανεπιστήμιο, είναι δικαιολογημένες. Δεν μπορεί στο πανεπιστήμιο να απαγορεύεται η συλλογική δράση" δήλωσε το μέλος της ΠΟΣΔΕΠ Παναγιώτης Σωτήρης.
Τη στήριξή του στον κ. Φορτσάκη εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στο ρ/σ Βήμα Fm.
"Είχαμε μιλήσει με τον κ. Φορτσάκη, με τον οποίο είμαστε και σε καθημερινή επαφή. Μια θέση έχει η πολιτεία. Μια πεντακάθαρη, σαφή και συγκεκριμένη θέση. Τον στηρίζουμε γιατί πρέπει επιτέλους να τελειώσει αυτή η ιστορία της αντιμετώπισης του δημόσιου χώρου, γιατί το πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος, σαν να ήταν το σπίτι του καθενός και της καθεμιάς. Κανένα μα κανένας και καμιά μα καμιά δεν έχει δικαίωμα να διαλύει συγκλήτους, να μπαίνει δίκην μπουλουκιού μέσα στους χώρους της συνεδρίασης και να διαλύει τις συνεδριάσεις των οργάνων" τόνισ εο κ. Λοβέρδος.
"Απ' ό,τι φαίνεται οι κομματικοί γκαουλάιτερ δε βάζουν μυαλό και στον ευαίσθητο χώρο του δημοσίου πανεπιστημίου προσπαθούν να κάνουν επίδειξη δύναμης" υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι.