Ως "σημείο καμπής" περιγράφεται για την Ελλάδα το έτος 2014, σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν για την περίοδο 2014- 2016, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.
Ως "σημείο καμπής" περιγράφεται για την Ελλάδα το έτος 2014, σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν για την περίοδο 2014- 2016, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες για όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ.
Η έκθεσή της για την Ελλάδα έχει τίτλο "Η οικονομία επιτέλους ανακάμπτει", με την Επιτροπή να υπογραμμίζει ότι μετά από έξι χρόνια ύφεσης, το 2014 αναμένεται να είναι έτος αλλαγής για την Ελλάδα καθώς όπως επισημαίνεται, "η πολυπόθητη ανάκαμψη" θα έχει ως κινητήρια δύναμη την ιδιωτική κατανάλωση και τις εξαγωγές.
Επισημαίνεται, πάντως, ότι το εύρος των θετικών αποτελεσμάτων είναι εξαρτώμενο από την εφαρμογή των πολιτικών στις επενδύσεις.
Την εικόνα επιβεβαίωσαν τόσο ο Πιέρ Μοσχοβισί όσο και ο Γίρι Κατάινεν σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντικούς στόχους σε τομείς μεταρρυθμίσεων αλλά ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά ενώ διαβεβαίωσαν ότι βρίσκονται σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές παραπέμποντας για περαιτέρω αποφάσεις στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Ο κ. Μοσχοβισί σημείωσε ότι θα έρθει στην Ελλάδα πριν από την συνεδρίαση αυτή για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση, σημείο στο οποίο παρενέβη και ο κ. Κατάινεν λέγοντας και ο ίδιος θα έρθει στην ελληνική πρωτεύουσα.
"Θα κάνουμε μια πρώτη συζήτησ επ' αυτού στο Eurogroup της Πέμπτης και θα ληφθούν αποφάσεις στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς θα εξεταστούν ως πακέτο με στόχο να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της Ευρωζώνης και να βοηθήσουμε την Ελλάδα να κάνει μεταρρυθμίσεις και να βγει από το πρόγραμμα με τον κατάλληλο τρόπο", είπε ο κ. Μοσχοβισί.
"Η κατάσταση παραμένει ακόμη δύσκολη για τους απλούς πολίτες αλλά υπάρχει ελπίδα. Όπως προαναφέρθηκε η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και αυτό δείχνει ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς", επισήμανε από την μεριά του ο κ. Κατάινεν.
Ρυθμοί ανάπτυξης, μείωση ανεργίας & δημοσιονομικό πλεόνασμα
Σύμφωνα με την Επιτροπή, το πρώτο τρίμηνο του 2014, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα αποδείχθηκε αδύναμος, σε σχέση με το αναμενόμενο, όμως το δεύτερο τρίμηνο η ανάπτυξη ενισχύθηκε και εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το τρίτο τρίμηνο του 2014.
Αναγνωρίζεται, όμως, ότι οι συνεχιζόμενες "σφιχτές" συνθήκες στην παροχή πιστώσεων, αλλά και η χαμηλή απορροφητικότητα των πόρων από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παραμένουν ανασταλτικοί παράγοντες στην ανάκαμψη των επενδύσεων.
Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή υπολογίζεται την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2014 στο 0,6% του ΑΕΠ και το 2015 στο 2,9% του ΑΕΠ και εξηγεί ότι οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από την αβεβαιότητα για το εάν θα εφαρμοστούν οι πολιτικές ή όχι και το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Δίνονται προβλέψεις και για το 2016, οι οποίες φέρνουν το πραγματικό ΑΕΠ στο 3,7%, καθώς αναμένονται θετικές εξελίξεις στον τομέα των επενδύσεων και τεκμαίρεται ότι "τα οφέλη από τις εν εξελίξει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα γίνουν ορατά".
Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με την Επιτροπή, αναμένεται να φτάσει στο 2,8% του ΑΕΠ το 2014 και να μειωθεί το 2015 στο 2,5% του ΑΕΠ και το 2016 στο 2,2% του ΑΕΠ ενώ για την ανεργία, η Επιτροπή προβλέπει ότι το 2014 θα μειωθεί στο 26,8%, "κάτι που οφείλεται στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στις θετικές επιπτώσεις από τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης".
Η πτωτική πορεία της ανεργίας θα συνεχιστεί σύμφωνα με τις προβλέψεις φθάνοντας το 25% το 2015 και το 22% το 2016.
Αναφορικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα, η Επιτροπή υπολογίζει ότι το 2014 θα μειωθεί στο 1,6% του ΑΕΠ με βασική προϋπόθεση τη συνέχιση από την κυβέρνηση των αυστηρών ελέγχων στις δαπάνες που θα διασφαλίσουν ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ.
Η Επιτροπή προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 3% του ΑΕΠ το 2015 και το 4,5% του ΑΕΠ το 2016, ως αποτέλεσμα των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας και στο βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον.
Ως τελικό αποτέλεσμα, εκτιμά η Επιτροπή, θα προκύψει ότι η Ελλάδα θα καταγράψει το 2016, δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ.
Τέλος, η εκτίμηση για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι ότι θα σταθεροποιηθεί το 2014 με παράλληλα αισθητή πτωτική πορεία από το 2015 και μετά, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα και η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίσουν να βελτιώνονται.