Θετικά αποτιμούν στην κυβέρνηση τις εργασίες του Eurogroup της Πέμπτης, αφού θεωρουν πως με την έναρξη της σχετικής συζήτησης έγινε το πρώτο βήμα για την απεμπλοκή από το μνημόνιο και την έξοδο στις αγορές, που θα γίνει σε ένα πλαίσιο που θα προβλέπει ενισχυμένο δίχτυ ασφαλείας, αυστηρούς όρους, ελέγχους και κάποιας μορφής συμμετοχή του ΔΝΤ.
Θετικά αποτιμούν στην κυβέρνηση τις εργασίες του Eurogroup της Πέμπτης, αφού θεωρουν πως με την έναρξη της σχετικής συζήτησης έγινε το πρώτο βήμα για την απεμπλοκή από το μνημόνιο και την έξοδο στις αγορές.
Οι Ευρωπαίοι προκρίνουν για την Ελλάδα ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης με αυστηρούς όρους, θέτοντας όμως ως απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την τρόικα.
Η ενισχυμένη και υπό όρους πιστωτική γραμμή προβλέπει:
Υπογραφή ειδικής συμφωνίας μεταξύ της χώρας που κάνει την αίτηση και του ευρω-μηχανισμού στήριξης
Διάρκεια ενός έτους και
Υποχρέωση της χώρας να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα συμφωνηθούν με τους πιστωτές, ενώ θα ελέγχεται ανά τρίμηνο για την εφαρμογή τους.
Πάντως, από τη στιγμή που θα ζητηθεί η βοήθεια και ακόμη και αν δεν χρησιμοποιηθούν τελικά τα χρήματα, η χώρα θα βρίσκεται υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
Kυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η εποπτεία θα είναι πιο χαλαρή και δεν θα σημαίνει ανάμιξη σε ζητήματα καθημερινής διαχείρισης. Μιλούν για εντελώς καινούργιο καθεστώς και παρότι αναγνωρίζουν ότι αυτό συνδέεται με αξιολόγηση και όρους, τονίζουν ότι αυτό δεν συνδέεται με μνημόνιο, αφού η χώρα δεν θα χρειαστεί να μπει σε αναγκαστικό δάνειο.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι για να λάβει τη βοήθεια η χώρα θα δεσμευθεί σε 10-15 διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που στην πραγματικότητα θα διασφαλίζουν ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει στην προτερα κατάσταση, ενώ υποστηρίζουν ότι ο χρόνος πιέζει τόσο την Ελλάδα όσο και τους δανειστές, καθώς η αξιολόγηση πρέπει να ξεκινήσει έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας για να προλάβουν να ληφθούν αποφάσεις έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
"Κλειδί" παραμένει και ο ρόλος του ΔΝΤ, δηλαδή το εάν θα περιοριστεί μόνο στα θέματα εποπτείας ή εάν συμμετέχει και με κεφάλαια μέσω μιας προληπτικής Διευρυμένης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης. Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να θέλει το ΔΝΤ σε ρόλο συμβουλευτικό και όχι χρηματοδότη, ενώ ανοιχτό θέμα είναι και το ποσό που θα μπει στην προληπτική γραμμή πίστωσης.
Σε δήλωσή του μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε πάντως ότι πρώτα πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί, δείχνοντας ότι η μάχη με την τρόικα θα είναι σκληρή.
Σε μήνυμα που έστειλε από την Κύπρο όπου βρίσκεται, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του τόνισε πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο και κάνει όλα τα βήματα προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους εταίρους μέχρι το τέλος του έτους ώστε η χώρα να γυρίσει σελίδα.
Για συνέχιση των Μνημονίων κάνει λόγο από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επικριτικά είναι τα σχόλια και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.