Ξεκάθαροι ότι χωρίς να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας δεν μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για έξοδο της Ελλάδας από το τρέχον πρόγραμμα ήταν οι Ευρωπαίοι μετά το τέλος του χθεσινού Eurogroup.
Ξεκάθαροι ότι χωρίς να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας δεν μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για έξοδο της Ελλάδας από το τρέχον πρόγραμμα ήταν οι Ευρωπαίοι μετά το τέλος του χθεσινού Eurogroup.
Πάντως το θέμα της προληπτικής γραμμής πίστωσης συζητήθηκε χθες στη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει ενισχυμένη εποπτεία της χώρας από τους δανειστές.
"Υπάρχει ισχυρή υποστήριξη για μια προληπτική πιστωτική γραμμή με τη μορφή ενός υπάρχοντος εργαλείου του ESM ονόματι ECCL, δηλαδή πιστωτική γραμμή με ενισχυμένους όρους. Αυτή είναι πλέον η λύση που θα εξετάσουμε μαζί με τους όρους που θα τη συνοδεύουν. Ενώ διευθετούνται οι τεχνικές λεπτομέρειες είναι ζωτικής σημασίας να ολοκληρωθεί η τρέχουσα πέμπτη αξιολόγηση", είπε χαρακτηριστικά μετά τη συνεδρίαση ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο Ολλανδός πολιτικός και επικεφαλής του Eurogroup, υπογράμμισε πως δεν πρέπει να υπάρξει οποιοδήποτε κενό μεταξύ των δύο προγραμμάτων και πρόσθεσε:
"Είναι ζωτικής σημασίας η ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με την τρόικα για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και του προγράμματος ώστε να έχουμε έναν σαφή διαχωρισμό μεταξύ της ολοκλήρωσης του προγράμματος και τυχόν εργαλείων, που θα ακολουθήσουν μετά την 1η Ιανουαρίου. Είναι σημαντικό να μην υπάρξει κανένα κενό".
Κυβερνητική πηγή πάντως υπογράμμιζε ότι ο χρόνος δεν πιέζει μόνο την Ελλάδα αλλά και τους δανειστές, ενώ στόχος είναι να επιστρέψει έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας η τρόικα στην Αθήνα. Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο νέος επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε:
"Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα πολύ σύντομα πριν από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για να μπορέσουμε να λάβουμε αποφάσεις στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου".
Ο Αντώνης Σαμαράς απαντώντας σε ερώτημα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη έκανε λόγο για το τέλος των μνημονίων και πρόσθεσε:
"Πολύ σύντομα πιστεύω ότι η κρίση θα περάσει και στις δύο χώρες. Η Κύπρος πάει ήδη καλύτερα. Η Ελλάδα πρώτα ο Θεός βγαίνει οριστικά από την εποχή των μνημονίων αλλά θα παραμείνουμε πέρα και πάνω από οτιδήποτε σχέσεις με οποιουσδήποτε δανειστές όταν αυτές τελειώσουν εγώ θα επιμείνω σε έναν δρόμο που λέγεται σοβαρότητα, σταθερότητα, μεταρρυθμίσεις για το καλό του μεγάλου αγαθού που λέγεται ανάπτυξη".
Οι Ευρωπαίοι θέλουν σε κάθε περίπτωση συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη νέα πιστωτική γραμμή, ενώ στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν πως ο όρος Μνημόνιο που προβλέπεται για την ενισχυμένη γραμμή πίστωσης είναι όρος που χρησιμοποιείται σε κάθε διεθνή συμφωνία.
Η εποπτεία πάντως δεν θα έχει την τρέχουσα μορφή της τρίμηνης αξιολόγησης, ενώ στη προληπτική γραμμή θα χρησιμοποιηθούν και τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η ΕΕ θεωρούν σημαντικό πάντως, το να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να εκταμιευθούν τα περίπου 4 δισ. ευρώ που απομένουν από το τρέχον πρόγραμμα με τον πρόεδρο του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ να δηλώνει:
"Η Ελλάδα μπορεί ακόμη να εκταμιεύσει την τελευταία δόση του 1,8 δισ. ευρώ αλλά αυτό προϋποθέτει την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης πράγμα που θα οδηγήσει και στην εκταμίευση των κερδών από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δηλαδή, άλλα 1,8 δισ. ευρώ"
Τα κόμματα για την πιστωτική γραμμή
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η όποια συμφωνία επιτευχθεί θα αποτελεί ουσιαστικά νέο μνημόνιο, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", δήλωσε: "Στην ουσία αντιπροσωπεύει μια νέα εποπτεία εξίσου σκληρή με της τρόικας και ένα νέο μνημόνιο, το οποίο θα είναι στην ίδια κατεύθυνση με τα προηγούμενα".
Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ για τα αποτελέσματα του Eurogroup, τονίζει: "Η ενισχυμένη πιστωτική γραμμή που κυοφορείται στις Βρυξέλλες απομυθοποιεί τις κυβερνητικές δηλώσεις για το 'τέλος των μνημονίων".
"Η μετάβαση στην επόμενη μέρα της 'ενισχυμένης γραμμής πίστωσης' θα φέρει, όπως και η προηγούμενη του 'μνημονίου', νέα μέτρα σε βάρος του λαού", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.