Κορυφώνεται η αγωνία καθώς πλησιάζει η στιγμή για την αποκάλυψη του μυστικού του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης. Απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα μπορούν να δώσουν οι εξετάσεις του ανθρωπολογικού υλικού και του DNA σε εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Κορυφώνεται η αγωνία καθώς πλησιάζει η στιγμή για την αποκάλυψη του μυστικού του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης. Απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα μπορούν να δώσουν οι εξετάσεις του ανθρωπολογικού υλικού και του DNA σε εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, λένε οι ειδικοί επιστήμονες.
Ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης αναφέρει ότι "προσπαθούμε να βρούμε το ύψος του θανόντος, το φύλο, την ηλικία του, όλα αυτά όπως καταλαβαίνεται κατά πολύ μεγάλη προσέγγιση".
Ο καθηγητής Γενετικής Κώστας Τριανταφυλλίδης ότι μπορούν να βρεθούν "τα φυσικά χαρακτηριστικά του νεκρού δηλαδή αν έχει γαλανά μάτια, αν έχει λευκή επιδερμίδα, μελαψή ή μαύρη".
Ο υπεύθυνος του τμήματος Αρχαιομετρίας το Δημόκριτου Γιάννης Μανιάτης υποστηρίζει ότι "μεγαλύτερη ακρίβεια θα μπορούσαμε να πετύχουμε εάν παραδείγματος χάρη βρισκόταν κάποιο κομματάκι από το ξύλινο φέρετρο. Σ' αυτή τη περίπτωση χρονολογώντας τους δακτυλίους ανεξάρτητα, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια ηλικία που έχει μια ακρίβεια συν, πλην 20 χρόνια". "Βέβαια για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε στην ταυτότητα πρέπει να συγκριθούν με κάποιο αντίστοιχο υλικό. Δηλαδή αν ψάχνουμε να βρούμε κάποια βασιλική συγγένεια, δηλαδή αν ο νεκρός αυτός ήταν συγγενείς των Μακεδόνων βασιλέων πρέπει ασφαλώς να συγκρίνουμε με το υλικό της Βεργίνας" προσθέτει.
Ο κ. Τριανταφυλλίδης προτείνει "να συγκρίνουμε το DNA αυτού του νεκρού με τις τράπεζες δεδομένων που υπάρχουν ήδη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε όλη την Ευρασία τόσο από DNA σύγχρονων ανθρώπων όσο και από DNA νεολιθικών ανθρώπων. Και με αυτό τον τρόπο ίσως μπορούμε να αποδείξουμε αν οι Έλληνες είμαστε οι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων".
Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να γίνει ψηφιακή ανάπλαση του σκελετού που βρέθηκε στην Αμφίπολη, όπως είχε γίνει στο κρανίο του κοριτσιού που βρέθηκε σε ομαδικό τάφο στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού πριν από λίγα χρόνια.
"Απαντήσεις σε 3-4 μήνες"
Τα πρώτα αποτελέσματα από την εξέταση του σκελετού, όσον αφορά το φύλο, την ηλικία και την αιτία θανάτου, αναμένεται να βγουν σε περίπου τρεις μήνες.
Όπως είπε στο κεντρικό δελτίο του MEGA, ο διευθυντής ερευνών και καθηγητής Αρχαιομετρίας Γ. Μανιάτης ότι η "η συστηματική και πολυσχιδής ανάλυση που μπορεί να γίνει γύρω από τα οστά μαζί με ιστορικά στοιχεία μπορεί να οδηγήσει στην ταυτότητα του νεκρού". Και αναφέρθηκε σε μεθόδους όπως ο άνθρακας 14 "για τη χρονολόγηση βιολογικών και ανθρωπολογικών ευρημάτων αλλά η ακρίβεια για την εποχή αυτή που μιλάμε με μόνο ένα δείγμα είναι 100 με 150 χρόνια".
Αναφορικά με το χρόνο των απαντήσεων ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι "οι αναλύσεις αυτές είναι πολύ λεπτομερείς και συστηματικές και απαιτούν πρωτόκολλα έτσι ώστε να μην μολυνθούν τα δείγματα απαιτεί εργασίες 3-4 μηνών. Μπορούν να μας δώσουν λεπτομέρειες για τη διατροφή και τις περιβαλλοντικές συνθήκες".