Δέος προκαλούν οι νέες φωτογραφίες που έστειλε το σκάφος-ρομπότ μετά από την προσεδάφιση του στον κομήτη 67P.
Δέος προκαλούν οι νέες φωτογραφίες που έστειλε το σκάφος-ρομπότ μετά από την προσεδάφιση του στον κομήτη 67P.
Στο μεταξύ, το όχημα βρισκεται στη σκια ενός βραχου και σε μια λεπτη ισοροπία. Το σκαφος στάθηκε σε αυτη την "άβολη" θέση αφου αναπήδησε 2 φορες και σταματησε την τριτη φορα που άγγιξε την επιφανεια. Εφτασε σε υψος χιλιων μετρων από τον κομητη καθώς δεν λειτούργησαν τα άγκιστρα που θα το στερέωναν στην επιφάνεια, και σταματησε περίπου ενα χιλιομετρο από το σημείο όπου είχε προγραμματισεί η προσεδαφιση.
"Οταν το οχημα ακουμπησε στον κομητη δεν αγκιστρωθηκε, κι ετσι το οχημα αναπηδησε στο διαστημα, εχει πολυ μικρη βαρύτητα εκεί, και εκανε δυο ώρες για να ξανακατεβεί".
Οι επιστημονες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστηματος λενε ότι δεν γνωρίζουν πού ακριβώς βρισκεται τωρα, πιθανώς είναι καπου σε αυτην την περιοχή. Μαζί με τις φωτογραφίες φτάνουν στη Γη περίεργοι ηχοι, αυτό που οι υπευθυνοι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστηματος αποκαλούν το "τραγουδι" του κομητη, αποτελεσμα επεξεργασίας παρεμβασεων στο μαγνητικό του πεδίο.
Το σκαφος Φιλαι είναι κατα καποιο τρόπο παγιδευμενο σε ενα σημείο, αλλα δεν φαίνεται να υπάρχει αμεσος κινδυνος να χαθεί στο διαστημα. Το όχημα είναι εξοπλισμενο με τρυπανι και με ενα φουρνακι για να συλλεξει δείγματα και να τα αναλύσει. Καθως βρισκεται στη σκια, θα εχει λιγότερη ηλιακή ενεργεια.
Οι επιστημονες ελπίζουν ότι θα συγκεντρωσουν πληροφορίες για να ρίξουν φως στη δημιουργία του συμπαντος και στον τρόπο με τον οποίο συστατικα υλικα της ζωής εφτασαν στη γη.
Πώς ακριβώς το διαστημικό σκάφος προσεδαφίστηκε στον κομήτη
Τον Μάρτιο του 2004 ξεκίνησε το ιστορικό ταξίδι για την εξερεύνηση του διαστήματος. Το διαστημόπλοιο Ροζέτα εκτοξεύθηκε από τη Γή, μεταφέροντας το ρομποτικό σκάφος Φίλαι για να "ξεκλειδώσει" τα μυστικά του ηλιακού μας συστήματος. Στην αρχή, η Ροζέτα έκανε τρείς φορές το γύρο της Γής, τρία περάσματα δηλαδή, οπως λένε οι ειδικοί, για να βοηθηθεί από την βαρύτητά της.
Το φιλόδοξο ταξίδι στο Σύμπαν έχει επόμενο σταθμό τον πλανήτη Αρη. Έκανε ένα πέρασμα, μια περιφορά δηλαδή, και κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες από τους αστεροειδείς που συναντά, στέλντοντάς τις στη γη. Βρίσκεται, πλέον, 78 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γή.
Το διαστημόπλοιο, όντας στον Ήλιο, είναι στο μέσον του ιστορικού ταξιδιού. Έφτασε εκεί και έκανε πέντε περιστροφές, πριν συναντήσει τον κομήτη 67P, τον οποίο είχε στόχο να ακολουθήσει. Έμεινε 3 μήνες σε τροχιά γυρω από τον κομήτη.
Το διαστημόπλοιο με το σκάφος – ρομπότ έχει ταξιδέψει πάνω από 6,5 δισ. χιλιόμετρα, για 10 χρονια, 5 μήνες και 4 ημέρες. Το βάρος του ρομπότ 100 κιλά στη Γή, αλλά μόλις ένα γραμμάριο, λόγω της έλλειψης βαρύτητας, στο διάστημα. Το κόστος του απίστευτου εγχειρήματος είναι 1,4 δισ. ευρώ.
Το ρομποτικό σκάφος Φιλάι αποκολλήθηκε από το διαστημόπλοιο Ροζέτα και μετά από μια επτάωρη κάθοδο, σε απόσταση μισού δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γή, προσεδαφίστηκε στο τελικό σημείο.
Η επιφάνεια στο συγκεκριμένο σημείο του Κομήτη, μοιάζει με το χείλος ενός γκρεμού. Ετσι, με ταχύτητα ενός μέτρου το δευτερόλεπτο, το σκάφος κάθεται, αφού ομως, προηγουμένως αναπηδά δύο ή τρείς φορές, έως ότου σταθεροποιηθεί. Κανονικα, θα έπρεπε να τρία πόδια του, να απορροφήσουν τη δύναμη της πρόσκρουσης και να γαντζωθεί με ένα κατσαβίδι – τρυπάνι πάγου στην επιφάνεια, ενώ την ιδια ωρα, το σχέδιο προέβλεπε να πυροδοτηθούν δύο καμάκια – άγκυρες για να το δέσουν στην επιφάνεια.
Ωστόσο, η ανώμαλη επιφάνεια επέτρεψε στο σκάφος, το αναγκάζει απλώς να καθίσει και όχι να αγκιστρωθεί. Ωστόσο, έστειλε ήδη τις πρώτες φωτογραφίες και όλοι στη Γη αναμένουμε με αγωνία να στείλει στοιχεία που ίσως λύσουν κάποια από τα μυστήρια του Σύμπαντος.