Εξήντα πέντε παιδιά με νοητική στέρηση βρίσκονται κλεισμένα σε ξύλινα κλουβιά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.
Εξήντα πέντε παιδιά με νοητική στέρηση βρίσκονται κλεισμένα σε ξύλινα κλουβιά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει το BBC, εδώ και 5 χρόνια δεν έχουν αλλάξει οι απαράδεκτες συνθήκες που υπάρχουν στο Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με ειδικές ανάγκες στα Λεχαινά.
Η υπεύθυνη του ιδρύματος υποστηρίζει, ότι τα κλουβιά υπάρχουν λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και για την προστασία των ίδιων των παιδιών.
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν παρά την παρέμβαση του συνηγόρου του πολίτη, πριν από 4 χρόνια. Συγκεκριμένα, το 2009 το ίδρυμα επισκέφθηκε μία ομάδα εθελοντών Ευρωπαίων φοιτητών, οι οποίοι αφού έμειναν μερικούς μήνες εκεί, έφεραν στο φως τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούσαν.
Κατόπιν, την επόμενη χρονιά προκλήθηκε μια καταδικαστική έκθεση του συνηγόρου του πολίτη, σύμφωνα με την οποία, τα κλουβιά και κάθε πρακτική μακροχρόνιου περιορισμού των παιδιών είναι παράνομη, σε απευθείας αντιδιαστολή με την υποχρέωση σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η εν λόγω έκθεση καλούσε την κυβέρνηση να βελτιώσει την κατάσταση, ωστόσο το ρεπορτάζ του BBC 5 χρόνια μετά δείχνει, ότι οι αλλαγές που έγιναν ήταν μόνο επιφανειακές.
Η υπεύθυνη του κέντρου περίθαλψης παιδιών με ειδικές ανάγκες στα Λεχαινά, μιλώντας στο MEGA υποστήριξε, ότι τα κλουβιά υπάρχουν λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και για την προστασία των ίδιων των παιδιών. "Ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά βρίσκονται σε αυτά τα ειδικά παρκοκρέβατα είναι για να τα προστατεύσουμε από ενδεχόμενο αυτοτραυματισμό τους ή τραυματισμό που τυχόν θα προκαλέσουν σε άλλο παιδί ή στο προσωπικό. Δυστυχώς αυτό το δίλημμα το αντιμετωπίζουμε καθημερινά λόγω της μεγάλης έλλειψης σε προσωπικό", επεσήμανε.
Η αρμόδια Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο Εργασίας Έφη Μπέκου, δήλωσε στο BBC ότι υπάρχουν σχέδια βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στο ίδρυμα των Λεχαινών, ωστόσο αυτή την περίοδο είναι αδύνατη η προσληψη επαρκούς αριθμού προσωπικού.