Κρίσιμη συνεδρίαση του Euro Working Group που αποτιμά την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και τρόικας. Η κυβέρνηση δείχνει να αποδέχεται επιμήκυνση μερικών εβδομάδων στο πρόγραμμα και αυξημένη επιτήρηση.
Σε δύο άξονες κινείται όπως φαίνεται η κυβέρνηση αναφορικά με την διαπραγμάτευση με την τρόικα καθώς δεν αποκλείει από τη μια το ενδεχόμενο παράτασης του μνημονίου για μερικές εβδομάδες με στόχο να ρυθμιστούν τεχνικές λεπτομέρειες – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – και από την άλλη δείχνει να αποδέχεται μια πιο ενισχυμένη γραμμή στήριξης με κεφάλαια που δεν θα έχουν μόνο ευρωπαϊκή σφραγίδα, αλλά θα προέρχονται και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG) στην οποία γίνεται αποτίμηση της προόδου στη διαπραγμάτευση και εάν έχει θετική έκβαση δεν αποκλείεται – όπως λένε πηγές του υπουργείου Οικονομικών – να δοθεί και η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.
Πάντως μετά από σύσκεψη που έγινε το πρωί στο μέγαρο Μαξίμου, οι κύριοι Παπασταύρου και Αναστασάτος, που βρίσκονται στη συνεδρίαση του EWG έλαβαν σαφείς οδηγίες για την μετέπειτα διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής πλευράς.
Το στίγμα της ελληνικών θέσεων είχε δώσει εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου ο Ευ. Βενιζέλος λέγοντας: "Αν για τεχνικούς λόγους κάποιες διαδικασίες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν αυτό μπορεί να παραταθεί αλλά νέο πρόγραμμα σημαίνει νέο δάνειο, δεν μπορεί να υπάρξει νέο δάνειο. Ούτε θα υπάρξει, ούτε χρειάζεται. Θα υπάρξει ένα νέο καθεστώς του EECL, που είναι ένας προληπτικός θώρακας προστασίας της χώρας. Επίσης με το ΔΝΤ υπάρχει ένα πρόγραμμα, το οποίο λήγει το 2016 και είμαστε σε θέση το πρόγραμμα αυτό να το χρησιμοποιούμε εφόσον το έχουμε ανάγκη".
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ανοίγει εκ νέου τους διαύλους επικοινωνίας με τα κορυφαία πρόσωπα των οργανισμών που αποτελούν την τρόικα και τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι η Αθήνα έχει κάνει οτιδήποτε ήταν δυνατόν για να επιτευχθούν οι στόχοι κάτι που αναγνωρίζεται ακόμη και από Ευρωπαίους ηγέτες.
Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν μέτρα που θίγουν όσο το δυνατό μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες, ενώ την σκληρότερη γραμμή κρατάει το ΔΝΤ. Το γεγονός ότι οι διαφορές μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας δεν γεφυρώθηκαν και υπάρχουν ασφυκτικές πιέσεις για μέτρα ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, για μείωση συντάξεων, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και των συντελεστών του ΦΠΑ, ενίσχυσε το ενδεχόμενο της παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή επιβεβαίωσε τη σκληρή στάση των εκπροσώπων των δανειστών και κυρίως εκείνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
"Το πιο σκληρό και αδιάλλακτο ήταν το Ταμείο. Δεν κάνουν βήμα πίσω και δεν τους ενδιαφέρει ποιος είναι στην εξουσία και αν θα έχουμε εκλογές τον Μάρτιο. Μπορεί να έχουμε ολοκληρώσει το 99% των δεσμεύσεών μας, όμως αυτοί θέλουν και το 1%", είπε χαρακτηριστικά ο Γκίκας Χαρδούβελης.
Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, που συμμετείχε στη διαπραγμάτευση στο Παρίσι μίλησε στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" για τα αιτήματα της τρόικας και τόνισε: ¨"Η τρόικα αμφισβητεί ότι τα στοιχεία που έχουμε δώσει και τα επιχειρήματα και τα κονδύλια που έχουμε δώσει για τον προϋπολογισμό θα γίνουν πράξη και ζητάει να αντικατασταθούν με περικοπή συντάξεων και αύξηση φόρων. Το οποίο εμείς το αποκλείουμε"