Κλειδί χαρακτήρισε μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν ο Ευ. Βενιζέλος την "διακοπή της προσβολής των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας" για την ευόδωση των συζητήσεων Ελλάδας - Τουρκίας, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι "μπορούν να βρεθούν λύσεις" οι οποίες να είναι απολύτως συμβατές με το διεθνές δίκαιο.
Κλειδί χαρακτήρισε μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν ο Ευ. Βενιζέλος την "διακοπή της προσβολής των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας" για την ευόδωση των συζητήσεων Ελλάδας – Τουρκίας, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι "μπορούν να βρεθούν λύσεις" οι οποίες να είναι απολύτως συμβατές με το διεθνές δίκαιο.
"Το κλειδί είναι το Κυπριακό και ειδικότερα η διακοπή της προσβολής των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου", είπε ο κ. Βενιζέλος.
Και συνέχισε: "Νομίζω ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις, οι οποίες είναι απολύτως συμβατές με το διεθνές δίκαιο και οι οποίες σέβονται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την υπόστασή της και επιτρέπουν την επανέναρξη των συνομιλιών". Τόνισε ότι κάτι τέτοιο "θα δημιουργήσει ένα καλύτερο κλίμα και για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, αλλά θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά και για την ευρύτερη περιοχή, η οποία αυτή τη στιγμή εμφανίζει ένα πρωτοφανή πληθωρισμό κρίσεων, από τη Γάζα μέχρι τη Λιβυή".
Ερωτώμενος για το εάν ο κ. Ερντογάν και η τουρκική ηγεσία θεωρεί ότι έχουν πρόθεση να δώσουν λύση, ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος "είναι ένας πολιτικός ηγέτης με μεγάλη εμπειρία και μεγάλη διάρκεια, όπως απεδείχθη" και εκτίμησε ότι "αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι η Ελλάδα είναι ο ασφαλής και φερέγγυος γείτονας της Τουρκίας" η οποία "έχει κρίση σε όλη τη συνοριακή γραμμή της" και άρα "έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχει σταθερότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, να υπάρχει ένα πεδίο κοινών πρωτοβουλιών".
"Συζητήσαμε στο πλαίσιο που μπορεί να συζητήσει η Ελλάδα με την Τουρκία", τόνισε ο κ. Βενιζέλος και εξήγησε περαιτέρω λέγοντας ότι "εμείς πρέπει να σεβόμαστε και σεβόμαστε απολύτως την υπόσταση και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ρόλο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ρόλο των δύο Κοινοτήτων".
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε ακολούθως ότι κατά την εκτίμησή του "το Ανώτατο Συμβούλιο Κυβερνητικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα μας δώσει την ευκαιρία να κάνουμε σημαντικά βήματα στους τομείς της οικονομίας και των κοινωνικών θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες".
Αναγνώρισε, ωστόσο ότι "δεν παύει να υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας θεμάτων" αναφερόμενος σε μια "διαφορά νομική, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας", ενώ προχώρησε υπογραμμίζοντας ότι "υπάρχει μια ατζέντα με πολύ σημαντικά θέματα ανοικτά, τα οποία συζητιούνται επί δεκαετίες" και για τα οποία "χρειάζεται πρόοδος".
Σημείωσε επ' αυτών των θεμάτων ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη "πάντα με άξονα την προστασία των εθνικών συμφερόντων και το Διεθνές Δίκαιο" να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της προόδου.