Με 155 ναι, 134 όχι, 1 "παρών", ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε αργά τη νύχτα της Κυριακής από την Ολομέλεια της Βουλής, όπου νωρίτερα προηγήθηκε συζήτηση σε υψηλούς τόνους και οξεία αντιπαράθεση μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα.
Με 155 ναι, 134 όχι, 1 "παρών", ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε αργά τη νύχτα της Κυριακής από την Ολομέλεια της Βουλής, όπου νωρίτερα προηγήθηκε συζήτηση σε υψηλούς τόνους και οξεία αντιπαράθεση μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα.
Εξερχόμενος του κοινοβουλίου, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για ιστορική στιγμή καθώς για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες η χώρα κατέθεσε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
"Μετά από πολλές δεκαετίες η χώρα μας απέκτησε φέτος τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Είναι μια ιστορική στιγμή, οι παλιότεροι θα ξαφνιαστούν ότι κάτι τέτοιο συνέβη, εύχομαι οι νεότεροι να το συνεχίζουν. Γιατί είναι ο μόνος δρόμος για ανάπτυξη, για πραγματική ανάπτυξη χωρίς αναταράξεις", είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος σε ερώτηση τόσο για την εκλογή ΠτΔ όσο και για το αυριανό Eurogroup απάντησε με νόημα: "Για όλα τα άλλα την αγάπη μου".
Από τη μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το αποτέλεσμα αποδεικνύει πως "η κυβέρνηση είναι ένα βήμα πριν το τέλος" έχοντας νωρίτερα στην ομιλία του στη Βουλή ξεκαθαρίσει ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η μη συγκέντρωση 180 ψήφων υπέρ του προϋπολογισμού θα σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει διαδικασίες πρόωρων εκλογών.
"Ένας φοβισμένος πρωθυπουργός προσπάθησε ανεπιτυχώς να φοβίσει τον ελληνικό λαό. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας όμως αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι πια ένα βήμα πριν το τέλος, όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσει ο πρωθυπουργός για να πάμε συντεταγμένα στη λαϊκή ετημυγορία τόσο το καλύτερο για τον τόπο", είπε χαρακτηριστικά.
Ο Γκίκας Χαρβούβελης τοποθετήθηκε λέγοντας: "Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός και η ευχή ήταν και του χρόνου σε όλους".
Ομιλίες σε υψηλούς τόνους
Ο πρωθυπουργός κατήγειλε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι εξακολουθεί να υπονομεύει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, προειδοποιώντας ότι "δεν θα της περάσει", ενώ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για "βάναυση προσβολή του Συντάγματος".
"Απόψε μας απαγόρευσε ο αλαζονικός κ. Τσίπρας την ελευθερία γνώμης. Όποιος δεν ψηφίσει προϋπολογισμό και ψηφίσει Πρόεδρο ο κ. Τσίπρας θα τον θεωρήσει εξωνημένο, πουλημένο. Διέγραψε τη λέξη συνείδηση από τους βουλευτές. Τέτοια βάναυση προσβολή δεν έχει γίνει τα τελευταία 30 χρόνια. Οι βουλευτές κατάλαβαν τι αντιπροσωπεύετε. Οι βουλευτές δεν θα δεχθούν να τρομοκρατηθούν" τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την εποχή των μνημονίων του αναγκαστικού δανεισμού και από αδύναμος κρίκος της Ευρώπης γίνεται προπύργιο σταθερότητας και επίκεντρο ισχυρών τοπικών συμμαχιών.
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές σημείωσε ότι η διαφωνία της ελληνικής πλευράς με τους υπολογισμούς της τρόικα έχει μικρύνει πολύ αλλά δεν έχει μηδενιστεί ακόμη, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, ενώ προανήγγειλε πως μπορεί να υπάρξει μικρή καθυστέρηση για τεχνικούς λόγους αλλά υποστήριξε ότι από την επόμενη χρονιά θα δοθεί στη χώρα μας μια πιστωτική γραμμή στήριξης που θα προφυλάσσει από διεθνείς αναταράξεις, τονίζοντας πως η επιτήρηση για τον επόμενο χρόνο σε καμία περίπτωση δεν θα θυμίζει την αυστηρή και ασφυκτική επιτήρηση του μνημονίου.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη θέση ότι το όχι στον προϋπολογισμό απόψε το βράδυ θα ισοδυναμεί με όχι στην εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση σε περίπτωση που σήμερα δεν λάβει 180 θετικές ψήφους για τον προϋπολογισμό να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Προειδοποίησε παράλληλα ότι "η χώρα είναι μπροστά σε ιστορικές επιλογές και αυτές τις επιλογές κανείς δεν δικαιούται να σχεδιάσει να γίνουν ερήμην του ελληνικού λαού".
Ξεκαθάρισε σε αντίστοιχο τόνο ότι η κυβέρνηση δεν θα δεσμεύσει το λαό και τη χώρα αλλά και κυρίως την επόμενη κυβέρνηση με αποφάσεις που θα της "δένουν τα χερια".
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι "αυτός ο προϋπολογισμός είναι η θλιβερή εικόνα μιας κυβέρνησης παραδομένης" και εκτίμησε ότι θα αναθεωρηθεί διατυπώνοντας το διακύβευμα για το εάν αυτό θα γίνει από την παρούσα κυβέρνηση ή από την επόμενη που θα το πράξει "προς όφελος της ανάκαμψης και της ανασυγκρότησης της χώρας".
Περιέγραψε μάλιστα ως πραγματικό δίλημμα απο τη μία την ύπαρξη μνημονίου "αορίστου χρόνου" και απο την άλλη αναγκαίου προγράμματος για την ανάταση, την ανόρθωση, την ανασυγκρότηση και την αντιμετώπισης των μεγάλων πληγών του μνημονίου. Εκτίμησε ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο και ότι δίχως βιωσιμότητα χρέους και σταθερή κυβέρνηση οι αγορές θα είναι εχθρικές για την Ελλάδα.
Στην ομιλία του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντάς τον ότι τροφοδοτεί την πολιτική αβεβαιότητα και την αστάθεια, στην οποία μάλιστα απέδωσε κατά ένα μέρος και την παράταση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως εφόσον δεν υπάρξει εσωτερική υπονόμευση, θα επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους, παρά τις όποιες δυσκολίες, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας και δεν θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις. Ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα, προανήγγειλε όμως παράταση στο υπάρχον λέγοντας: "Νέο πρόγραμμα δεν θα υπάρξει, γιατί δεν θα υπάρξει νέο δάνειο, αλλά θα υπάρξει μια τεχνική επέκταση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του προγράμματος που λήγει, γιατί πρέπει να πάρουμε τις τελευταίες δόσεις και να πάρει θεσμική μορφή η προληπτική πιστωτική γραμμή".
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι "το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης έχει διασταυρωθεί με το χρονοδιάγραμμα των συνταγματικών διαδικασιών εκλογής του ΠτΔ" και ζήτησε να υπάρξει "υπεύθυνη στάση από τις πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν ένα λαό και ένα έθνος και όχι το μικροκομματικό συμφέρον".
Στο βήμα έχει ήδη ανέβει ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί εικονική πραγματικότητα, γιατί αλλάζει από μέρα σε μέρα με τα emails και υπό την πίεση της τρόικα, ενώ τόνισε ότι δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνον σε μεγαλύτερη ανεργία, ύφεση και δυστυχία.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την τακτική των δανειστών ως τακτική τιμωρίας της Ελλάδας, που θα οδηγήσει σε πλήρη καταστροφή, κατήγγειλε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι λένε ψέματα ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια και είπε πως αντί να γίνεται σήμερα συζήτηση για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, γίνεται συζήτηση για το πώς θα πάρει παράταση η ζωή αυτής της κυβέρνησης. Κατήγγειλε μάλιστα πως υπάρχουν πιέσεις και εκβιασμοί προς αυτή την κατεύθυνση και προέβλεψε πως σύντομα θα υπάρξουν αποκαλύψεις.
Ο Φώτης Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι δεν συναινεί στη συνέχιση των ίδιων συντηρητικών πολιτικών της μονόπλευρης λιτότητας.
Ο κ. Κουβέλης είπε πως η διεκδίκηση της λύσης για τη χώρα πρέπει να γίνει με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στο εσωτερικό και τη δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ δήλωσε ακόμη πως η απαλλαγή από το μνημόνιο πρέπει να στηριχθεί σε μια νέα συμφωνία με τους εταίρους, η οποία δεν θα είναι απλώς μια μετονομασία του μνημονίου, αλλά ως μια νέα, ποιοτικά και δομικά διαφορετική πολιτική διαχείρισης του ελληνικού ζητήματος.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε πως σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί "να γίνει η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες η 'Ιφιγένεια' της Ευρωζώνης που τιμωρείται προς παραδειγματισμό των υπολοίπων".
Από την πλευρά της, η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πως ούτε φοβάται ούτε απεύχεται τις εκλογές, επισημαίνοντας ότι το κρίσιμο είναι να τεθεί το αίτημα της ανάκτησης των απωλειών για τον λαό.
"Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα πότε θα γίνουν εκλογές, δεν θα ψηφίσουμε Πρόεδρο και δεν μας ενδιαφέρει αν είμαστε μέσα σε εκείνους που θα οδηγήσουν τα πράγματα σε άμεσες εκλογές, δεν τις φοβόμαστε ούτε τις απευχόμαστε" δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΚΕ μίλησε ακόμη και μεταξύ άλλων για "πλύση εγκεφάλου", αναφερόμενη στο δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, "από τη μία μεριά έχουμε τη ΝΔ και έναν πρωθυπουργό που λέει ότι πρέπει να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι πιστωτές μας, αυτοί που μας δάνεισαν δηλαδή όχι με το αζημίωτο, και από την άλλη έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι μέσα στην ΕΕ έχουμε τον γητευτή των λιονταριών, που θα γοητεύσει τους πιστωτές και τα funds".
Στη συζήτηση στη Βουλή, πάντως, δεν κυριαρχεί μόνον το ζήτημα της οικονομίας και τα σενάρια για την εκλογή Προέδρο, αλλά και το θέμα της απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού και των χθεσινών επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας και λιγότερο το θέμα της οικονομίας.